Aangeraden door VRT Canvas: straffe verhalen met durf
Woensdag 11 december 2024 - VRT Canvas brengt verhalen die moeten verteld worden, die je gezien wil hebben. Verhalen die wachten om ontdekt en gedeeld te worden. Kritische verhalen die het verschil maken, tegen de wind in, die je nieuwsgierigheid triggeren, zonder hermetisch te worden. Gedurfd, urgent en relevant, elke seconde van je tijd waard. ‘Aangeraden door VRT Canvas’, jouw dealer in kwaliteit.
In 2025 zal VRT Canvas nog scherpere keuzes maken om als kleinere zender in een versnipperd medialandschap toch op te vallen. Als gids in kwaliteit wordt VRT Canvas ook meer een meer een ‘kwaliteitslabel’ over de platformen heen. Dus niet alleen lineair, maar ook in het universum van VRTMAX staat VRT Canvas, als betrouwbare gids, garant voor kwaliteitsvolle en impactvolle content.
Om die missie waar te maken start VRT Canvas het gloednieuwe jaar meteen met 'Januari documaand' met enkel de allerbeste docu's uit binnen- en buitenland op de lineaire en digitale plank. Niet minder dan 90 docu's in totaal. Maar ook op fictiegebied gaat VRT Canvas voor de beste aankoopseries, met vaste fictieslots op vrijdag, zaterdag en zondag.
10 jaar #jesuischarlie
Met 10 jaar #jesuischarlie herdenkt VRT Canvas de terreuraanslag op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo op 7 januari 2015. Moslimextremisten dringen binnen op de redactie en schieten in het rond. Verschillende cartoonisten en politiek tekenaars laten het leven, het land en bij uitbreiding de westerse wereld, blijft verweesd achter. Onmiddellijk nadien tonen wereldwijd miljoenen mensen zich solidair met de slachtoffers en de zaak waarvoor ze vochten: niets minder dan de democratie en de vrije meningsuiting zelf stonden op het spel. Een dag na de aanslag op Charlie Hebdo, krijgt cartoonist Steven Degryse (Lectrr) voor de eerste keer een doodsbedreiging. Iedereen beseft meteen dat er iets fundamenteels is veranderd.
Vandaag zijn we tien jaar later. Samen met enkele gerenommeerde cartoonisten als Lectrr, Marec, Kamagurka en Gal en enkele internationale stemmen blikken we terug op hoe de maatschappij en hun werk sindsdien is veranderd: welke functie vervult de cartoonist nog in de hedendaagse maatschappij en krijgt hij nog de vrijheid om ongedwongen te tekenen? Worden ze bedreigd? Is hun werk moeilijker geworden? Zijn er meer gevoelens waar rekening mee moet worden gehouden? En staat de vrije meningsuiting ook bij ons onder druk? Het zijn vragen die hen bezighouden en waar ze een antwoord op trachten te formuleren.
Op dinsdag 7 januari, om 21.20 uur
Mobutu’s game
Mobutu’s game is een politieke documentaire-thriller over de Congolese dictator Mobutu Sese Seko. Mobutu, een kind van het Belgische kolonialisme en de Koude Oorlog, kon 32 jaar aan de macht blijven door een uiterst complex en doordacht politiek spel te spelen. Op een ingenieuze manier wist hij niet alleen de nationale eenheid in Congo te behouden, maar ook de geopolitieke- en strategische belangen van het Westen te dienen. Dat deed hij door een dam tegen het communisme in Afrika te bouwen, maar vooral door voor het Westen de toegang tot de onuitputtelijke Congolese bodemrijkdommen te vrijwaren.
Lange tijd werd Mobutu beschouwd als een karikatuur, een ordinaire handpop van het Westen. Maar in deze documentairereeks ontdekken we hoe hij zich ontwikkelde tot een handig en bijwijlen briljant politiek strateeg, die de rollen durfde om te keren en net zo vaak de Westerse grootmachten bespeelde. Alleen werd de prijs daarvoor betaald door de Congolese bevolking. Terwijl zij leed onder de bloedige repressie en veroordeeld was tot een leven in armoede, plunderden Mobutu en zijn getrouwen het land leeg en werd corruptie geïnstitutionaliseerd. Meer nog, Mobutu waande zich god en wilde door alles en iedereen aanbeden worden. Tot hij als een Romeinse keizer verviel in een leven van decadentie en zijn paranoïde persoonlijkheid het van hem over nam.
Mobutu’s game bundelt unieke getuigenissen, van zowel opposanten als mobutisten, tot een meeslepend verhaal. Tegelijkertijd geeft het inzicht in een huiveringwekkende hoofdstuk wereldgeschiedenis, waarvan de gevolgen in Congo tot op vandaag nazinderen. Want zijn heerschappij, die decennialang gestut werd door het Westen, ligt aan de basis van de crisis die Congo al bijna dertig jaar in zijn greep houdt, en die door de Verenigde Naties als ‘de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’ wordt beschouwd.
Mobutu’s game is een 4-delige documentaire van Wendy Bashi, Guillaume Graux en Joost Vandensande voor Panenka, in coproductie met VRT Canvas, RTBF, Les Films de la Passerelle en Proximus.
Vanaf 14 januari 2025, om 21.20 uur
Lees hieronder het uitgebreide persbericht.
Internationale documentaires tijdens Januari documaand
VRT Canvas documaand brengt naast eigen VRT-producties ook het kruim van de internationale docu's, met elke maandag een sportdocumentaire, elke dinsdag een internationaal gelauwerde documentaire en op woensdag een docu van Vlaamse makelij. Vanaf zaterdag 4 januari start ook de nieuwe reeks VRT NWS DOC, de opvolger van Vranckx.
Een greep uit het rijke aanbod:
Arsène Wenger: Invincible
Toen hij in 1996 in Londen arriveerde als nieuwe manager van Club Arsenal, was Arsène Wenger daar een nobele onbekende. Zijn aanstelling veroorzaakte een golf van scepticisme en kritiek bij de media en het publiek. In de laatste 22 jaar veranderde Wenger niet enkel Arsenal, maar ook de geschiedenis van het Engelse voetbal. Hij werd Arsenals bekendste en succesvolste manager met een sportieve en culturele nalatenschap als geen ander. (Maandag 13 januari)
A new kind of wilderness
Op een afgezonderde idyllische boerderij in de bossen van Noorwegen leeft de familie Payne wild, vrij en zelfvoorzienend. Maria en Nik geven hun vier kinderen thuisonderwijs en streven ernaar om met een hecht gezin in harmonie met de natuur te leven. Een tragische gebeurtenis maakt echter een abrupt einde aan hun idyllische wereld en forceert het gezin op een nieuw pad richting de moderne maatschappij.
A new kind of wilderness is een intiem en warm portret over liefde, het leven en opgroeien, dat tevens een ode is aan de adembenemende Noorse natuur. Winnaar van Sundance Film Festival 2024. (Dinsdag 14 januari)
Soundtrack to a coup d’ état
1961. De Belgische en de Amerikaanse regering slaan de handen in elkaar om hun macht in Congo te behouden. In de nasleep van de moord op Patrice Lumumba zet de CIA jazz-artiesten in als afleidingsmanoeuvre voor de westerse inmenging in de post-koloniale Afrikaanse politiek. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog raken jazz en dekolonisatie zo onlosmakelijk verbonden. Deze productie van de Vlaamse regisseur Johan Grimonprez (coproductie met VRT) kreeg de Special Jury Award Cinematic Innovation op Sundance 2024, werd gekozen tot Beste Belgische documentaire op Docville 2024 en genomineerd voor de European Film Awards. (woensdag 22 januari)
Under the surface
Deze coproductie met VRT Canvas is een documentaire van Guido Verelst over zijn nicht Anne. Anne is 33 en droomt ervan om als zeemeermin onderwater te leven. Ze heeft ASS en een visuele beperking. Onderwater is ze vrij en gelukkig, ontdaan van de drukte en het lawaai van het dagelijks leven. Boven water is het echter minder simpel voor haar om zelfstandig te leven. Langzaamaan bouwt ze toch haar leven op, samen met haar vriend - die verdacht veel weg heeft van Prins Erik in De Kleine Zeemeermin. Regisseur Guido Verelst filmde gedurende meer dan drie jaar zijn nicht Anne, die zelf ook een videodagboek bijhield. (Woensdag 29 januari)
SKY ECC: The Crime Messenger
De documentaire toont hoe de Messenger App Sky ECC, die als de veiligste ter wereld gold, door Europol gehackt werd. De app bleek ook bij criminelen zeer geliefd te zijn en handig voor communicatie rond cocaïnehandel, moordaanslagen en maffiapraktijken. (donderdag 23 januari)
VRT NWS Doc
Op 28 december, aan de vooravond van zijn pensioen, presenteert Rudi Vranckx zijn laatste Vranckx. Zeventien jaar lang was het buitenlandmagazine een vaste waarde zaterdagavond op VRT Canvas. Vanaf 4 januari gaat VRT NWS verder met dezelfde content onder de nieuwe noemer VRT NWS doc.
Elke zaterdagavond komt er een nieuwe buitenlandse reportage op VRT Canvas en VRT MAX. Net als bij Vranckx komen de verhalen uit alle uithoeken van de wereld. De focus ligt op mensenrechten, klimaat, conflict en andere thema’s die een impact hebben op de wereld. Verhalen worden altijd verteld vanuit een menselijk standpunt. De vluchteling die een onmogelijke tocht onderneemt, het gezin dat de oorlog probeert te overleven, het dorp dat dreigt weg te spoelen door de stijgende zeespiegel. Hoe ernstig de situatie ook is: er is altijd nog die sprankel hoop. En ook daar gaat VRT NWS doc naar op zoek.
In eerste instantie brengt VRT NWS doc aangekochte reportages van buitenlandse zenders. Maar het is de bedoeling dat die aangevuld worden met eigen reportages, gemaakt door VRT-journalisten. VRT NWS doc heeft geen vast gezicht, maar de reporter zal meer dan ooit centraal staan.
De eerste drie uitzendingen worden samen aangeboden op VRT MAX op 4 januari.
In maart start ook een nieuwe reeks van De nomaden.
Lees hieronder het uitgebreide persbericht.
Ook na 'Januari documaand' is VRT Canvas de betrouwbare gids, garant voor kwaliteitsvolle en impactvolle content. Hieronder een overzicht.
Voorbij de schaamte
Op alcoholverslaving rust nog steeds een taboe. We gaan er te vaak van uit dat dit iemands ‘eigen schuld’ is. Iets wat Katrien De Ruysscher zelf heel erg herkent vanuit haar eigen verleden. Haar vader overleed in 1997 op 45 - jarige leeftijd aan de gevolgen van zwaar alcoholmisbruik. Jarenlang ervaarde ze schaamte en onbegrip over zijn doodsoorzaak. Toen Katrien de leeftijd bereikte die haar vader had toen hij overleed is ze zelf gaan nadenken over de plaats van alcohol in haar eigen leven én in onze samenleving.
Daaruit ontstond deze reeks waarin Katrien openhartig praat met mensen die lang geworsteld hebben met hun alcoholverslaving. Ze ontmoet vijf mensen van verschillende leeftijden, van een twintiger tot een zeventiger, allemaal gestopt met drinken. Sommigen van hen hebben deze beslissing al een tijd geleden gemaakt, anderen zijn pas recent in herstel of worstelen er nog mee. Hoe geraakten zij uit hun verslaving? Welke rol speelde hun omgeving daarin? En hoe gaan ze om met een samenleving waarin alcohol overal aanwezig is? Katrien gaat ook in gesprek met enkele experten om antwoorden te zoeken op haar vragen. Bestaat er bijvoorbeeld zoiets als een verslavingsgen? En is alcohol echt zo’n schadelijke stof? Via deze gesprekken probeert ze een ander beeld te krijgen van haar vader en alle andere mensen die kampen met een verslaving, een beeld ‘voorbij de schaamte’ ...
