Vranckx: Marokko na de schok
Op zaterdag 28 oktober 2023 om 20.05 uur op VRT CANVAS en VRT MAX
De aarde beeft in Marokko op vrijdag 8 september. Hele dorpen worden met de grond gelijk gemaakt en met zo’n drieduizend dodelijke slachtoffers is de menselijke ravage niet te overzien. Loubna Khalkhali, die zelf een Marokkaanse achtergrond heeft, vertrok zo snel ze kon naar de getroffen regio.
“Ik zag de vreselijke beelden op sociale media verschijnen en voelde me enorm machteloos”, zegt Loubna. “Tegelijk wilde ik iets doen, dus ik vertrok op reportage naar Marokko. Want mensen een stem geven, dat is mijn job.”
Tajgalte, een afgelegen dorp in het Atlasgebergte, ligt helemaal in puin. Loubna ontmoet er Roqaya. “Mijn zus was hier op bezoek en ze wou vertrekken. Maar ik vroeg of ze tot de ochtend wou blijven. Ik voel me zo schuldig dat ze er niet meer is.” Ondanks het verdriet en de ravage is de veerkracht enorm. “We werden zo warm ontvangen door de inwoners van het dorp. We kregen couscous met kip en ze stonden erop dat we in een tent zouden slapen. Ze hebben niks meer en geven alles”, zegt Loubna.
Ze mag ook mee met een team van de internationale vzw Karama. Zij proberen een lading hulpgoederen naar dorp Anargi te krijgen. Vooral de tenten zijn belangrijk, want de mensen hebben geen dak meer boven het hoofd. Maar het is een race tegen de klok. Ze willen er geraken voor het donker wordt want de wegen zijn sowieso nauwelijks begaanbaar. Sidi El Omari is de coördinator van de Vlaamse afdeling. “Hoe gevaarlijk het ook is, we moeten iets doen.”
In Marrakesh spreekt Loubna af met Nora Gharib en haar zus Rayhana. Ze hebben familie in de stad en zijn ook net een week in de bergen gaan helpen. Het contrast met het beroemde plein Djemaa el Fna kan niet groter zijn. Een week na de aardbeving zijn er opnieuw marktkramers en slangenbezweerders. Nora Gharib: “In de bergen zagen we vooral leed en pijn. Maar hier is het life goes on. Mensen blijven niet bij de pakken zitten. Ze hopen dat het toerisme gaat herleven, en ik hoop het ook voor hen.”
Loubna Khalkhali maakte deze reportage samen met Lara Richir en in Marokko konden ze rekenen op de hulp van Yassine Atari, die meteen na de aardbeving al ter plaatse was. De drie jonge tv-makers hebben iets gemeen: hun journalistieke carrière begon met een stage op de redactie van Rudi Vranckx.
Je kan de reportage Marokko na de schok op woensdag 25 oktober in avant-première bekijken bij Kinepolis Antwerpen in samenwerking met VRT en Karama Solidarity.
Aansluitend volgt een debat gemodereerd door Adil El Arbi over de actuele situatie in Marokko. De makers Loubna Khalkhali, Lara Richir en Yassine Atari schuiven aan tafel. Aansluitend komen Sidi El Omari, Idries Bensbaho, Hicham en Boumy aan het woord.