Skip to Content
Vranckx over wantoestanden bij bouw stadions Qatar

Vranckx over wantoestanden bij bouw stadions Qatar

Zaterdag 5 en 12 november op Canvas en VRT MAX

31 oktober 2022 - Over enkele weken begint het WK Voetbal in Qatar. VRT heeft ook oog voor de schaduwkanten van het WK én het gastland Qatar. Zo focust het programma Vranckx in twee reportages op de slechte leef- en werkomstandigheden van de vele buitenlandse gastarbeiders die hebben meegewerkt aan de bouw van de stadions voor het WK. In Vranckx op 5 en 12 november om 20.10 uur op Canvas en VRT MAX.

Undercover in Qatar
​Zaterdag 5 november

De afgelopen jaren waren er geregeld alarmerende berichten over wantoestanden en arbeidsongevallen op de bouwwerven van de stadions. Qatar beloofde daar iets aan te doen. Maar is er echt iets veranderd? Dat onderzoekt Undercover in Qatar.

John, een schuilnaam, is gastarbeider uit een Afrikaans land. Hij wil laten zien hoe de arbeiders moeten leven. Anoniem weliswaar. “Dit is gevaarlijk. Als ze me pakken, dan verlies ik mijn job, mijn leven, alles.” Maar toch wil hij niet meer zwijgen. “Als dit verhaal niet naar buiten komt, dan zal er nooit iets veranderen. De levensomstandigheden zijn barslecht, we moeten overleven.”

John neemt de reportageploeg mee naar een industriezone waar veel gastarbeiders wonen en leven. Een man vertelt dat hij in negen maanden drie dagen vrij heeft gehad. In de slaap- en leefruimtes is veel te weinig plaats en het sanitair en de keukens zijn vuil. “Dit WK draait alleen om geld. Maar wij zien af. Er moet iets veranderen voor alle gastarbeiders.”

Les secrets de la coupe du monde – Een reportage van TV Presse © 2022

De slaven van het WK
​Zaterdag 12 november

De nagelnieuwe voetbalstadions van het WK zijn bijna uitsluitend opgetrokken door gastarbeiders. Honderdduizenden van hen kwamen uit Nepal. Vele honderden lieten het leven tijdens de bouwwerken. De slaven van het WK gaat in Nepal op zoek naar teruggekeerde gastarbeiders en naar familieleden van arbeiders die nooit naar huis zijn teruggekomen.

Mensen vinden die willen getuigen, is heel moeilijk. Veel gastarbeiders worden geïntimideerd en zijn bang, of ze hebben een spreekverbod ondertekend. Lokale journalist Rudra Khadka doet zijn uiterste best om deze mensen toch een stem te geven. “Nepalese arbeiders worden in het buitenland zwaar uitgebuit. Soms zelfs met de dood tot gevolg.”

Ramesh (45) werkte als arbeider aan het Khalifa stadion van 2014 tot 2017. Hij wilde geld verdienen om zijn kinderen naar school te sturen. “Mensen vielen flauw door te hard te werken. We mochten er niet naar omkijken zonder toestemming van de bazen.” Ramesh werd achthonderd euro per maand beloofd. In de praktijk kreeg hij maar vijftig euro per maand.

Wij bouwden de stadions – Een reportage van Tetteroo Media © 2022


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos