Xavier Taveirne geeft eenzaamheid een gezicht
In een vierdelige reeks - later dit najaar
VRT-journalist Xavier Taveirne werkt momenteel aan een vierdelige reeks over eenzaamheid, een van de grote problemen van onze tijd. Hij maakt het taboe bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen uit alle generaties, van jongeren tot bejaarden.
Zowel in de politiek als in de wetenschappen verschijnt het thema van de eenzaamheid steeds vaker op de radar. In het Verenigd Koninkrijk stelden ze een minister van eenzaamheid aan en ook Sint-Truiden kreeg zijn eigen schepen om deze problematiek aan te pakken. Cijfers uit een recent onderzoek laten er geen twijfel over bestaan: 46 procent van de Belgen voelt zich regelmatig eenzaam.
Ook Xavier Taveirne stelde dat vast. Zowel in zijn gesprekken en interviews voor Radio 1 als gewoon op straat en op café merkte hij dat vele mensen zich eenzaam voelen: “Ik ben iemand die snel ziet dat iemand zich niet goed in zijn vel voelt. En ik had het gevoel dat ik heel veel mensen alleen zag rondlopen, ik hoorde ook meer en meer over eenzaamheid praten. Eigenlijk was ik, als ik daar nu op terugkijk, zelf ook eenzaam als puber. Er is veel schroom om over eenzaamheid te praten. Als iemand de moed vindt om te getuigen, is het minste wat je als interviewer kan doen hem de tijd en ruimte geven om te vertellen. Die verhalen zinderen echt na.”
Als we er écht mee aan de slag willen, moeten we het laten zien. En daarom geeft Xavier Taveirne met een reeks menselijke portretten eenzaamheid een stem en een gezicht.
Vier afleveringen, vier generaties
Eenzaamheid wordt al gauw geassocieerd met bejaarde mensen die alleen op hun flatje wonen of stilaan wegkwijnen in een verzorgingstehuis. Maar niets is minder waar. Eenzaamheid komt voor bij alle leeftijden. Xavier Taveirne: ““Je hebt het clichébeeld van eenzame mensen in rusthuizen, maar het zit overal. Elk geval is anders. Wij gaan de definitie van eenzaamheid niet vastleggen. Als mensen zeggen dat ze eenzaam zijn, dan zijn ze dat ook. Er is de diepgewortelde eenzaamheid waarbij je de hele week niemand ziet. Maar het gaat net zo goed over de tiener die sociaal is, op café gaat, en daarna thuiskomt en denkt: niemand begrijpt mij. Het gaat over nieuw samengestelde gezinnen waarbij je als ouder één week op twee de ‘fabriek’ draaiend houdt, om dan in je kinderloze week te denken: wie ben ik eigenlijk? We willen eenzaamheid een stem geven, mensen het gevoel geven dat ze gehoord worden.”
Daarom besloot Xavier Taveirne om in vier afleveringen te gaan praten met mensen uit vier verschillende generaties.
Aflevering 1 – 18 tot 25 jaar
Uit recent onderzoek blijkt dat acht op de tien Vlaamse jongeren tussen achttien en vijfentwintig jaar, zich regelmatig eenzaam voelen. ‘The Connected World” belooft verbinding, maar het tegendeel is waar. Hoe komt het dat zoveel jongeren in onze samenleving zich eenzaam voelen? Wat opvalt bij deze jonge generatie is dat die eenzaamheid heel vaak te maken heeft met de zoektocht naar hun identiteit. Wie ben ik en waar is mijn plaats in deze wereld?
Aflevering 2 – 25 tot 45 jaar
In deze tweede aflevering ontmoet Xavier vier mensen in de leeftijdscategorie tussen 25 en 45 jaar. De generatie waarin je je dromen wil verwezenlijken, wil groeien en vooruit gaan in het leven. Een job, een partner, kinderen en een huis. Maar wat als je niet past in dat perfecte plaatje en je eenzaam voelt door de situatie waarin je zit? Een scheiding, gezondheidsproblemen, een single leven en de eeuwige zoektocht naar een geschikte partner, …
Aflevering 3 – 45 tot 65 jaar
Deze generatie zou het eigenlijk allemaal voor elkaar moeten hebben. Maar uit recent onderzoek blijkt dat net deze leeftijdsgroep het hoogste risico loopt op eenzame gevoelens. De kinderen zijn het huis uit, je pensioen staat voor de deur of gezondheidsproblemen zorgen ervoor dat je in een sociaal isolement terecht komt. Xavier praat met vier mensen die elk vanuit hun eigen situatie getuigen over hoe zij die eenzaamheid ervaren.
Aflevering 4 – 65+
Het verlies van een partner, een verhuis, kinderen die ver weg wonen, gezondheidsproblemen: mensen op oudere leeftijd voelen vaak een verlies aan belangrijke sociale contacten waardoor ze zich eenzaam gaan voelen. Ze hebben het gevoel dat ze overbodig zijn geworden en hebben moeite om nog mee te draaien in een samenleving die alsmaar sneller evolueert. In Vlaanderen voelt een derde van de oudere mensen (65+) zich vaak eenzaam. Xavier sprak met vier moedige senioren die elk vanuit hun eigen verhaal getuigen over die eenzaamheid.
Een programma van De Chinezen voor Canvas.