Canvas - Panorama | "Geen verzet is toestemming"
Panorama over verkrachting - zondag 11 oktober op Canvas
Aan de hand van pakkende verhalen onderzoekt Panorama de impact van verkrachtingen. En die impact is gigantisch. Uit schaamte of angst niet geloofd te worden, doen veel slachtoffers zelfs geen aangifte. Phara De Aguirre en Dirk Leestmans proberen een verklaring te vinden voor de kloof tussen het reële aantal feiten, het geringe aantal aangiftes en het nog kleinere aantal veroordelingen. In Panorama, op zondag 11 oktober om 20.10 u. op Canvas.
Er zijn daders die zeggen: "Ik probeerde iets en er kwam geen verzet. Geen verzet is toestemming". Dat is een van de verontrustende vaststellingen in het Panorama-onderzoek naar verkrachting.
Nog zo'n verontrustende vaststelling: slechts 3.690 mensen deden in 2014 een aangifte, terwijl het echte, ‘dark number’ naar schatting tien keer zo groot is. Het aantal veroordelingen is dan weer veel kleiner: zo’n 500 à 600 per jaar.
Pijnpunt is en blijft de moeilijke bewijslast, zelfs als er onmiskenbare sporen van seks zijn. Juridische procedures slagen er niet altijd in de complexe realiteit te vatten.
“Ik denk dat de straffen die opgelegd worden heel vaak toch relatief laag zijn”, vult specialiste strafrecht Liesbet Stevens (KU Leuven) aan. Zij suggereert ook een voorstel om het fenomeen anders te gaan benaderen.
Verkrachting: het nadeel van de twijfel:een reportage van Phara De Aguirre, Dirk Leestmans en Jeremy De Ryckere.
Presentatie Panorama: Tim Verheyden
Eindredactie: Pascal Seynhaeve
Een programma van VRT Nieuws voor Canvas.