Een programma van Borgerhoff & Lamberigts TV
Later dit voorjaar op VRT Canvas
Een nacht in het museum
In 2025 houdt Thomas Vanderveken een pyjamafeestje in vier verschillende toonaangevende Belgische musea tijdens Een nacht in het museum. In februari nodigt hij voor de tweede keer bekende gasten uit voor een exclusieve overnachting bij een van de topstukken uit de collectie.
‘Gemiddeld kijkt een museumbezoeker 28 seconden naar een kunstwerk, maar wat heb je dan werkelijk gezien?’, stelt Thomas Vanderveken. ‘Wat als je de hele nacht de tijd neemt? Mijn gast en ik gaan voor slow time en een magische slapeloze nacht’.
Deze keer neemt Thomas Elisabeth Lucie Baeten mee naar het KMSK Brussel, Wim Opbrouck overnacht met Thomas in het MUKHA, Herman Brusselmans in het Sint-Jans Hospitaal in Brugge en Imke Courtois in Museum Magritte in Brussel.
Later dit voorjaar op VRT Canvas.
Winteruur
Vanaf begin februari zal Wim Helsen voor het tiende seizoen van Winteruur heel wat gasten op zijn comfortabele sofa ontvangen. Iedereen die op zoek is naar vriendschap, vreugde en een goed gesprek tijdens donkere winteravonden kan dus weer afstemmen op Winteruur met Wim en Ighor de hond.
Ook dit seizoen worden de gasten met veel zorg gekozen. Het zijn mensen die Wim opvallen, prikkelen, inspireren, uitdagen of interesseren. Allemaal brengen ze een tekst mee die voor hen een bijzondere betekenis heeft. Wim Helsen polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat die voor hen betekent.
Zullen alvast op de sofa van Wim plaatsnemen: Sabine Hagedoren, Jelle Cleymans, Charlotte Adigéry, Jeroen Leenders, Davina Simons, Pedro Elias en Pommelien Thijs.
Later dit voorjaar op VRT Canvas.
De krokusquiz
De krokusquiz is een klassieke tafelquiz waarbij 10 teams van 4 BV’s het op één prestigieuze avond tegen elkaar opnemen. De presentatie is in handen van Phara de Aguirre en haar bevallige assistent Thomas Huyghe. De quiz bestaat uit 4 afleveringen, 4 rondes en 40 vragen en zoals bij echte scoutsquizzen het geval is, mag het winnende team als eerste aanschuiven aan de prijzentafel. Wie gaat naar huis met de waterkoker en wie met de frisbee van de VDK? Ontdek het allemaal in De krokusquiz, op VRT Canvas.
Later dit voorjaar op VRT Canvas.
Steve Stevaert, de schaduw van de macht
Op 2 april 2025 zal het tien jaar geleden zijn dat minister van staat Steve Stevaert zich van het leven benam. Hij was 61. De dagen voor z’n dood waren de geruchten rond zijn grensoverschrijdend gedrag alsmaar luider gaan klinken.
Rond z’n vijftigste was Stevaert nog de populairste politicus van het land, die haast op z’n eentje de zieltogende socialistische partij terug op de kaart zette. ‘Steve is God’, kopte de pers na de historische verkiezingsoverwinning van 2003, en zo leek het ook even.
Stevaert was een selfmade man, een Hasseltse cafébaas die geen diploma had maar de taal sprak van het volk. Maar Steve Stevaert was ook een machtspoliticus, een man die geen nee kon aanvaarden. Niet van collega-politici tijdens onderhandelingen, en niet van vrouwen op wie hij z’n oog had laten vallen. De rode draad in de reeks is dan ook wat macht met een gewone mens kan doen.
In deze vierdelige reeks praat Luc Haekens met mannen en vrouwen die Stevaert van dichtbij hebben meegemaakt. Bert Anciaux, Willy Claes, Frieda Brepoels, Patrick Janssens, Johan Van de Lanotte, Noël Slangen, Brigitte Vermeersch, Siegfried Bracke, Anissa Temsamani, en nog vele anderen getuigen over hun ervaringen met de gewezen toppoliticus.
Steve Stevaert, de schaduw van de macht, is niet alleen het verhaal van de rise and fall van een toppoliticus, maar schetst een heel tijdperk.
Luc Haekens: Ik heb Stevaert zelf een paar keren ontmoet, dat was telkens erg gezellig, dus toen later de verhalen over zijn donkere kant aan het licht kwamen, wou ik er alles over weten.
Luc Haekens realiseerde de reeks in samenwerking met Borgerhoff & Lamberigts.
Luc Haekens werkt daarnaast ook aan een podcast waarin hij uitzoekt wat macht doet met een mens. En vooral waar het is kunnen mislopen in het verhaal van Steve Stevaert. Hij neemt de Hasseltse audio- documentairemaakster Lotte Nijsten mee op pad, die nog exact weet waar ze was toen ze het nieuws over Stevaert vernam.
Later dit voorjaar op VRT Canvas.
Belgen in oorlog: Korea
In Belgen in Oorlog: Korea, een nieuwe documentairereeks duikt Rudi Vranckx in de weinig bekende geschiedenis van de Koreaanse Oorlog (1950-1953). Dit conflict, dat ruim zeventig jaar geleden eindigde met een breekbare wapenstilstand, blijft een belangrijk maar vergeten hoofdstuk in de Belgische geschiedenis.
Meer dan 3.000 Belgen zetten destijds hun leven op het spel aan het Koreaanse front, in de strijd tegen het communisme. Aan de hand van indringende persoonlijke verhalen van Belgische veteranen, inmiddels negentigers, brengt Vranckx de drijfveren van deze jonge soldaten en de historische context tot leven. In Zuid-Korea worden ze nog steeds als helden geëerd, terwijl hun offers in België grotendeels in de vergetelheid zijn geraakt.
De reeks legt niet alleen de menselijke kant van die vergeten oorlog bloot, maar werpt ook een blik op de actuele impact van dit conflict. De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn nog steeds voelbaar en hebben verregaande gevolgen voor de geopolitieke machtsverhoudingen wereldwijd.
Belgen in Oorlog: Korea – een onmisbare reeks die verleden en heden met elkaar verbindt.
Later dit voorjaar op VRT Canvas.
Mijn jeugdrechter
Het is een hardnekkig cliché. Wie bij de jeugdrechter terechtkomt, zal wel iets mispeuterd hebben. Toch heeft de grote meerderheid van de kinderen en jongeren die onder de jeugdrechter vallen, niets verkeerd gedaan. Ze hebben de pech dat ze in een verontrustende opvoedingssituatie opgroeien, waar ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben of ronduit gevaar lopen. Slechts een kleine minderheid heeft feiten gepleegd, maar die halen wel vaker de pers.
In de reeks Mijn jeugdrechter gaat Phara de Aguirre langs bij jongvolwassenen die ooit door de jeugdrechter werden opgevolgd. Ze vertellen waarom ze bij de jeugdrechter terechtkwamen, waar ze geplaatst zijn en hoe ze terugkijken op hun jeugd. Ze keren ook terug naar hun jeugdrechter om hun dossier in te kijken en aan de jeugdrechter de vragen te stellen waarmee ze zijn blijven zitten. We zien hun jeugdrechter van toen ook aan het werk in de jeugdrechtbank met de jongeren van nu. De makers kregen de uitzonderlijke toelating om opnames te maken in een jeugdrechtbank.
Vijf afleveringen, vijf jeugdrechters en vijf levensverhalen van jonge mensen die ooit bij de jeugdrechter zaten.
Later dit voorjaar op VRT Canvas.
Therapie
Seizoen 3 van Therapie geeft opnieuw een discrete inkijk in de therapieruimte van zes therapeuten over heel Vlaanderen. We volgen de verhalen van cliënten, de problemen waar ze mee worstelen en de inzichten die ze krijgen tijdens hun therapie.
Vier nieuwe therapeuten maken dit seizoen hun opwachting: Peter Rober is gezinstherapeut; hij ziet ouders, samen met hun kinderen. Ingrid De Jonghe werkt met jongeren die gratis en anoniem therapie volgen bij TEJO. Brenda Anyango is gedragstherapeut in opleiding en gespecialiseerd in cultuursensitieve zorg en werkt als geconventioneerd therapeut ook met mensen die het financieel moeilijker hebben. Verder komt seksuoloog Sam Geuens in beeld: hij geeft therapie rond seksuele problemen die vaak ook aanleiding geven tot relationele moeilijkheden. Verder zien we opnieuw Roland Sinnaeve aan het werk; hij werkt nog steeds met mensen met ernstig psychisch lijden, en begeleidt hen nu rond hun kinderwens, zwangerschap en jong ouderschap. Tot slot volgen we Sarah Bal in haar privépraktijk voor jongeren.
Ook dit seizoen is er aandacht voor de ervaring van de cliënt, in de vorm van getuigenissen van bekende Vlamingen. Onder meer Zwangere Guy, Michèle Cuvelier, Alex Agnew, Elisabeth Lucie Baeten, Bent Van Looy, Francisco Schuster en Sarah Mouhamou komen aan het woord. Zij vertellen over de stap die zij hebben gezet naar therapie, de band met hun therapeut en de manier waarop therapie hen geholpen heeft.
Later dit voorjaar op VRT Canvas.
Take me to your comedy club
TMTYCC is een vierdelige docureeks waarin stand-up comedian Serine Ayari aan de hand van humor onderduikt in de ziel en zaligheid van een land.
Want als je een land en zijn bewoners écht wil leren kennen, dan is humor de beste graadmeter: waar lachen de mensen mee? Hoe lachen ze? Wie zijn de favoriete mikpunten van spot? Zijn er taboes? Wie vinden ze hilarisch? En kunnen ze met zichzelf lachen?
Op zoek naar antwoorden op die vragen, trekt stand-up comedian Serine Ayari naar Duitsland, Libanon, Denemarken en Japan. Achtereenvolgens het minst grappige land ter wereld, één van de ongelukkigste landen ter wereld, het meest egalitaire land ter wereld en het meest bijzondere land ter wereld.
Serine trekt er telkens naar dé comedyclub van de hoofdstad van waar ze onder de vleugels van een lokale gids een humoristische roadtrip maakt langs betekenisvolle plaatsen en personen. Tot slot doet Serine een stand-up in de comedyclub waar ze begon, met iedereen die ze ontmoette op de eerste rij en met alle indrukken van een week reizen in haar rugzak.
Does she bomb or does she nail it? Krijgt ze een lauw of stormachtig applaus?
Later dit voorjaar op VRT Canvas en al vanaf 23 december op VRT MAX.
Koningin Elisabethwedstrijd
In 2025 staat de wereldvermaarde Koningin Elisabethwedstrijd in het teken van de piano. Vanaf de halve finale op 12 mei kunnen muziekliefhebbers de grootste toptalenten in Bozar live aan het werk zien via VRT Canvas en VRT MAX.
Later dit voorjaar op VRT Canvas.
Campus Cup
Na drie seizoenen op VRT 1, gevolgd door een welverdiend sabbatjaar, keert de spannende studentenquiz volgend voorjaar terug naar het oude nest, VRT Canvas. “Never change a winning team”, hoor je wel eens zeggen, maar laat dat nu net de bedoeling zijn: presentator Otto-Jan Ham gaat namelijk op zoek naar opvolgers voor de studenten Rechten van de KU Leuven, de laatsten die ’s lands meest felbegeerde wisselbeker mee naar hun faculteit mochten nemen.
Drie van de voorbije vijf seizoenen werden gewonnen door studenten Rechten. Wordt die trend verdergezet, of komen de winnaars dit keer uit een heel andere hoek? Of kan er vier jaar na de HoGent misschien nog eens een hogeschool winnen? De inzet, kortom, blijft hetzelfde: naar welke opleiding gaat de trofee?
Later dit voorjaar op VRT Canvas.
Aankoop in het voorjaar
Docuseries
Spacey unmasked (vanaf 28 januari)
Hoewel vrijgesproken in 2023 voor aanklachten van seksueel misbruik, verdedigt voormalig steracteur Kevin Spacey zich in de mini-docu Spacey Unmasked tegen nieuwe onthullingen tegen zijn persoon. Spraakmakende reeks van HBO MAX en Channel 4 met een focus op het hoe en het waarom.
Lockerbie
21 december 1988. Een Amerikaanse vlucht met 270 passagiers stort neer in Lockerbie, Schotland. Het is de grootste terreurdaad tegen de VS op dat moment. De vierdelige reeks Lockerbie vertelt het verhaal opnieuw met behulp van sleutelgetuigen en archiefbeelden. Zorgvuldig opgebouwde true-crimedocumentaire. Won de BAFTA voor beste documentaire. Gemaakt door Mindhouse, het productiehuis van Louis Theroux.
The Zelensky story
Eerst acteur, dan president, nu oorlogsleider. Waarheid overtreft fictie in de driedelige serie The Zelensky Story. De unieke reis van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky wordt ontrafeld op basis van archiefmateriaal en exclusieve interviews met onder meer Boris Johnson, Nancy Pelosi en zijn vrouw, Olena Zelenska. Het portret van een man wiens land balanceert tussen Oost en West.
The Space Shuttle that fell to earth
Columbia onderneemt haar 28e ruimtevlucht in januari 2003. De shuttle spat bij haar terugkeer uiteen, 7 bemanningsleden komen om. Een reconstructie in 3 delen door BBC. Een beklijvende hommage aan de bemanningsleden en een onthullend portret van NASA, een organisatie die ook als andere met wereldse problemen worstelt.
Becoming Vietnam: The birth of a nation
Tussen 1945 en 1975 vocht Vietnam tegen de Amerikanen, de Fransen en tegen zichtzelf. Welke impact had de oorlog op het leven van de bevolking? Documentaire naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het einde de oorlog. Regisseur Lucio Mollica dook diep in de geschiedenis van het land en presenteert uniek en onuitgegeven archiefmateriaal, die hij digitaal restaureerde en in kleur omzette.
Fictieseries
In het weekend kiest VRT Canvas heel bewust voor de beste internationale fictie. VRT Canvas cureert en staat borg voor de allerhoogste kwaliteit, ook als u die vanonder een fleece-dekentje consumeert. Bij VRT Canvas is elk weekend fictie-weekend van vrijdag tot en met zondag.
Nightsleeper (Zaterdag 11 januari)
Nieuwe meeslepende actiethriller van BBC. Hackers kapen de nachttrein van Glasgow naar London, het drama ontspint zich in real time. Een agent en een veiligheidsinspecteur proberen een catastrofe te vermijden en moeten beroep doen op hun medepassagiers. Maar is elke passagier wel zomaar te vertrouwen? Hoofdrollen zijn weggelegd voor Alexandra Roach en Joe Cole, bekend van onder meer Black Mirror en Peaky Blinders.
Mary & George (zondag 12 januari)
Julianne Moore zoals u ze nog nooit zag: als gravin Marie Villiers van Buckingham. Haar missie: haar zoon het bed laten delen met de koning. U leest het goed. Messcherpe dialogen, goed ingevulde bijrollen en een schitterende aankleding ondersteunen de intriges in dit grotendeels waargebeurde kostuumdrama, bestaande uit 7 afleveringen. Gebaseerd op het boek The King’s Assassin van auteur Benjamin Woolley.
