Skip to Content
Voor de Ronde : Ruben Van Gucht rijdt Ronde van Vlaanderen

Voor de Ronde : Ruben Van Gucht rijdt Ronde van Vlaanderen

Eerste slow tv op Canvas : vrijdag 31 maart, van 8 tot 20 uur

Op vrijdag 31 maart, twee dagen voor de 101ste Ronde van Vlaanderen, fietst Sporza-journalist en wielerfreak Ruben Van Gucht het integrale vernieuwde parcours van de Ronde: van de nieuwe vertrekplaats Antwerpen tot de aankomst in Oudenaarde, over de volle 260 kilometer.

Canvas brengt heel zijn ‘ronde’ live in beeld in een rechtstreekse uitzending van 12 uur. Met beelden vanop de motor en de helikopter, maar ook vanop de fiets van Ruben. Zoals het bij een echte wieleruitzending hoort, zijn er ook commentatoren. Hun namen worden later bekendgemaakt. Onderweg ontdekken we het sportieve en culturele erfgoed van De Ronde van Vlaanderen, de schoonheid van het landschap en de dorpen, de traditie, de geschiedenis en de passie van ‘Vlaanderens mooiste’. Het publiek kan gewoon kijken en genieten van het landschap en de cultuur, maar ook interactief participeren: door te supporteren of zelfs een eindje mee te rijden met Ruben, of door reacties of beelden te delen via de sociale media (#voorderonde).

Voor de Ronde is de eerste echte ‘slow tv’ in Vlaanderen: een genre dat vooral in Noorwegen furore maakt met marathonuitzendingen van de mooiste boot- en treinreizen of ander ‘nationaal erfgoed’.

Meer informatie: hieronder en in het bijgevoegde persdossier.

Ruben Van Gucht is beschikbaar voor interviews over dit unieke project via interviews@vrt.be.

 

“Het is een fantastische uitdaging om juist voor de Ronde van Vlaanderen voor het eerst in ons land een slow tv-uitzending van deze omvang te mogen maken”.
Ruben Van Gucht

 

Slow tv over 'Vlaanderens mooiste'

De Ronde van Vlaanderen is meer dan een wielerwedstrijd. Het is een monument, een icoon, een stukje erfgoed waar ze tot ver buiten Vlaanderen jaloers op zijn. De Ronde verbindt Vlamingen zoals weinig andere dingen dat kunnen. En net dat verbindende karakter maakt van de Ronde een uitstekende basis voor een nieuw experiment in het genre van de ‘slow tv’: Voor de Ronde. Ruben Van Gucht rijdt het hele parcours van de Ronde van Vlaanderen en die tocht is live en integraal te volgen op canvas en canvas.be.

De Ronde van Vlaanderen is een gedroomd onderwerp voor slow television", aldus Ruben Van Gucht. "Het wordt op 31 maart een huzarenstukje voor de hele ploeg die ondertussen al maanden achter de schermen bezig is, maar ik kijk er erg naar uit. Hopelijk helpen de weergoden een handje en kunnen we Vlaanderen op z’n mooist laten zien.”  Ruben is niet alleen sportjournalist, maar ook zelf een ervaren sporter. Hij loopt geregeld marathons en verder. In 2014 reed hij een persoonlijk uurrecord van 42,315 km op de Eddy Merckx-piste in Gent. Maar voor de slow tv van Voor de Ronde zal hij doelbewust een versnelling lager schakelen.

“Vernieuwing wordt vaak geassocieerd met complexiteit", zegt Reinhilde Weyns, netmanager van Canvas. "Maar toen onze collega’s van de Noorse televisie enkele jaren geleden uitpakten met een ver doorgedreven vorm van ’slow television’, was dat tegelijk vernieuwend en van de grootste eenvoud. Nu is Vlaanderen aan zijn eerste experiment met slow tv toe. Als onderwerp koos Canvas de Ronde van Vlaanderen. We wensen Ruben en de Canvas-kijker een inspirerende tocht langs het mooiste traject van Vlaanderen”.

Ook Koen Kennis, schepen van mobiliteit en toerisme in de nieuwe startplaats Antwerpen, is enthousiast over het project: “Fantastisch dat we met ‘Voor de Ronde’ het fietstoerisme in en rond Antwerpen op een unieke manier in beeld kunnen brengen. Antwerpen profileert zich in 2017 als dé wielerstad van Vlaanderen met de start van de Ronde van Vlaanderen in april en met het BK Wielrennen in juni. Ik hoop dat deze live uitzending met Ruben Van Gucht, die start in onze Scheldestad, bezoekers zal stimuleren om Antwerpen en haar omgeving te verkennen per fiets. Als fietsvriendelijke stad investeren we volop in het Antwerpse fietsnetwerk. Zowel bewoners, pendelaars als bezoekers kunnen gebruik maken van nieuwe fietsostrades, een uitgebreid Velo-netwerk en veilige fietsparkings aan tramhaltes. Ik kijk er alvast naar uit om deze uitzending in te fietsen samen met Ruben!”

Voor de Ronde is een productie van Deklat Binnen voor Canvas in samenwerking met Stad Antwerpen, Stad Sint-Niklaas, Gemeente Herzele, Stad Geraardsbergen, Gemeente Berlare, Gemeente Erpe-Mere, Stad Aalst en Provincie Oost-Vlaanderen.

Voor de Ronde: vrijdag 31 maart, van 8 tot 20 uur op Canvas

 

260 kilometer live televisie

Op vrijdag 31 maart, twee dagen voor de Ronde, start Ruben om 8 uur ’s morgens aan zijn tocht over het parcours. Antwerpen is voor het eerst de startplaats. Van daar gaat het naar Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen en 260 kilometer verder ligt de finish in Oudenaarde.

In tegenstelling tot de renners rijdt Ruben niet op een afgesloten parcours. Hij volgt overal de fietspaden (als die er zijn) en houdt zich aan de verkeersregels. Dat zorgt ervoor dat de rit – en dus ook de uitzending – een echte marathon wordt. Volgens voorzichtige inschattingen moet het mogelijk zijn om het hele parcours in minder dan 12 uur te rijden. Dat is dan ook de doelstelling.

Vier camera’s zullen de tocht registreren en al het moois in beeld brengen dat Vlaanderen op en langs het parcours van de Ronde te bieden heeft. Af en toe zijn er ook archiefbeelden, maar toch blijft de rit van Ruben heel de dag live te volgen, met beelden vanop de fiets van Ruben, maar ook vanop de motor en uit de lucht. Want Slow tv is in eerste instantie toch vooral een beeldverhaal: de beelden van mooie plekken moeten voor zich kunnen spreken.

De kijker krijgt een unieke blik op het nieuwe parcours van de Ronde. Maar Voor de Ronde vertelt ook het verhaal achter het parcours en achter de bezienswaardigheden die Ruben op het parcours passeert. De verschillende ‘dorpen van de Ronde’ hebben heel wat te bieden op vlak van geschiedenis en cultureel erfgoed en ook daar krijgt de kijker een stukje van mee.

Ook de sportieve geschiedenis van de Ronde krijgt een plaats in de live-documentaire. Leuke weetjes en heroïsche verhalen over de Rondes uit het verleden zullen doorheen de dag op geregelde tijdstippen aan bod komen.

Het blijft echter altijd slow tv, de kijker mag niet bedolven worden onder informatie maar moet vooral kunnen genieten van de schoonheid van het parcours en de omgeving.

Slow tv als televisiegenre

Slow tv is een term die wordt gebruikt voor marathonuitzendingen die de kijker op een rustgevende maar tegelijk intense, hypnotiserende manier onderdompelen in een langdurige activiteit, gebeurtenis of bezigheid. Het genre is vooral populair in Noorwegen.

De eerste vormen van slow tv waren heel eenvoudig. Een Amerikaanse zender maakte in de jaren ’60 al een uitzending met enkel beeld van een brandend haardvuur, begeleid met kerstmuziek. In de jaren ’90 kwamen er in Duitsland urenlange uitzendingen over auto- of treinritten, vooraf opgenomen en integraal uitgezonden: Strassenfeger (met een camera op een rondrijdende auto) en Die schönsten Bahnstrecken (een camera op een trein).

Het genre werd later bijzonder populair in Noorwegen, waar in 2009 de legendarische, 7 uur durende treinrit van Bergen naar Oslo in beeld werd gebracht. Later volgde ook slow tv over een rendierentrek en zelfs een groep breiende vrouwen. Het format kreeg een extra boost in 2011 toen de Noorse zender NRK uitpakte met Hurtigruten: minutt for minutt. Een iconische cruise door de Noorse fjorden van 134 uur, die integraal en vooral helemaal live werd uitgezonden. Slow tv werd een interactief gegeven, Noorwegen ging mee in het enthousiasme en overal waar het schip aanmeerde, stond een massa volk te wachten.

Slow tv is door de jaren dus geëvolueerd en een aantal keer heruitgevonden. Thomas Hellum, producer bij NRK en grote bezieler van slow tv in Noorwegen, noemt het genre in zijn meeste recente vormen dan ook liever ‘live-documentaire’ dan ‘slow television’.

Voor de Ronde zet een nieuwe stap in slow tv

Voor de Ronde gaat nog een stapje verder in het genre en voegt er nog een aantal elementen aan toe.

Ruben Van Gucht wordt de gids voor deze tocht. Op zijn tempo ontdekken we prachtige landschappen en vergezichten langs het traject van Vlaanderens mooiste. 

Daarnaast geven een aantal commentatoren tijdens de rit informatie over plaatsen op en langs het parcours. Ze zullen Ruben en de kijker de hele dag lang begeleiden. Commentaar bij een slow tv-uitzending is nieuw maar zal ontegensprekelijk een meerwaarde bieden door de mooie verhalen die kunnen worden verteld over de Ronde en de interactie met de kijker. Wie de commentatoren zijn en hoe ze elkaar zullen afwisselen, wordt later bekendgemaakt.

De Ronde van Vlaanderen: geknipt voor slow tv

Slow tv moet gaan over iets waar het publiek vooraf al een band mee heeft. Iets waar mensen trots op zijn, waar ze het gevoel van hebben dat ze er voor een stuk mee de bezieler van zijn. In Vlaanderen voldoet geen enkel andere evenement beter aan die vereisten dan de Ronde van Vlaanderen.

Door de introductie van Antwerpen als nieuwe startplaats is dit het ideale moment om van de Ronde een slow-tv-uitzending te maken. Bij een nieuwe startplaats hoort immers ook een hertekend parcours en om die ‘nieuwe Ronde’ te leren kennen is er geen beter instrument dan een integrale verkenning.

Voor de Ronde interactief

Vlaanderen wordt de grote hoofdrolspeler in deze uitzending. Het parcours en het landschap maar ook de Vlamingen zelf. Mensen kunnen langs het parcours gaan staan waar Ruben voorbijkomt. Ze kunnen hem aanmoedigen en misschien komen ze zelf dan ook wel in beeld.

Wie daar zin in heeft, kan ook zelf een stukje meefietsen. Vooraf registreren is niet nodig, maar iedereen moet zich wel aan de verkeersregels houden, zodat de veiligheid niet in het gedrang komt. Alle informatie daarover en richtlijnen voor wie wil meefietsen, is te gelegener tijd terug te vinden op canvas.be.

Ook wie liever voor zijn tv blijft zitten, kan deel uitmaken van het verhaal. Via social media kan iedereen reageren op wat gebeurt en kijkers kunnen ook vragen doorsturen voor Ruben. (#voorderonde / @voorderonde)

Meer Ronde van Vlaanderen bij de VRT

Extra time koers: vanaf woensdag 22 maart presenteert Ruben Van Gucht op Canvas zes weken lang Extra time koers. Daarin praat hij samen met Karl Vannieuwkerke en drie andere gasten (analisten en renners) over de voorjaarsklassiekers. Ze blikken terug op de voorbije klassieker(s) en kijken vooruit naar de eerstvolgende koers.  In de aflevering van woensdag 29 maart gaat het uiteraard vooral over De Ronde van Vlaanderen.

De Ronde 100: op zondag 26 maart zendt Eén De Ronde 100 uit, een documentaire over de 100ste editie van De Ronde van Vlaanderen.  De documentaire werd in één dag gedraaid, de dag van de historische honderdste Ronde Van Vlaanderen op zondag 3 april 2016. We volgen de klassieker voor en achter de schermen. Op de dag van de Ronde focust een hele streek op deze wedstrijd. Het programma vat de sfeer op de Paterberg, de Oude Kwaremont en de Koppenberg, bij de professionals én de neringdoenden. We beleven mee hoe een wielerploeg gebriefd wordt en welke gesprekken gevoerd worden in de volgwagens. Een lange dag die om 4 uur ‘s ochtends begint bij een Brugse patissier en 's avonds laat eindigt aan het hotel van winnaar Sagan. De Ronde 100 is een documentaire van Woestijnvis.

De Ronde van Vlaanderen 2017:

  • op zondag 2 april zendt Eén de 101ste editie van De Ronde van Vlaanderen rechtstreeks uit, vanaf 9.30 uur tot 18.00 u. De uitzending wordt alleen onderbroken voor het Journaal van 13.00 u.  Voor het commentaar zorgen Michel Wuyts, José De Cauwer en Renaat Schotte (op de motor). Ruben Van Gucht doet de interviews en Karl Vannieuwkerke ontvangt voor en na de koers zijn gasten in de buurt van de aankomst. In de voormiddag is er ook een sfeerverslag van de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen, die op 1 april gereden wordt.
  • Op Radio 1 is de Ronde van Vlaanderen op 2 april te volgen in de allereerste aflevering van De ochtend op zondag, vanaf 8 uur en uitzonderlijk niet tot 10, maar tot 11 uur. Na het nieuws van 13 uur volgt Sporza Radio de koers in De Ronde.
  • Op sporza.be wordt de Ronde van Vlaanderen live gestreamd.

 

 

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos