Skip to Content
Wat als de wereld over vijf jaar zou vergaan?

Wat als de wereld over vijf jaar zou vergaan?

Nieuw op Canvas: Hard Sun – vanaf zaterdag 10 februari

Hard Sun is een gloednieuwe BBC-misdaadreeks die Canvas als een van de eerste zenders buiten Groot-Brittannië kan aanbieden. Het is een pre-apocalyptische verhaal dat zich afspeelt in het hedendaagse Londen op het moment dat het nieuws bekend wordt dat de wereld over vijf jaar zal vergaan.

Het scenario van Hard Sun werd geschreven door Neil Cross,  eerder ook al scenarist van Luther (eveneens te zien op Canvas). Voor het basisidee liet hij zich inspireren door de song Five Years van David Bowie.

De hoofdrollen worden gespeeld door Jim Sturgess (The Other Boleyn Girl, One Day) en voormalig fotomodel Agyness Deyn.

Voor de regie deed de BBC een beroep op Brian Kirk (Game of Thrones, Penny Dreadful, Luther) en het wetenschappelijk advies over de apocalyps kwam van de bekende natuurkundige en BBC-presentator Prof. Brian Cox.

Hard Sun: vanaf zaterdag 10 februari om 20.35 u. op Canvas en vrtnu.be, telkens twee afleveringen na elkaar.

 

Pushing through the market square, so many mothers sighing
News had just come over, we had five years left to cry in
News guy wept and told us, earth was really dying
Cried so much his face was wet, then I knew he was not lying.

(David Bowie – Five Years)

 

Top secret

De politiedetectives DCI Robert Hicks (Jim Sturgess) en DI Elaine Renko (Agyness Deyn) vormen een nieuw team bij de Londense politie. Eigenlijk passen de twee helemaal niet bij elkaar: Hicks is een charmante, opgewekte en evenwichtige familieman en Renko een neurotische en getroubleerde eenzaat. Maar wat ze gemeen hebben, is dat ze allebei hun geheimen hebben.

Hun eerste opdracht is een routineonderzoek naar de dood van een hacker. Maar daarbij stoten ze toevallig op een bloedstollend en ‘top secret’ overheidsdossier dat de man gestolen had: ‘Hard Sun’. Daaruit blijkt dat de zon oververhit aan het raken is en dat de aarde over vijf jaar onvermijdelijk zal vernietigd worden.

Een wereld zonder toekomst

Naast dat op zich al verpletterende nieuws zien Hicks en Renko zich ook geconfronteerd met de haast onmogelijke opdracht om orde en gerechtigheid te handhaven in een wereld die afstevent op het armageddon. Want welke crimineel is nog bang van politie, gerecht of gevangenis wanneer de wereld op de rand van de ondergang staat? En kan de samenleving sowieso nog functioneren met het vooruitzicht dat het over vijf jaar allemaal afgelopen is?

Complot

Dat is precies de reden waarom de Britse geheime dienst MI5 koste wat het kost wil vermijden dat het nieuws bekend raakt en er paniek uitbreekt. MI5 en dan vooral geheimagente Grace Morrigan (Nikki Amuka-Bird) deinsen daarbij voor niets terug. Ze willen iedereen die iets over het Hard Sun-dossier weet, uit de weg ruimen. En daar horen dus ook Hicks en Renko bij, en al snel ook een jonge journaliste die door Renko getipt is over de zaak.

Paranoia

Dat intrigerend uitgangspunt is het begin van een razend snelle en spannende serie met intrigerende personages en boordevol actie, geheime complotten, paranoia, confrontaties tussen verschillende politiediensten en verrassende plotwendingen. Het grootstedelijke decor van Londen zorgt voor een glossy en stijlvolle  achtergrond.

This is another cop show, but it avoids most clichés and moves at a cracking pace, surprising and wrong-footing the viewer. (The Times)

Hard Sun, as handsome and competent as it is over-the-top, is up for grabs. It scrams more plot into the opening episode than most series manage over their entire run”. (Guardian)

“The end might be nigh but that doesn’t mean we shouldn’t have fun while we wait.” (Telegraph)

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos