Vranckx en De Nomaden vieren honderdste uitzending

Op dinsdag 26 maart op Docville in Leuven en vanaf 6 april op VRT CANVAS en VRT MAX

 

14 maart 2024 - Meer dan tien jaar geleden lanceerde Rudi Vranckx een oproep om jonge tv-makers aan te trekken met een goed idee voor een buitenlandse reportage. Zo zagen De Nomaden het levenslicht. Ondertussen bezochten honderd teams samen zo’n 55 landen met een open blik en een kritische geest. Ze doen alles zelf, maar worden doorheen het hele project met raad en daad bijgestaan door Team Vranckx.

De reportages worden gegroepeerd in reeksen en uitgezonden op zaterdagavond om 20.10 uur op VRT CANVAS, in het slot van Vranckx. Jonge makers die hun eigen werk uitgezonden krijgen op nationale televisie in primetime, dat is wereldwijd best uitzonderlijk.

We vieren de honderdste aflevering van De Nomaden op 26 maart op het Docville-festival in Leuven. Daar tonen we drie nieuwe Nomadenreportages in avant-première. De films worden ingeleid door Rudi en de makers.

 

Website preview
100ste Uitzending Vranckx en de Nomaden @ DOCVILLE
Al meer dan tien jaar trekken veelbelovende, Vlaamse storytellers net als Rudi Vranckx de wijde wereld in. Elk met hun eigen drijfveer en persoonlijke aanpak maken ze - onder het ervaren oog van de Vranckx-redactie - een documentaire over een uniek stukje van de wereld. Om de honderdste aflevering van de reeks te vieren, nodigt Rudi Vranckx jullie uit op DOCVILLE voor drie nieuwe, nooit eerder vertoonde reportages. Inleiding door Rudi Vranckx en de makers.
docville.be


De reportages zijn vanaf april ook te bekijken VRT CANVAS en VRT MAX.

Opdrogend land (6 april)

Het Tweestromenland, een eeuwenoude bakermat van beschaving, wordt gevormd door de rivieren Eufraat en Tigris, die vanuit Turkije door het moderne Syrië stromen.

Decennialang zijn de kilometerslange rivieren vitale levensaders voor lokale boeren en handelaars in Syrië. Ze dienen als economische ruggengraat voor miljoenen Syriërs en voorzien het hele Midden-Oosten van graan. Maar extreme droogte en de bouw van Turkse dammen die de watertoevoer inperken, bedreigen de landbouw. Als gevolg dreigen de rivieren op te drogen, terwijl politieke belangen, langdurige conflicten en verspreiding van ziektes in de regio het waterbeheer verder compliceren. Nomaden Eugenie D’Hooghe, Kanzi Louagie en Simon Clément reizen naar het Koerdische autonome gebied in Noordoost-Syrië om de impact op lokale boeren te onderzoeken. Staat hun toekomst op het spel? En wat als Syrië niet langer graan kan leveren? Glijdt het land verder weg in armoede, of zijn er alternatieven?

Een reportage van Eugenie D’Hooghe, Kanzi Louagie en Simon Clément © 2024

De hoop van een hospitaal (13 april)

Het Kilembe Mines Hospital in Oeganda is een ziekenhuis met Canadese koloniale roots in Kilembe, aan de Congolese grens. Het kende een turbulente geschiedenis en is broodnodig voor de inwoners van de streek, hoog in de Rwenzori Mountains. Een kleine Belgische vzw, Daktari Project, en de actie van (stagiair) dokters en verplegers van het UZ Gent, zorgde sinds een decennium mee voor een goede werking van het lokale ziekenhuis.

Maar door verschillende overstromingen moest het hospitaal sluiten, zodat medische hulp enkel in het lagergelegen Kasese mogelijk werd. Té ver voor mensen in nood. De grote afstand werd meerdere patiënten fataal.

Sinds anderhalf jaar wordt een nieuw hospitaal opgebouwd in Kilembe, afdeling per afdeling, met géén tot minimale apparatuur.

Nomaden Jules Stallaerts en Seppe Vanden Broeck brengen de urgentie van het hospitaal en de wederopstanding in beeld. De kundige lokale dokters en verplegers, die met een minimum aan middelen werken, krijgen ook nu weer hulp van de Daktari’s.

Een reportage van Jules Stallaerts en Seppe Vanden Broeck © 2024

Achter het rookgordijn (20 april)

Aan de rook kan je niet ontsnappen als je in het droogseizoen door Bolivia rijdt. Links en rechts verbranden mensen hun vuilnis en hun velden. Vuur wordt hier dan ook al eeuwenlang als landbouwtechniek toegepast, en dat loopt steeds vaker uit de hand. In 2023 brandt er in heel het land maar liefst 3.3 miljoen hectare af. Bossen en graslanden die moeten wijken voor de uitbreiding van de landbouwgrens. Maar achter die cijfers gooit economische en sociale ongelijkheid slechts olie op het vuur. Nomade Anneleen Ophoff bezoekt inheemse gemeenschappen die door de jaarlijkse branden omringd worden, volgt vrijwillige brandweerlieden bij hun bluspogingen, praat met boeren over de balans die zij opmaken en onderzoekt een web van illegale landhandel als politiek steekspel.

Een reportage van Anneleen Ophoff © 2024

De reportages kwamen tot stand met steun van het Fonds Pascal Decroos.

Meer info over volgende afleveringen volgt later.

Interviewaanvragen zijn zoals steeds welkom via onderstaand e-mailadres.

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met