Nieuw op Canvas: Vlaamse wetenschappers en hun pin-ups
De herontdekking van de wereld - vanaf maandag 28 november
Als je later voetballer wil worden, heb je Messi aan de muur hangen. Minder bekend is dat ook wetenschappers hun pin-ups hebben. In De herontdekking van de wereld reizen zes Vlaamse wetenschappers hun held achterna. En dat zijn niet de minsten:
- filosoof Johan Braeckman is fan van sociaal psycholoog Stanley Milgram
- gedragsbioloog Hans Van Dyck is fan van bioloog Niko Tinbergen
- historica Annelien De Dijn is fan van antropoloog Margaret Mead
- gerechtsarts Wim De Velter is fan van forensisch pionier Edmond Locard
- wiskundige Ann Dooms is fan van haar voorganger Alan Turing
- economisch historicus Filip Vermeylen is fan van econoom John Maynard Keynes
Stuk voor stuk wetenschappers die hun vakgebied veranderden én in een moeite door de geschiedenis van de 20ste eeuw. Maar wie waren deze mensen? Hoe kwam het dat net zij een doorbraak konden forceren? Waar haalden ze hun ideeën? Hadden ze het ook weleens mis? Wat voor rol speelde hun persoonlijke (liefdes)leven? Hoe zat het met de verhouding inspiratie-transpiratie? Hadden deze reuzen ook hun kleine kantjes?
Dat zien we in De herontdekking van de wetenschap, vanaf maandag 28 november om 21.10 u. op Canvas en canvas.be.
Op zondag 27 november, daags voor de start van de reeks, organiseert Canvas naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap een debat in Gent rond de vraag: Zit het kwaad in elk van ons?
Meer informatie via de Lees meer-knop en in het bijgevoegde persdossier.
“Een enorme verbeeldingskracht in balans met een diep respect voor de werkelijkheid, dat is wat alle grote wetenschappers met elkaar gemeen hebben.”
Johan Braeckman
Debat Dag van de Wetenschap - zondag 27 november
Naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap organiseert Canvas op zondag 27 november samen met De Morgen en de ploeg van De herontdekking van de wereld een debat rond de vraag: Zit het kwaad in elk van ons? Een heel actueel onderwerp in een wereld die steeds meer lijkt te polariseren en al te vaak in de greep is van terreur en geweld. De deelnemers aan het debat zijn Johan Braeckman, docent filosofie aan de UGent: Christophe Busch, criminoloog en algemeen directeur van Kazerne Dossin; en Barbara Debusschere, chef wetenschappen van De Morgen. Het debat vindt plaats in het Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Canvas-journaliste Karine Claassen is de moderator. Meer informatie en inschrijven via canvas.be.
De herontdekking van de wereld - vanaf maandag 28 november
De passie van onze Vlaamse wetenschappers voor hun idool drijft hun zoektocht in De herontdekking van de wereld. Tijdens hun roadtrip komen ze op plekken waar hun held opgroeide of werkte, ze schudden de hand van collega’s en geliefden, praten met biografen en kenners, neuzen in de dagboeken van hun held, raken hun gerief aan, proberen hun krakende bed eens uit, … kortom : ze snuffelen en speuren een reis lang rond in het leven van hun held. Tot uit dat alles een levensecht beeld van hun voorganger opdoemt, alsof ze hem of haar zouden kunnen aanraken.
Een programma over liefde
Als kijker komen we onder meer te weten wat de link is tussen Sneeuwwitje, artificiële intelligentie en de Tweede Wereldoorlog, of we als mens iets kunnen leren van dierengedrag, of er in ieder van ons een nazibeul schuilt, of de puberteit overal ter wereld gepaard gaat met hartenpijn en miserie, en wat het basisprincipe is van elk misdaadonderzoek.
Uiteraard is De herontdekking van de wereld geen geschiedenisprogramma over wetenschap. Het is een actuaprogramma (brandend actueel, deze wetenschappers!), een roddelrubriek, een road movie, en een wetenschapsprogramma tegelijk. Maar het is vooral een programma over liefde, eigenlijk. Liefde voor de wetenschap.
De herontdekking van de wereld is een productie van Canvas.
Aflevering 1: Johan Braeckman op zoek naar Stanley Milgram - maandag 28 november
Johan Braeckman is professor filosofie aan de UGent. Voor De herontdekking van de wereld volgde hij het spoor van Stanley Milgram (1933 – 1984). Milgram is een Amerikaanse sociaal psycholoog die begin jaren ’60 wereldberoemd werd mijn zijn ‘shockexperiment’, waaruit bleek dat volstrekt normale mensen in staat waren om dodelijke elektroshocks toe te dienen aan een onschuldig iemand, gewoon omdat iemand anders dat vroeg.
Aflevering 2: Hans Van Dyck op zoek naar Niko Tinbergen - maandag 5 december
Hans Van Dyck is professor gedragsbiologie aan de UCL in Louvain-la-Neuve. Voor De herontdekking van de wereld volgde hij het spoor van de Nederlandse bioloog Niko Tinbergen (1907-1988). Tinbergen was professor aan de universiteit van Leiden en nadien in Oxford. Hij is de geestelijke vader van de gedragsbiologie, het vakgebied dat gedrag van dieren doorheen een evolutionaire bril bekijkt. Hij ontving in 1973 de Nobelprijs, samen met twee andere collega’s. Tinbergen worstelde zijn leven lang met depressies, maar dat weerhield hem niet om een vurig en passioneel lesgever te zijn en hele generaties studenten te begeesteren.
Aflevering 3: Annelien De Dijn op zoek naar Margaret Mead - maandag 12 december
Annelien De Dijn is een Vlaamse historica die aan de Universiteit van Amsterdam doceert. Voor De herontdekking van de wereld volgde zij het spoor van de Amerikaanse antropologe Margaret Mead (1901 – 1976) In Amerika was ze de meest invloedrijke vrouwelijke intellectueel van de vorige eeuw. Mead was niet alleen een gevierd academica, ze was ook een publiek figuur met een mening. Haar veldwerk in Samoa legde de basis voor een conclusie met een blijvende invloed: Menselijk gedrag is niet zozeer het product van onze biologie, maar cultuur is de doorslaggevende factor.
Aflevering 4: Wim De Velter op zoek naar Edmond Locard - maandag 19 december
Wim Develter is arts-specialist in de gerechtelijke geneeskunde en werkt op de Dienst Forensische Geneeskunde van het UZ Leuven. Voor De herontdekking van de wereld volgde hij het spoor van Edmond Locard (1877-1966), die in 1910 in Lyon ’s eerste laboratorium voor misdaadonderzoek oprichtte. Waarschijnlijk is een simpel zinnetje zijn belangrijkste bijdrage aan de forensische wetenschap, ‘Elk contact laat een spoor achter’. Vanaf dan had elke dader een nieuwe vijand bij in de vorm van de wetenschap en was Locard definitief gelanceerd als ‘the godfather of CSI’.
Aflevering 5: Ann Dooms op zoek naar Alan Turing - maandag 26 december
Ann Dooms is professor wiskunde aan de VUB waar ze de onderzoeksgroep Digitale Wiskunde leidt. Voor De herontdekking van de wereld volgde zij het spoor van Alan Turing (1912-1954). De Britse wiskundige was de geestelijke vader van de computer en artificiële intelligentie. Maar hij was ook een oorlogsheld: tijdens de Tweede Wereldoorlog kraakten hij en zijn team succesvol de enigmacodes van de Duitsers, een prestatie die beslissend was voor de geallieerde overwinning en honderdduizenden mensenlevens heeft gered. Maar ondanks zijn enorme verdiensten eindigde zijn leven vroeg en tragisch.
Aflevering 6: Filip Vermeylen op zoek naar John Maynard Keynes - maandag 2 januari
Filip Vermeylen is kunsteconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor De herontdekking van de wereld volgde hij het spoor van de Britse econoom John Maynard Keynes (1883-1946). Keynes was tijdens de crisis van de jaren dertig één van de redders van het kapitalisme met zijn theorie dat de regering de economie moet stimuleren. Na 1980 werd zijn naam synoniem voor hoge staatsschulden en een verstikkende overheid, maar sinds de bankencrisis in 2008 staat hij weer volop in de belangstelling. Keynes was daarnaast ook een echte homo universalis. Hij was lid van het kleurrijke Bloomsbury-collectief en hoewel hij openlijk homoseksueel was, had hij een heus celebrity-huwelijk met de bekende Russische ballerina Lydia Lopokova.
Meer informatie in het persdossier onderaan.