Skip to Content
Vranckx in eindejaarsfeer

Vranckx in eindejaarsfeer

Politieke tegenstanders schuiven samen aan tafel in conflictgebieden – vanaf zaterdag 19 december

Kerstmis is de periode van verbroedering en verzoening. Maar wat gebeurt er als je oude vijanden samen rond de tafel brengt? Journaliste Mariana van Zeller en kok Michael Voltaggio reizen de wereld rond en koken voor gasten met tegenstrijdige ideeën in gebieden met een woelig verleden: Myanmar, Egypte en Kashmir. Ze gooien alles op tafel, drie weken na elkaar in Vranckx op Canvas.

Vanaf zaterdag 19 decelber om 20.10 u. op Canvas en canvas.be.

 

Marina van Zeller is een Portugese journaliste en documentairemaakster die werkte voor onder meer Channel 4, PBS en National Geographic. Michael Voltaggio is een Amerikaanse chef-kok, die in 2009 de winnaar werd van het zesde seizoen van de Amerikaanse succesreeks Top Chef.

Alles op tafel: Myanmar – zaterdag 19 december

Myanmar is veranderd. Het militaire regime heeft plaats geruimd voor een democratisch parlement en het land is toegankelijker dan ooit. Maar wat is er voor de bevolking veranderd en hoe zien zij de toekomst? Blijkbaar is toch niet iedereen even optimistisch. Journaliste Mariana van Zeller en kok Michael Voltaggio aan tafel met mensen met uiteenlopende meningen.

Vorige maand waren er pas verkiezingen in Myanmar. Die werden overtuigend gewonnen door de Nationale Liga voor Democratie, de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Maar een kwart van de parlementaire zetels blijft voorbehouden voor het leger. “75 procent betekent niets. Die 25 procent die niet verkozen is door het volk, zal de macht in handen blijven houden”, zegt Myint Aung, studentenleider tijdens de opstand in 1988.

Myo Wyn is moslim en heeft het over racisme, dat steeds meer de kop op steekt. Hij zegt dat de regering de andere kant opkijkt bij geweld tegen moslims. “Zelfs Aung San Suu Kye. Ze wil de macht niet verliezen. Maar ze zou iets moeten ondernemen als verdedigster van de mensenrechten.”

Verder aan tafel: een christelijke theoloog, een sympathisant van de uittredende regering en een generaal van het verzet van de Karen-minderheid.

Alles op tafel: Egypte – zaterdag 26 december

Het Tahrirplein in Egypte. Bijna vijf jaar geleden kwam hier een einde aan het 30 jaar durende dictatorschap van Moebarak. Het waren de hoogdagen van de Arabische lente. Er heerste een sfeer van hoop, maar die is intussen ver zoek. Journaliste Mariana van Zeller en kok Michael Voltaggio brengen mensen met botsende ideeën samen aan tafel.

Ik had gedacht dat het vanaf februari 2011 beter zou gaan met de mensenrechten in Egypte,” zegt Dalia Abbas, die vijf jaar geleden vocht voor de democratie. “Maar de schendingen zijn gewoon doorgegaan.”

Abdel Hamid is aanhanger van de eerst verkozen, daarna verdreven president Morsi. “Het doet pijn mensen te zien dansen op muziek die Sisi verheerlijkt terwijl zoveel mensen rouwen om familieleden die door het leger gedood zijn.”

Abdelsater Hetieta is dan weer voorstander van het militaire regime. “Ik geloof niet dat democratie werkt in Arabische landen. Arabieren hebben een leider nodig. Een held zoals Saddam Hussein of Khaddafi.”

Alles op tafel: Kashmir – zaterdag 2 januari

India en Pakistan vechten al bijna 70 jaar om Kashmir, een gebied met veel natuurlijke rijkdommen en een tactisch interessante ligging. Kashmir gaat prat op één van de oudste beschavingen van de wereld met een prachtige natuur, maar de regio is ook het toneel van één van de langst durende conflicten. Wat als er een referendum zou komen? Zou het volk dan kiezen voor India, Pakistan of voor onafhankelijkheid? Met die vraag trekken journaliste Mariana van Zeller en kok Michael Voltaggio naar hun tafelgasten.

India en Pakistan maken ruzie en de mensen van Kashmir zitten er middenin. Parveena Ahangar verloor haar zoon in 1990. Hij werd aanzien als een militant en opgepakt door het Indiase leger. Hij kwam nooit meer terug. “Naar schatting 10.000 kinderen zijn op deze manier verdwenen. Sinds 1994 is er geen enkel teruggevonden.” Parveena leidt nu een organisatie die lotgenoten verenigt en op zoek gaat naar de waarheid.

Met de Himalaya als decor discussiëren tafelgasten over de toekomst van Kashmir. Wat zou het volk kiezen en moet er überhaupt  een referendum komen?

Breaking Borders – Een reeks van The Travel Channel

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos