Skip to Content
Vijf coole kijktips voor de zomer van Canvas

Vijf coole kijktips voor de zomer van Canvas

De zomer heeft een verschroeiende start genomen. Een zonovergoten vakantie kondigt zich aan. Maar moest het toch te heet of te zwoel worden op het terras of in de tuin, dan heeft Canvas voor de thuisblijvers een aantal coole kijktips: onvergetelijke films, topfictie, straffe documentaires en veel muziek.

Vakantie, dat is in alle vrijheid kiezen wat je wanneer wil doen en zien. En daarvoor is er VRT NU, ​ met een uitgebreid Canvas-aanbod, vaak ook hele reeksen om lekker te bingewatchen. Dat kan zelfs op je vakantieplek in het buitenland.


Tip 1 - Cinema Canvas

Onder de noemer ‘Cinema Canvas’ presenteert Canvas deze zomer een bloemlezing uit de recente filmgeschiedenis met een hele rist regelrechte klassiekers, op woensdag, donderdag en vrijdag.

Op woensdag gaat het om Lost in Translation (10.7), The Right Stuff (17.7), The Age of Innocence (24.7), Youth (31.7), All The President's Men (7.8), Into the Wild (14.8)  en Ran (28.8).

Op donderdag kunnen de filmfans uitkijken naar The Untouchables (11.7), A History of Violence (18.7), Hable con ella (25.7), No Country for Old Men (1.8), Trois couleurs: Rouge (8.8), Memento (15.8), Midnight in Paris (22.8) en Frantz (29.8).

Op vrijdag brengt Cinema Canvas La vie d'Adèle (12.7), Black Cat, White Cat (19.7), Boyhood (26.7), Das Boot (2.8), Apocalypse Now (9.8), Toto le héros (16.8), Marathon Man (23.8), Mulholland Drive. (30.8) 

Tip 2 - Van Werchter tot Woodstock

De muzikale zomer van Canvas gaat van start op zondag 30 juni, met de acht uur lange live-uitzending vanop Rock Werchter. Meer info hier.

In juli brengt Canvas een fijne selectie uit zijn onvolprezen  Belpop-reeks, met muziekdocumentaires over dEUS (maandag 1 juli), Vaya con Dios (8.7), Channel Zero (15.7), Louis Neefs (22.7) en de Belgische New Beat (29.7).

In augustus zijn er documentaires over buitenlandse toppers, onder meer  Avicii: True Stories  (8.8), Buddy Holly: Rave On (15.8),  I’m Not in Love : The Story of 10 CC (20.8), Promises and Lies: The Story of UB 40 (21.8), Don McClean: American Pie (22.8) en Amy Winehouse: Back to Black (29.8).  

En als kers op de taart is er op zondag 18 augustus de gloednieuwe Amerikaanse documentaire langspeelfilm Woodstock, three days that defined a generation. De film bestaat volledig uit archiefbeelden en toont hoe van 16 tot 18 augustus 1969 bijna een half miljoen mensen op een wei ten noorden van New York naar muziek kwamen luisteren en hun tegencultuur beleefden. Wie waren zij? En hoe veranderden die drie dagen een ganse generatie?

Tip 3 - Een mysterieuze picknick en de maffia

Ook deze zomer kunnen liefhebbers van straffe fictie terecht op Canvas.

De zesdelige reeks Picnic at hanging rock is een nieuwe, sensuele versie van de gelijknamige cultfilm van Peter Weir. De film uit 1975 was zelf gebaseerd op de iconische roman van Joan Lindsay. De zesdelige reeks gaat over de mysterieuze verdwijning van drie Australische schoolmeisjes en hun gouvernante. Tijdens een uitstap naar het Hanging Rock gebergte op Valentijnsdag 1900 verdwijnen de vier zonder een spoor achter te laten. Wat is er met hen gebeurd? En welke gevolgen heeft hun verdwijning voor de andere studentes, hun families en de medewerkers van Appleyard College in de Australische outback? De rol van de directrice, Mrs. Appleyard, wordt gespeeld door Natalie Dormer (Margaery Tyrell in Game of Thrones). Vanaf dinsdag 16 juli (telkens twee afleveringen).

Maltese is een elegant en nostalgisch Italiaans misdaaddrama van de makers van het succesvolle Gomorrah. In de zomer van 1976 keert inspecteur Dario Maltese terug naar zijn geboortestad Trapani voor het huwelijk van zijn beste vriend. Hij komt er middenin een moordonderzoek terecht en wordt geconfronteerd met wijdverspreide corruptie en maffiapraktijken van de Cosa Nostra. Kim Rossi Stuart (Romanzo Criminale) speelt de titelrol. Vanaf dinsdag 6 augustus (telkens twee afleveringen).

Maltese (c) Palomar
Maltese (c) Palomar

Op vrijdag na de film is er een tweede reeks van Border Town,  de Finse misdaadserie over speurder Kari Sorjonen die samen met zijn team een aantal moordzaken moet oplossen in de buurt van de Russische grens. Vanaf 4 juli.

En wie de intrigerende RTBF-reeks Ennemi public heeft gemist, krijgt een nieuwe kans, vanaf zaterdag 29 juni (telkens twee afleveringen).  De reeks is geïnspireerd door de Dutroux-affaire. Guy Béranger, kindermoordenaar en publieke vijand nummer 1, wordt na 20 jaar gevangenisstraf voorwaardelijk vrijgelaten. Hij heeft gevraagd om zijn intrek te mogen nemen in de abdij van Vielsart. Dat zorgt voor grote opschudding bij de plaatselijke bevolking. En die slaat om in regelrechte woede wanneer enkele weken later een meisje uit het dorp spoorloos verdwijnt. Politie-inspecteur Chloé Muller onderzoekt de zaak, samen met de plaatselijke politiechef Michael Charlier.

Tip 4 - De reis naar de maan en andere waar gebeurde verhalen

Geschiedenis, human interest, natuur en cultuur: voor een goede documentaire zit je ook deze zomer goed bij Canvas.

Op zondag 21 juli is het 50 jaar geleden dat de mens voet op de maan zette. Canvas herdenkt dat historische moment met twee nieuwe documentaires: de driedelige reeks Chasing the Moon van PBS en 8 Days. To the Moon and Back van BBC.  Chasing the Moon (vanaf maandag 8 juli) vertelt het verhaal van de ‘space race’, van het prille begin tot de uiteindelijke maanlading. Met unieke of vaak lang vergeten archiefbeelden en nieuwe interviews met een aantal hoofdrolspelers toont deze documentaire hoe de ‘space age’ politieke PR en mediaspektakel combineerde met wetenschappelijke spitstechnologie en onverschrokken dadendrang.  8 Days. To the Moon and Back (op maandag 21 juli) reconstrueert het verhaal van de succesvolle Apollo 11-missie zoals het echt gebeurd is, met archiefbeelden, recent vrijgegeven audio vanuit de cockpit van de raket en nagespeelde scènes.    

Just another immigrant is een Amerikaanse komische docureeks over de populaire Britse stand-upcomedian Romesh Ranganathan, die met zijn hele familie naar de VS verhuist om zijn carrière een nieuwe wending te geven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want in Amerika is hij Mr. Nobody, terwijl de concurrentie moordend is. Bovendien heeft hij zich geëngageerd om 6000 kaartjes te verkopen voor een optreden in het het Greek Theater. Zonder connecties in de VS lijkt dat echter onbegonnen werk. Romesh probeert zich dan ook zo snel mogelijk te settelen in Los Angeles.  

Vanaf donderdag 4 juli (telkens twee afleveringen)

Vranckx brengt deze zomer drie reeksen: In Rijk en religieus (6, 13 en 20 juli) bezoekt de Deense reporter Kristoffer Eriksen enkele rijke religieuze leiders: de Turkse Adnan Oktar, ook wel de porno-imam genoemd, gospelpriester T.D. Jakes in de Verenigde Staten en Valdemiro Santiago, de rijkste evangelische predikant van Brazilië Hij wil weten hoe ze aan hun fortuin geraakt zijn en vraagt zich af of dat wel te rijmen valt met de regels van hun geloof. In Food Exposed (27.7, 3 en 10.8) gaat de Brits-Afghaanse reporter Nelufar Hedayat na wat er zoal misloopt met de voedselproductie in diverse delen van de wereld, onder meer door een tekort aan water, een teveel aan sproeistoffen, genetische manipulatie en overproductie. Tot slot staan er opnieuw enkele Onmogelijke routes op het programma (17, 24 en 31.8): lastige, zo goed als onberijdbare trajecten in Bhutan, Zambia en India.

Vranckx - Rijk en religieus: imam Adnan Oktar (c) DR
Vranckx - Rijk en religieus: imam Adnan Oktar (c) DR

Wild Metropolis is een driedelige BBC-reeks over de dieren die in steden leven. Diverse diersoorten floreren in steden over de hele wereld, of zijn er soms opmerkelijke passanten. Dat gaat van otters, vleermuizen en pythons over pinguïns, nijlpaarden en beren tot olifanten in Sri Lanka en bultrugwalvissen in de Hudson rivier in New York.  Vanaf dinsdag 9 juli.

Islands in time: a wildlife odyssey is een driedelige natuurdocumentairereeks over de buitengewone fauna en flora op de eilanden in Zuidoost-Azië, van Sumatra tot Nieuw-Guinea. De reeks focust op de invloed van vulkanen, de zon en de maan op het leven op de eilanden (vanaf dinsdag 30 juli)

Wie de spraakmakende reeks Kinderen van de collaboratie heeft gemist, krijgt een nieuwe kans, vanaf zondag 7 juli.  De reeks laat kinderen aan het woord van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht of beschuldigd werden van collaboratie met Nazi-Duitsland. Zes weken lang vertellen veertien getuigen hoe de keuzes van hun ouders hun eigen leven hebben beïnvloed en gevormd. De jongste getuige is 44, de oudste 91. De reeks brengt hun verhaal chronologisch, van het begin van de oorlog tot vandaag.

Ook de majestueuze BBC-reeks Blue Planet over het leven in en om de zee is opnieuw te bekijken, vanaf zaterdag 13 juli (om 19.00 u.)

Blue Planet (c) BBC
Blue Planet (c) BBC

Op zondag is er telkens een cultuurhistorische documentaire. In de driedelige reeks The Art of France (7, 15 en 22 juli) neemt de Britse kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon ons mee op een reis door de rijke Franse kunstgeschiedenis. Vanaf 29 juli gaat historicus, journalist en schrijver Simon Sebag Montefiore op zoek gaat naar 2000 jaar Spaanse geschiedenis in The Making of Spain. Treasures of the Indus (vanaf  18 augustus) is een de driedelige reisreeks waarin de Britse kunsthistoricus Sona Datta de geschiedenis van het Indische subcontinent vertelt.

Ook op donderdag (19.00 u.) zijn er cultuurhistorische reeksen.  In de driedelige documentaire reeks Jerusalem : The Making of a Holy City (11, 18 en 25 juli) onderzoekt Simon Sebag Montefiore de geschiedenis van de heilige stad Jeruzalem. In het drieluik Empire of the Tsars : Romanov Russia 15, 22 en 29 augustus) volgt de Britse historica en tv-presentatrice Lucy Worsley het spoor van de Romanovs, de machtige dynastie die gedurende meer dan 3 eeuwen over Rusland regeerde.

Tip 5 – Altijd en overal

Leaving Neverland - (c) HBO
Leaving Neverland - (c) HBO

Canvas-kijkers die zelf willen kiezen wat, waar en wanneer ze willen kijken, kunnen in eigen land én op hun vakantiebestemming binnen Europa terecht op het videoplatform VRT NU.

Op het Canvas-kanaal van VRT NU zijn de meeste Canvas-programma’s tot 30 dagen na uitzending te herbekijken. Dat geldt zeker voor de eigen producties (zoals Belpop en Kinderen van de collaboratie), maar ook voor series als Picnic at Hanging Rock en Maltese. Ook heel wat films van Cinema Canvas zijn na uitzending op Canvas nog een week beschikbaar op VRT NU, onder meer Lost in Translation, The Intouchables, Habla con ella, No Country for Old Men, Trois couleurs; Rouge, Into the Wild en Marathon Man.

Tijdens de zomervakantie komt er op het Canvas-kanaal van VRT NU bovendien ook een selectie van de beste Canvas-documentaires. De meeste daarvan zijn heel de maand juli en augustus beschikbaar, onder meer de spraakmakende Michael Jackson documentaire Leaving Neverland, de muziekdocumentaires Beside Bowie : The Mick Ronson Story, John and Yoko : Above Us Only Sky en Amy, maar ook de historische documentaire De Ondergang van de Van Imhoff en de current affairs documentaires City of Ghosts (over het burgerverzet tegen IS) en The Silence of Others (over de gevolgen van de Franco-dictatuur).

Ook de topreeks Inside Europe (over de problemen in de EU in de voorbije 10 jaar) komt integraal online (in juli), net als The Fourth Estate (over de kwaliteitskrant The New York Times in tijden van fake news), die vanaf 5 augustus tot begin september beschikbaar is. Daarnaast zijn ook Chasing the Moon, 8 Days en Woodstock na uitzending op Canvas (zie hoger) nog ongeveer een maand beschikbaar op VRT NU.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos