'Waarom wachten': over de onvoorwaardelijke band tussen ouder en kind ​

Vanaf dinsdag 15 oktober om 21.20 uur op VRT Canvas en VRT MAX

Maandag 23 september 2024 - In Waarom wachten praat Karine Claassen ​ met bekende mensen over de onvoorwaardelijke band tussen ouder en kind.

De band tussen een ouder en een kind is onvoorwaardelijk. In het beste geval - en gelukkig is dat de meerderheid - is er liefde. De sterkst mogelijke liefde die er is. Zó sterk dat ze vaak onuitgesproken is. We gaan er gemakshalve vanuit dat niet alles altijd benoemd hoeft te worden. Want we weten toch wel van elkaar dat we elkaar graag zien, zeker?

Karine Claassen vroeg zich af wat er zou gebeuren als we het wél zouden benoemen. Als we echt tegen elkaar zouden zeggen: ‘Ik zie je graag’, ‘Ik ben fier op jou’ of ‘Ik kijk naar jou op’. Want waarom zou je wachten om met je ouders of kinderen te praten over de dingen die er echt toe doen?

Daarom zocht ze zeven bekende mensen thuis op en stelde hen honderduit vragen over de band die zij hebben met een van hun ouders of kinderen. Vervolgens bezocht ze ook de ouder of het kind in kwestie, om ook te peilen naar hun kant van de relatie.

Een paar dagen later sprak Karine met het ouder-kind-duo af in een mooi natuurgebied om de twee samen een lange wandeling te laten maken. Omdat mensen altijd andere gesprekken voeren als ze wandelen. Gedurende die wandeling speelde Karine via een oortje fragmenten af uit de individuele gesprekken die ze vooraf met ouder en kind had gehad. Zo ontdekten ouder en kind wat ze over elkaar en over hun band te vertellen hadden. Vaak waren dat dingen die ze elkaar nooit eerder hadden gezegd of gevraagd.

Dat levert spannende momenten op. Gelukkig wordt er ook vaak gelachen, omdat de duo’s die Karine heeft geïnterviewd zonder uitzondering heel graag in elkaars gezelschap vertoeven. Uiteraard is het ook vaak bijzonder emotioneel.

En als kijker kun je niet anders dan nadenken over de relatie met je eigen ouders of kinderen en denken: misschien moeten we eens gaan wandelen…

De tweede reeks van Waarom wachten brengt gesprekken met entertainer Soe Nsuki en moeder Marieken, zanger, presentator en acteur Niels Destadsbader en moeder Cathérine, voetbalanaliste Imke Courtois en moeder Patricia, filmregisseur Fien Troch en vader Ludo, actrice Lauren Versnick en vader Geert, acteur Ben Segers en vader Jan en ​ neuroloog Steven Laureys en dochter Clara.

 

Aflevering 1: Soe Nsuki en haar moeder Marieken

Comedian Soe Nsuki en haar mama Marieken zijn twee handen op een buik. Samen hebben ze al heel wat watertjes doorzwommen. Marieken kwam er al snel alleen voor te staan met Soe en haar tweelingbroer Frank. Enkele jaren later herhaalde het verhaal zich in overtreffende trap met een tweede relatie. Soe werd ondertussen zelf mama. De liefde en warmte die ze van haar moeder kreeg, hoopt ze door te geven in de opvoeding van haar eigen kind. Maar sommige dingen wil ze toch ook anders doen.

Aflevering 2: Niels Destadsbader en zijn moeder Cathérine

Niels Destadsbader en zijn moeder Cathérine zijn uit hetzelfde hout gesneden: ze benaderen het leven met humor, maar moeilijke emoties blokken ze liever af. Cathérine is Niels’ toevluchtsoord: wanneer hij het moeilijk heeft en niet alleen wil zijn, maar ook als de melk op is of hij geen opvang heeft voor zijn hond. Catherine hoopt dat Niels op een dag de liefde vindt en zijn eigen huishouden begint. Niels daarentegen hoopt dat zijn moeder ooit nog even vitaal als nu met zijn eigen kinderen zal kunnen spelen.


Aflevering 3: Imke Courtois en haar moeder Patricia

Imke Courtois wist al snel dat ze ooit moeder wilde worden. Toen ze 35 werd, was dat voor haar het juiste moment en koos ze bewust om zonder partner een kind op de wereld te zetten. Patricia heeft de keuze van Imke nooit in twijfel getrokken en steunt haar volledig. Ze stond haar dochter zelfs bij tijdens de bevalling. Maar toch vraagt ze zich soms af: “Wie gaat er voor Imke zorgen, als ik er niet meer ben?”

Aflevering 4: Fien Troch en haar vader Ludo

Filmregisseur Fien Troch was als kind al fier op haar ouders, want die waren cooler dan de andere mama’s en papa’s in Londerzeel. Haar moeder was een vrijgevochten psychologe die wel eens patiënten in huis nam om ze te helpen, en haar vader de beste filmmonteur van West-Europa, die na het werk in Brusselse cafés rondhing met Josse De Pauw, Marc Didden, Arno en Dominique Deruddere. Fien moest altijd Ludo zeggen tegen haar vader, want 'papa', dat vond hij te conservatief. Vader en dochter zijn allebei keikoppen – "Maar hij meer dan ik!" – en er zijn wel wat dingen die ze nooit luidop tegen elkaar hebben durven zeggen. Daar moet deze wandeling verandering in brengen.

Aflevering 5: Lauren Versnick en haar vader Geert

In dezelfde nacht dat Lauren geboren werd, werd haar vader Geert parlementslid. Lauren zegt daarover al lachend: "De dag dat ik ben geboren, is de dag dat we hem niet meer gezien hebben.” Het drukke professionele leven van Geert heeft de band met zijn dochter niet in de weg gestaan, al was dat bijna anders gelopen. De scheiding van haar ouders, enkele jaren later, heeft Lauren moeilijker verteerd. Tot voor kort koesterde ze de stille hoop dat haar ouders weer zouden samenkomen. Nu is ze er eindelijk klaar voor om haar vader daarover enkele vragen te stellen, die ze voorheen nooit durfde te stellen. ​

Aflevering 6: Ben Segers en zijn vader Jan

Acteur Ben Segers en zijn vader Jan zijn geen grote praters. Jan woont al heel zijn leven in het Kempische Arendonk, voedde er 5 kinderen op met vrouw Oda en is een trouw parochielid van de lokale kerk. Ben wisselde het dorpse leven in tegen het grote Antwerpen om er naar de toneelschool te gaan en een acteursbestaan te leiden. Het contrast tussen hen is groot. Met veel voorzichtigheid proberen ze te vragen naar elkaars leven, en of ze gelukkig zijn met de paden die ze gekozen hebben.


Aflevering 7: Steven Laureys en zijn dochter Clara

Er zijn twee momenten die Clara’s leven en haar relatie met haar vader, de wereldwijd gerenommeerde neuroloog Steven Laureys, volledig overhoop hebben gehaald: het moment waarop haar ouders Clara en haar broertjes vertelden dat ze uit elkaar gingen en, jaren later, het moment waarop haar papa met zijn nieuwe vrouw naar Canada vertrok. Steven is de eeuwige optimist die zijn kinderen altijd heeft proberen te overtuigen dat elke tegenslag of moeilijkheid in het leven een uitdaging is. Oké, vindt Clara, maar af en toe is iets ook gewoon rot. Eén ding is zeker: de fysieke afstand heeft de liefde tussen vader en dochter alleen maar doen groeien.

Interviewaanvragen voor Karine Claassen en de geportretteerden zijn welkom via anne.stroobants@vrt.be. ​ ​

Een programma van Panenka voor VRT Canvas. ​

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met