VIDEO | Laatste aflevering Radio Gaga: tussen hoop en verdriet
In het opvangcentrum voor asielzoekers in Wingene - dinsdag 13 oktober
In de laatste aflevering van het Radio Gaga trekken Joris Hessels en Dominique Van Malder met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio naar een wel zeer actuele locatie: het opvangcentrum voor asielzoekers in Wingene. We maken er kennis met onder meer de Afghaanse Omar, de zwangere Blerta uit Kosovo en de Syrische Jumana. Hun verhalen zijn schrijnend, maar er zit ook hoop en plezier in deze laatste Radio Gaga.
Dinsdag 13 oktober om 21.15 u. op Canvas en op canvas.be.
Het opvangcentrum in Wingene
Sinds 1989 organiseert het Rode Kruis-Vlaanderen een deel van de asielopvang in België. Het gaat jaarlijks om ongeveer 4.500 mensen. In het centrum van Wingene verblijven er zowat 100. Ze komen uit Irak, Afghanistan, Albanië, Eritrea...
Verschillende religies en culturen leven hier naast en met elkaar, de bewoners vinden er een tijdelijk verblijf in afwachting van de afloop van hun procedure. Ze dragen zoveel mogelijk verantwoordelijkheid over hun leven: ze leren Nederlands, krijgen zakgeld, koken zelf, en de kinderen gaan elke dag naar een school in de buurt. Maar al vinden ze in Wingene een plek om op adem te komen na een leven in een conflictsituatie en in soms schrijnende omstandigheden, hun toekomst in dit vreemde land is onzeker. Het wachten en de onzekerheid over de asielprocedure brengen heel wat stress mee.
Radio Gaga in Wingene
“In onze reeks kwetsbare biotopen kon een asielcentrum niet ontbreken, zegt Dominique Van Malder. We waren benieuwd naar de verhalen van de vluchtelingen en wilden plaatjes draaien voor al die mensen die zo ver van huis zijn. We werden er heel gastvrij ontvangen. De bewoners waren nieuwsgierig en eens onze caravan was opgesteld, kwamen de vragen binnen. De meesten waren blij hun verhaal te kunnen vertellen. Anderen dan weer niet, uit angst voor hun familie in hun thuisland.”
Omar verblijft al anderhalf jaar in Wingene, hij ontvluchtte Afghanistan nadat de Taliban zijn broer had vermoord.
“Ik wil niet illegaal zijn en ik kan niet terug naar mijn land”, zegt hij. “Als je in het midden van het water bent en je kan naar geen enkele oever zwemmen, dan kan je alleen maar zinken.”
Zijn verzoeknummer is: ‘Ik hou van u’ van Noordkaap.
Blerta liep samen met haar man Mohammed uit Kosovo weg, omdat haar familie hun huwelijk niet aanvaardde; ze is zes maanden zwanger, en mist haar moeder enorm “Er zijn veel gelijkenissen tussen ons verhaal en dat van Romeo en Julia.”, zeggen Blerta en Mohammed. “Behalve dat wij nog niet dood zijn.”
Hun verzoeknummer is: ‘Xhamadani Via Via’ van Gold AG
Jumana kwam na een lange reis vanuit Syrië in België terecht, ze hoopt hier op een veilige toekomst voor haar man en drie zonen.
“Haar zus is omgekomen bij een schietpartij op straat", zegt Dominique Van Malder. “Ze beseften: dit is geen veilige plek voor kinderen. Het was er levensgevaarlijk om zelfs maar om brood te gaan. Ze zijn gevlucht terwijl Jumana zwanger was van haar derde kind. Dat was heel zwaar”.
Jumana: ”Ik werd gedwongen om te vertrekken uit Syrië. Ik heb kinderen, zij zijn slachtoffer, maar deze oorlog is hun schuld niet.”
Jumana wil graag Nesyanak Saab van Heni Chaker horen:
“Ik draag dit lied op aan mijn overleden zus, het zit vol verdriet en emoties.”
"Maar toch was het niet allemaal kommer en kwel", zegt Dominique: “We waren vaak verrast door de muzikale aanvragen en het was ook heel fijn om met z’n allen te luisteren naar muziek in onze caravan. Dat was heel intiem. We hebben heel verschillende soorten muziek gespeeld en leerden elkaar daardoor beter kennen. We hebben ook best veel plezier gemaakt. ’s Avonds is er nog heel wat gedanst. Dus het is ook een beetje feest geworden in dit tranendal”.
Afscheid van Radio Gaga
Radio Gaga heeft de voorbije weken bij vele Vlamingen een gevoelige snaar geraakt. Dat blijkt niet alleen uit de bijzonder hoge waarderingscijfers (gemiddeld 8,77 met een piek tot 8,96) maar ook uit de vele lovende commentaren op Twitter: check #RadioGaga of de bloemlezing hieronder.
Ook de kijkcijfers gingen in stijgende lijn, van 163.000 kijkers en 7.4 % marktaandeel voor de eerste aflevering tot 356.000 en 15.2 marktaandeel voor de zesde aflevering, over het psychiatrische ziekenhuis Bethanië in Zoersel. Die aflevering werd daarnaast ook nog eens 56.000 keer uitgesteld bekeken, zodat het totale kijkcijfer opliep tot 413.000. Gemiddeld had de reeks 236.000 kijkers en 10.3% marktaandeel.
Met de aflevering over het opvangcentrum voor asielzoekers in Wingene neemt Radio Gaga afscheid in schoonheid. Maar het is geen definitief afscheid, want zoals eerder bekendgemaakt, komt er een tweede reeks.
Radio Gaga is een programma van De chinezen voor Canvas.