Video Canvas | Toen voetbal nog echt oorlog was.
Roger Moens getuigt over Duitse razzia in voetbalstadion tijdens WO II - in '12 in 40' - vanavond op Canvas
In de documentaire reeks '12 in 40' getuigen 12 tachtigers over de manier waarop zij de Tweede Wereldoorlog als tiener hebben beleefd. In de tweede aflevering gaat het over de impact van de Duitse bezetting op alle aspecten van het dagelijkse leven, ook op school, op het werk én in de sportstadions. Vanavond om 21.05 u. op Canvas.
In bijgevoegd fragment vertelt voormalig atleet en sportcommentator Roger Moens hoe hij samen met zijn broer getuige was van een Duitse razzia tijdens de voetbalwedstrijd Eendracht Aalst – Union Sint Gillis.
En verder in deze tweede aflevering:
De oorlog bracht chaos met zich mee. Fabrieken sloten, bedrijven lagen in puin, bruggen waren beschadigd en spoorwegen vernield. Mensen konden niet meer gaan werken en in de zomer van 1940 was meer dan een kwart van de beroepsbevolking werkloos.
Voor veel tieners betekende dat bittere armoede thuis. Vaders gingen, al dan niet vrijwillig, werken voor de Duitsers, zoals de vader van Jozef Vandendriessche. Niet alleen op straat, ook op school kwamen kinderen in contact met de Duitse bezetter. Schoolgebouwen werden vaak opgeëist door de Duitsers. Zo zagen Paul Baeten en Bertha Reymen dagelijks Duitsers op de speelplaats. ‘Zwarte’ leraars hadden dan weer vrij spel in het verkondigen van hun mening.
Tijdens de bezetting was er ook niet langer een burgemeester in elke gemeente. Hier en daar waren er dus Belgische vaders die de taak van ‘oorlogsburgemeester’ op zich namen, zoals de papa’s van Leona Vindevogel en Albrecht De Schrijver. Welke invloed had dat op de tieners van toen?
12 in 40 – Aflevering 2 : woensdag 4 maart om 21.05 u.