Zeven zomertips van Canvas

18 juni 2020 - Nu thuisblijven het nieuwe normaal is en ons ‘kot’ meer dan ooit ons kasteel, zorgt Canvas deze zomer voor een interessant en (ont)spannend televisieaanbod. Tijdens de vakantiemaanden zet Canvas naast een aantal nieuwe titels ook een bloemlezing van straffe programma’s van de voorbije jaren in de etalage: een unieke gelegenheid om ze te (her)ontdekken. Er is voor elk wat wils: van Kinderen van de kolonie tot Belpop Classics, van misdaadseries tot Strafpleiters, cultuurhistorische documentaires en natuurreeksen, muziekfilms en roadmovies, avontuur en exploratie, topfictie en filmklassiekers in Cinema Canvas.

Al dat moois is ook te bekijken op canvas.be (VRT NU), dat bovendien nog een ruim extra-aanbod in petto heeft. Niet alleen voor ‘staycationers’, maar ook voor wie deze zomer toch zijn kot verlaat, want canvas.be is er altijd en overal.


Tip 1: De rolstoel roadmovie en andere waargebeurde verhalen

Voor een goede documentaire kan je altijd bij Canvas terecht. Ook deze zomer. Zo is er vanaf maandag 29 juni na Terzake om 20.30 u. een dagelijkse documentaire over uiteenlopende onderwerpen. De spits wordt toepasselijk afgebeten met de driedelige reisreeks Rolstoel roadmovie, waarin de jonge Nederlandse filmmaker Mari Sanders kriskras door Europa reist om na te gaan hoe makkelijk of moeilijk het is om diverse landen te bezoeken in een rolstoel. Een hobbelig parcours, zo blijkt. Later zijn er onder meer reportages van de Britse journaliste en documentairemaker Stacey Dooley over de walvisjacht, vrouwen die een levenslange gevangenisstraf uitzitten en de oorlog tussen drugsbendes en de overheid in Zuid-Spanje. Er komt ook een documentaire over de minder fraaie kantjes van Amazon en een reeks over milieucriminaliteit van grote mijnbouwbedrijven (Green Blood).

True crime blijft een populair en intrigerend genre. Op de maandagen in juli brengt Canvas de tweede reeks van de Canadese serie The detectives met uiteenlopende ‘cases’ en aansluitend (vanaf 27 juli) de zesdelige Noorse reeks The triple murder at the farm, over de meest gemediatiseerde moordzaak ooit in Noorwegen. ‘Nordic crime’ bestaat dus ook echt. De reeks is meteen integraal te bekijken op canvas.be (VRT NU), dat ook nog twee andere Scandinavische true crime-reeksen exclusief aanbiedt: Who killed Brigitte (over de verkrachting en moord van een 17-jarig Noors meisje) en Dead man missing (over de verdwijning en vermoedelijke moord op een Deense zakenman).

Vranckx op zaterdag krijgt in de vakantiemaanden traditiegetrouw een zomers tintje. Vanaf 4 juli is er eerst de vijfdelige Nederlandse reeks Trippers, waarin Tim Hofman, Emma Wortelboer, Maurice Lede en Eva Cleven op zoek gaan naar merkwaardige contrasten in diverse landen, meer bepaald in de VS (‘white supremacy’ vs. ‘black power’), Spanje en Marokko (drugsdealers vs. drugspolitie), Zuid-Afrika (stropers en trofeejagers vs. rangers), Turkije en El Salvador. Daarna volgen opnieuw een aantal afleveringen uit de reeks Onmogelijke routes, deze keer in Zambia, Bangladesh, Congo en Cuba.

Op zondag komt er omstreeks 22.00 u. een reeks korte documentaires, meestal van jonge Vlaamse cineasten. Zo is er op 5 juli Een redelijk leven, een film van Lauranne Van Den Heede, geïnspireerd door het leven en werk van Marc Didden. In For Eunice (12.7) portretteert Jaan Stevens twee Ghanese zusjes in een kansarme buurt op de Antwerpse Linkeroever. Later volgen onder meer Eden van Jeroen Broeckx, Raketkanon van Maximiliaan Dierickx, De Flandrien van de Indiër Kinshuk Surjan en Kamikaze van Guillaume Vandenberghe. Ze zijn ook allemaal te bekijken op canvas.be, dat bovendien nog een aantal andere van die korte documentaires exclusief aanbiedt.

Aansluitend (op zondag omstreeks 22.30 u.) zijn er auteursdocumentaires, zoals Mama colonel (5.7) van Dieudo Hamadi, over de Congolese politiekolonel Honorine Munyole, die seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen bestrijdt; of het in Cannes bekroonde Visages villages (12.7) van het Franse filmmonument Agnès Varda.

Maar uiteraard is de zomer ook het perfecte moment voor Canvas op zijn eigen kroonjuwelen nog eens op te blinken ten behoeve van mensen die ze nog niet eerder hebben kunnen bewonderen of ze gewoon nog eens opnieuw willen bekijken.

Zo is er vanaf maandag 29 juni Strafpleiters, een human-interest programma met Gilles De Coster waarin acht strafpleiters (van Walter Damen over Abderrahim Lahlali tot Sven Mary) openhartig vertellen over hun vak en hoe ze proberen overeind te blijven in een alsmaar radicaler klimaat van terreur, hypermedia en spektakelprocessen. Gilles De Coster peilt daarbij naar de impact van ons woelig tijdsgewricht op het leven en werk van de strafpleiters. De biecht van de mens achter het pleidooi in zes thematische afleveringen.

Op 30 juni viert Congo de 60ste verjaardag van zijn onafhankelijkheid: een goede reden voor Canvas om de spraakmakende reeks Kinderen van de kolonie (2018) opnieuw uit te zenden. In 1960 werd Congo na een korte politieke strijd onafhankelijk. Het was voor België het einde van meer dan 75 jaar aanwezigheid in het Midden-Afrikaanse land. In de zesdelige reeks Kinderen van de kolonie blikken twintig getuigen terug op die periode en op de manier waarop de koloniale erfenis hun leven in heeft bepaald. Voor het eerst liet de Vlaamse televisie daarbij ook de Congolese stem uitgebreid aan het woord, altijd met aandacht voor de relevantie vandaag. Vanaf dinsdag 30 juni om 21.15 u.

Daarna, vanaf dinsdag 11 augustus, begint de driedelige reeks Weduwen na de val (2017). Daarin praat VRT-journalist Peter Verlinden met weduwen van voormalige dictators en alleenheersers: Farah Diba (de weduwe van de laatste sjah van Iran), ​ Agathe Kanziga (de weduwe van president Habyarimana van Rwanda) en Jehan Sadat (de weduwe van de Egyptische president Anwar Sadat). Aan de hand van zijn gesprekken met de weduwen en archiefbeelden reconstrueert Peter Verlinden telkens het verhaal van de val van het regime waar ze zo nauw bij betrokken waren.

Tip 2: Een leugentje om bestwil

Feiten en fictie: bij Canvas zijn ze allebei belangrijk, zo lang ze maar goed gescheiden blijven. Niet alleen documentaires dus deze zomer, maar ook weer een pak straffe series en de kans om een aantal topreeksen te (her)bekijken, op dinsdag, vrijdag en zaterdag. ​ 

Nieuw is alleszins de zesdelige ITV-reeks Fearless (vanaf dinsdag 14 juli), met Helen McCrory (Harry Potter, Peaky blinders, James Bond: Skyfall) en Sir Michael Gambon (The singing detective, The cook, the thief, his wife and her lover). Mensrechtenadvocate Emma Banville probeert te bewijzen dat Kevin Russel al 14 jaar onterecht in de gevangenis zit voor de moord op een 15-jarig meisje in een school waar hij destijds opvoeder was. De zaak doet heel wat stof opwaaien en dat komt voor Emma bovenop de stress van een ingewikkeld privéleven. Ze geeft namelijk ook onderdak aan een Syrische vluchtelinge en haar baby, bereidt zich samen met haar vriend Steve voor om een kind te adopteren en moet voor haar terminaal zieke vader zorgen. Een fraai staaltje van multitasken.

Daar hebben de dames van Big little lies (vanaf dinsdag 4 augustus) niet zoveel last van. In de aanloop naar de tweede reeks herneemt Canvas deze zomer het eerste seizoen van de alom geprezen, zevendelige HBO-serie over een groepje welstellende vrouwen in een Californisch kuststadje. Ze hebben het ogenschijnlijk prima voor elkaar, maar bij nader inzien hebben ze toch heel wat te verbergen. Een verdacht overlijden op de school van hun kinderen vestigt de aandacht op wat er zich achter de schermen van hun schijnbaar perfecte leven afspeelt. De hoofdrollen worden gespeeld door grote namen als Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Alexander Skarsgård en Laura Dern. Een reeks die je moet gezien hebben.

En dat geldt misschien nog meer voor The handmaid’s tale, het onthutsende drama over de precaire situatie van vrouwen in een totalitaire maatschappij in de nabije toekomst, na de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog. De bijzonder actuele reeks naar de gelijknamige roman van Margaret Atwood uit 1985 won een karrenvracht aan prijzen en wereldwijde waardering. Wie ze gemist heeft, krijgt een nieuwe kans vanaf woensdag 17 juni om 22.00 u.

Na afloop van de eerste reeks van The handmaid’s tale volgt vanaf 29 juli Escape at Dannemora, een op ware gebeurtenissen gebaseerde fictiereeks over een merkwaardige ontsnapping uit de gevangenis van Dannemora tegen de Canadese grens in 2015. Twee moordenaars wisten toen te ontsnappen met de hulp van een vrouwelijke gevangenismedewerker met wie ze allebei een seksuele relatie hadden. De achtdelige reeks werd geregisseerd door Ben Stiller met in de hoofdrollen Benicio del Toro, ​ Paul Dano en Patricia Arquette, die met haar vertolking een Golde Globe won.

Op vrijdagavond na de film zijn er Scandinavische misdaadreeksen. De IJslandse serie Stella Blómkvist (vanaf 12 juni) is een gestileerd en glossy misdaadverhaal in de stedelijke omgeving van Reykjavik. Het titelpersonage is een advocate en femme fatale die er niet al te veel morele principes op na houdt, maar wel een zwak heeft voor de underdog. Zo raakt ze betrokken bij een moordzaak in de hoogste regionen van de IJslandse politiek. Deadwind (vanaf 24 juni) is het Finse antwoord op The killing en The bridge en volgt een vrouwelijke detective die de dood van haar man probeert te boven te komen, maar door een misdaadonderzoek opnieuw haar evenwicht dreigt te verliezen.

Nog meer misdaad op zaterdag, maar dan wel van Angelsaksische makelij. ​ De zesdelige Canadese misdaadreeks Cardinal (vanaf 27 juni) begint met de ontdekking van het lijk van een vermoord tienermeisje. Een meisje uit de ‘first nations’-gemeenschap, met Indiaans bloed dus. Ze was al een tijd verdwenen en de politie tast in het duister. ​ Daarom doen ze een beroep op detective John Cardinal. Die werd eerder van de zaak gehaald, maar lijkt nu de enige te zijn die het juiste spoor kan vinden.

Informer (vanaf 18 juli) is een BBC-reeks over een jonge Brit van Pakistaanse afkomst die gedwongen wordt om informant te worden van een antiterrorisme-eenheid van de Londense politie. Hij wordt ingeschakeld bij het onderzoek naar een terreurcel die een aanslag pleegde in Rotterdam en dat zou willen overdoen in Londen.

De Welshe reeks Craith (vanaf 8 augustus) vertelt het verhaal van een politieagente die in haar geboortestreek de gewelddadige dood van een jonge vrouw onderzoekt en ontdekt dat die te maken heeft met een zeven jaar oude ‘cold case’. De reeks ademt ‘Nordic noir’ uit met harde beelden van misdaden, een ietwat gedesoriënteerde speurder, donkere interieurs en lage grijze luchten over duistere wouden. Zelfs het exotische Welsh in deze tweetalige reeks klinkt een beetje Scandinavisch.

Tip 3: Cinema Canvas

De bioscopen gaan binnenkort weer open, maar Canvas heeft ook zijn eigen cinema, zodat je niet eens de deur uit moet om een knappe film mee te pikken. 

Deze zomer presenteert Cinema Canvas op donderdag en vrijdag om 21.15 u. een zeer verscheiden selectie van kwaliteitsfilms. Ze bestrijken allerlei genres en komen uit diverse landen, van China tot Amerika. Er zijn Vlaamse premières bij, zoals de oorlogsfilm Der hauptmann en de animatiefilm Anomalisa, en regelrechte klassiekers, zoals The birds en Rosemary’s baby. Sommige zijn recent, andere meer dan een halve eeuw oud. Maar wat ze gemeen hebben, is dat het steengoeie en vaak bekroonde films zijn die de bezoekers van Cinema Canvas veel kijkplezier zullen bezorgen. Dat kan vaak ook op canvas.be (VRT NU), want de meeste films zijn daar nog een week tot een maand na de uitzending op Canvas te herbekijken.

Op donderdag gaat het om Prisoners van Denis Villeneuve (2.7), La stanza del figlio van Nanni Moretti (9.7), Der hauptmann van Robert Schwentke (16.7), Wild tales van Damian Szifron (23.7), Mar adentro van Alejandro Amenabar (30.7), Bin jip van Kim Ki-Duk (6.8), Secrets and lies van Mike Lee ​ (13.8), Anomalisa van Charlie Kaufman (20.8) en Fanny & Alexander van Ingmar Bergman

Op vrijdag kunnen de filmliefhebbers uitkijken naar The breakfast club van John Hughes (.7), Raise the red lantern van Zhang Yimou (10.7), Rosemary’s baby van Roman Polanski (17.7), Twelve monkeys van Tery Gilliam (24.7), American honey van Andrea Arnold (31.7), Jackie Brown van Quentin Tarantino (7.8), 37°2 le matin van Jean-Jacques Beineix (14.8), Groundhog day van Harold Ramis (21.8) en The birds van Alfred Hitchcock (28.8).

Daarnaast loopt de laatavondfilm op zaterdag gewoon door tijdens de zomer (omstreeks 22.00 u.), met eveneens een aantal knappe titels, zoals Dheepan van Jacques Audiard (4.7), de Gouden palm van 2015; Virgin mountain van de IJslandse regisseur Dagur Kári (11.7) en later A bigger splash met Matthias Schoenaerts, Days of heaven van Terence Malick en Chariots of fire van Hugh Hudson.

Tip 4: Op expeditie met Canvas

Verre vakanties en avontuurlijke reizen: het zit er deze zomer misschien niet meteen in. Maar geen nood: Canvas zorgt voor een volwaardig alternatief en neemt ons mee op expeditie naar alle uithoeken van de wereld en de mooiste plekken op aarde.

Dat mag u heel letterlijk nemen met Seven worlds, one planet (vanaf woensdag 17 juni om 21.15 u.), een lofzang van de legendarische David Attenborough op de geweldige diversiteit van de zeven continenten, ieder met hun eigen specifieke landschappen en dierenleven. Seven Worlds, One Planet toont hun natuurlijke rijkdom en schoonheid, van diep in de oerwouden van Zuid-Amerika tot de hoogste pieken van Azië, en van de Europese steden tot de Afrikaanse savanne. Maar het is tegelijk ook één lange ‘spoiler alert’. Om het met Attenborough zelf te zeggen: “Wij zijn onze planeet zo snel aan het veranderen dat de natuur één van de grootste bedreigingen ooit ondergaat, misschien wel het meest kritische moment sinds het ontstaan van de continenten”.

Nog zo’n iconische natuurreeks is Blue Planet II (vanaf zaterdag 4 juli om 19.00 u.), met ronduit adembenemende beelden van het leven in de zeeën en oceanen, en op de kusten over de hele wereld. Het is een ‘remake’ uit 2017 van een gelijkaardige reeks uit 2001, met nieuwe wetenschappelijke inzichten en nieuwe filmtechnieken. De schokkende beelden van de plasticvervuiling in de oceanen zorgden voor een wereldwijde bewustwording rond die problematiek en acties om het gebruik van plastic te reduceren.

Helemaal spannend en avontuurlijk wordt het in Expedition with Steven Backshall (vanaf zondag 12 juli om 20.10 u.). De robuuste Britse natuurwetenschapper, explorator en documentairemaker neemt ons deze keer onder meer mee naar een 400 meter diepe en nog nooit onderzochte kloof in Oman, een ongerept oerwoud in Suriname waar nooit eerder mensen zijn geweest, een uitgebreid grottenstelsel diep onder de jungle van Yucatan in Mexico, naar Borneo en Bhutan. Hoe afgelegen en onherbergzaam ook, Backshall blijft zijn eigen stoere zelf en laat zich niet uit zijn lood slaan door een resem gevaarlijke gifslangen of een stoet schorpioenen.

De driedelige reeks Equator from the Air (vanaf woensdag 8 augustus) toont de gevolgen van de opwarming van de aarde voor het evenaarsgebied, van de Galapagoseilanden over Gabon tot Borneo. Wat is de impact van de klimaatverandering voor de biodiversiteit in oerwouden en oceanen, en voor de manier waarom mensen en dieren samenleven?

Tip 5: The sound of Canvas

Helaas geen Rock Werchter dit jaar, maar dat wil niet zeggen dat er geen muziek zit in de zomer van Canvas. Meer nog, Canvas zorgt zelfs voor een snuifje Werchter op de eerste zondag van juli. Meer informatie over dit Rock Werchter muziekprogramma op zondag 5 juli volgt later. Eerder die week (op maandag 29 juni) is er ook al een terugblik op 40 jaar Werchter (uit de Belpop-reeks)

Belpop Classics doet trouwens elke maandag in juli een greep in de grabbelton van de Belgische muziek, met een terugblik op het leven en werk van Stef Camil Carlens (6.7), Zap mama (13.7). The Clement Peerens Explosition (20.7) en Soulwax (27.7).

Daarnaast is er ook elke donderdag een muziekdocumentaire, onder meer over M.I.A, de Britse rapper met Sri-Lankaanse roots (Matangi/Maya/M.I.A op 2.7), maar ook over David Bowie (Finding fame op 9.7), Amy Whitehouse (6.8) en XTC (13.8). Tussendoor is er ook de driedelige reeks Can you feel it?, over de geschiedenis van de dance muziek. ​ 

Tip 6: Indiana Jones achterna

Op zondagavond neemt Canvas ons mee op cultuurhistorische expedities naar geheimen van de mensheid, verdwenen steden en andere iconische plekken en mysterieuze sites.

Om te beginnen is er een forensisch onderzoek naar een fameuze ‘cold case’ in Who killed the Neanderthal (5.7), over de verdwijning van de gelijknamige mensensoort meer dan 30.000 jaar geleden.

Daarna vertelt historicus en classicus Michael Scott in de tweedelige documentaire Sicily: The Wonder of the Mediterranean (12 en 19.7) over de boeiende geschiedenis van het Italiaanse eiland, van de Grieken en de Romeinen over de Islam en de Noormannen tot de maffia en de huidige migratiecrisis.

Pyramid Builders. New Clues (26.7) onderzoekt proefondervindelijk hoe de oude Egyptenaren hun piramides bouwen en de reeks Ancient Superstructures reconstrueert de geschiedenis én de architectuur van de legendarische bouwwerken Mont Saint-Michel, Petra, de Chinese muur en Machu Picchu

Tip 7: Canvas.be - altijd en overal

Al de hierboven vermelde programma’s zijn ook live of uitgesteld beschikbaar op canvas.be (VRT NU). Je kan ze dus bekijken wanneer en waar je wil, ook op reis in het buitenland.

Maar canvas.be biedt nog heel wat extra’s aan om naar uit te kijken deze zomer, met een selectie van sterke Canvas-reeksen van dit voorjaar en de voorbije seizoenen. Dat gaat van Gentbrugge en In de ban van Tsjernobyl, via het Peulengaleis en Meer vrouw op straat tot Weg van het meesterwerk. Maar (vanaf 1 juli) bijvoorbeeld ook Brain man, Wereldrecord (reeks 2), De kleedkamer (reeks 5), De slapelozen, Eenzaam, Procureurs, Ontoerekeningsvatbaar en Paradise city.

Ook voor een aantal straffe fictiereeksen van Canvas kan je deze zomer terecht op Canvas.be. Of wat dacht je van Duts, Bevergem, De 16, Generatie B, Red Sonja en Clinch. Allemaal integraal beschikbaar vanaf 27 juni.

Verder blijven naast de hierboven al vermelde buitenlandse series (zoals Big Little Lies en The Handmaid’s Tale) ook allerlei andere internationale topreeksen beschikbaar, bijvoorbeeld Chernobyl (tot 15 juli), Bureau des légendes en Line of Duty.

Maar er zijn ook exclusieve programma’s, die alleen op de site beschikbaar zijn, zoals de fictiereeksen The Pier, Isolation Stories en Babylon Berlin, de true crime reeksen Who Killed Brigitte en Dead Man Missing en een aantal korte Vlaamse en Belgische documentaires die aansluiten bij het gelijkaardige aanbod op Canvas op zondagavond.

Eén adres: canvas.be.


 

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met