Very royal scandal
Sappig, Brits en spraakmakend. Eén interview veroorzaakt schokgolven over de hele wereld. BBC-journaliste Emily Maitlis praat in 2019 met Prins Andrew over zijn innige relatie met veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein. A Very Royal Scandal volgt de levens van Maitlis (Ruth Wilson) en prins Andrew (Michael Sheen) in aanloop naar het interview, het gesprek zelf en de manier waarop het hun levens zou veranderen. In dezelfde reeks wordt ook A very English Scandal, over het politiek en sexschandaal rond liberaal politicus Jeremy Thorpe (Hugh Grant) uitgezonden op zondag 5 januari (drie afleveringen).
Long bright river
Kensington, Philadelphia, een wijk overspoeld door opioïden. Een reeks moorden vindt er plaats. Net dan verdwijnt verslaafde Kacey van de radar. Zus Mickey bijt zich als politieagente vast in het onderzoek. Naar de gelijknamige bestseller van gevierde schrijfster Liz Moore. Met Amanda Seyfried (Mean Girls, Mank) in de hoofdrol.
Day of The Jackal
Klassiek thrillerpersonage van de jaren ’70 krijgt een remake in deze tiendelige reeks. Zo goed als James Bond is, zo slecht en ongrijpbaar is the Jackal. Eddie Redmayne (The Theory Of Everything, Fantastic Beasts) speelt de hoofdrol, Lashana Lynch (Silent Witness, Captain Marvel) neemt de onzalige taak op zich hem te traceren. Naar het gelijknamige boek van auteur Frederic Forsyth, zelf ooit spion voor MI6.
Films
Schindler’s list (25 januari)
In het kader van de herdenking van de bevrijding van Auschwitz programmeert VRT Canvas het monumentaal meesterwerk van Steven Spielberg uit 1993. Het diep-menselijke verhaal over de Duitse industrieel Oskar Schindler maakt de horror van de Holocaust pijnlijk tastbaar. Verfilmd in hypnotiserend zwart-wit en met onvergetelijke muziek van John Williams. Schindler’s List won 7 Oscars, onder andere voor beste film en beste regie.
Oscarfilms in maart
Maart is Oscarmaand, met oa deze gouden beeldjes in het programmaschema.
The aviator (Bioprent over de excentrieke Hollywoodproducent en luchtvaartpionier Howard Hughes, gespeeld door Leonardo Dicaprio), The father, (Met Anthony Hopkins als de vader die ouder en minder autonom wordt), Three billboards outside Ebbing, Missouri (Mildred Hayes huurt drie billboards in het rurale dorp Ebbing om aan te klagen dat de moordenaar van haar dochter nog niet is gevonden), 12 Years a slave (Historisch drama van Steve McQueen waarin violist Solomon Northup ontvoerd wordt en verkocht als slaaf.)
Joyland
In het kader van de Brusselse Pride in mei programmeert VRT Canvas deze parel van de Pakistaanse Saim Sadiq. Verboden in Pakistan, gelauwerd in Cannes. Haider, toekomstig vader in een traditioneel Pakistaans gezinv, neemt stiekem een baan als danser in een nachtclub, waar hij verliefd wordt op een wilskrachtige transvrouw die de show leidt. Regisseur Saim Sadiq weeft een complex web van vooroordelen, leugens en maatschappelijke druk om zo conservatieve opvattingen uit te dagen.
Pink moon
In mei 2002 werd de wet rond euthanasie goedgekeurd in België. VRT Canvas programmeert in dit kader het indringend filmdebuut van de Nederlandse Floor van der Meulen en tevens de laatste film met Johan Leysen. Zeventiger Jan is fysiek gezond en heeft een goed sociaal netwerk. Toch wil hij uit het leven stappen. Zijn dochter Iris verzet zich met hand en tand tegen het besluit.