Skip to Content
Wanderlust : Alicja ontmoet Anisa Mehdi – een moslima met een missie

Wanderlust : Alicja ontmoet Anisa Mehdi – een moslima met een missie

zondag 9 oktober

In Wanderlust ontmoet de Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska nationale en internationale persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergronden. Alicja praat met filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers, en laat zich door hen inspireren.

In de zesde aflevering gaat Alicja op bezoek bij de Amerikaans-Iraakse documentairemaakster en journaliste Anisa Mehdi. Ze won twee Emmy Awards en bracht ooit verslag uit over de Hadj, de jaarlijkse bedevaart van de moslims naar Mekka. Ze is een overtuigde moslima, maar pleit voor meer dialoog tussen de diverse religies.

Op zondag 9 oktober om 20.10 u. op Canvas en canvas.be.

Anisa Mehdi

Als dochter van een Iraakse vader en Canadese moeder groeide Anisa Mehdi (60 jaar) op in New-York. Haar vader was moslim, haar moeder christen en haar beste vrienden waren joods. Ze vierde Kerstmis, Pasen, Bar Mitsvah en volgde de ramadan. Ze dacht toen dat dit normaal was en dat iedereen dat deed. Later pas ontdekte ze hoe ongewoon dat wel was. De gemengde religieuze opvoeding die ze als kind in New York kreeg heeft een sterke invloed op haar werk als journalist en documentairemaakster. Ze werkt vooral in het Midden-Oosten, zuidwest Azië en de Arabische landen, waar ze thema’s als identiteit, roots en interreligieuze dialoog naar voor brengt.

“Mensen zijn op zoek naar hun identiteit, een identiteit die ze willen ophangen aan een uiterlijk kenmerk, eerder dan het te koppelen aan hoe ze zichzelf nu als persoon ervaren, al de wonderlijke stukjes die iemand maken tot wie hij is, inbegrepen. Het lijkt alsof mensen identiteiten tegen elkaar willen uitspelen om elkaar uit te dagen of te domineren, om iets op te eisen in plaats van te delen, uit te wisselen of te leren van elkaar.”

Op haar vijftiende maakte Anisa Mehdi bewust de keuze om moslima te worden. En ze heeft een duidelijke missie: we zijn allemaal mensen en moeten elkaar daarom aanvaarden en waarderen. Vandaaruit is de stap naar een dialoog tussen de verschillende religies een logische stap, al moet dat op een goede manier gebeuren.

“In de context van een interreligieuze dialoog kunnen er misverstanden ontstaan, stellen mensen zich soms defensief op en houden ze vast aan hun eigen denkwijze, hun eigen geloof en rituelen. Ik ben ervan overtuigd dat er ruimte is voor verschillende soorten rituelen. Als Georgisch gezang iemand dichter bij het Goddelijke brengt, is dat goed. Gebeurt dat door een lied uit de Koran, ook goed. Net zoals bij het aansteken van kaarsen in een schrijn ergens in de buurt van de Mount Everest.”

Alicja zoekt Anisa in haar huis in Maplewood, New Jersey. Samen sporen ze ook naar New York voor een bezoek aan het 9/11 memorial.

De volgende afleveringen

Krzysztof Zanussi, de gelauwerde Poolse grootmeester van het witte doek, is een rooms-katholieke gelovige man. Hij heeft het over de betekenis en kracht van de verbeelding.

Lydia Chagoll is 85, maar nog altijd actief als cineaste en schrijfster. Het professioneel dansen heeft ze al jaren geleden achter zich moeten laten, maar het volledig loslaten, dat kan ze niet. Als dochter van joodse ouders moest ze op negenjarige leeftijd met haar gezin op de vlucht voor de nazi’s. Die indrukwekkende periode in haar leven ligt mee aan de basis voor haar latere strijdende creativiteit en sociaal engagement.

Lieve Joris ging naar een katholieke kostschool en studeerde psychologie in Leuven. Ze is journalist en schrijfster. Ze heeft veel gereisd en schreef over haar reizen vanuit een persoonlijke invalshoek. Ze is niet gelovig maar heeft veel respect voor mensen die wel geloven.

Alicja

Alicja Gescinska (34 jaar) verhuisde als zevenjarig meisje met haar ouders van Polen naar België, op zoek naar een betere toekomst in het 'vrije Westen'. Ze is doctor in de filosofie en raakte in 2012 bekend bij een breder publiek met haar boek De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor meer positieve vrijheid. Sindsdien heeft ze naam gemaakt als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland. Ze schrijft geregeld columns, opiniestukken en essays voor verschillende kranten en tijdschriften. In februari kwam haar debuutroman Een soort van liefde uit. De afgelopen drie jaar woonde ze met haar gezin in de Verenigde Staten en werkte ze als docente politieke wetenschappen aan Amherst College.

Online

Eerder deze zomer lanceerde Canvas ook canvas.be/wereldbeeld: een online platform rond filosofie, zingeving en levensbeschouwing. Je vindt er onder meer een voorstelling van de erkende levensbeschouwingen, grote levensvragen die beantwoord worden door mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergrond, reportages over rituelen, enz. Het platform verzamelt ook alle programma’s op VRT radio en tv rond zingeving en levensbeschouwing. Ze kunnen er online worden (her)bekeken of – beluisterd. Ook Wanderlust krijgt er zijn plaats, met extra informatie en duiding over de centrale gasten. De onlineredactie werkt voor het platform nauw samen met de diverse levensbeschouwingen.

 

Wanderlust is een productie van Canvas.

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos