Skip to Content
Vandaag is het ‘Grey Day’

Vandaag is het ‘Grey Day’

De dag dat onze groene energie op is: maandag 4 februari

Vorig jaar lanceerde Canvas ‘Grey day’: de dag in het jaar waarop de groene energie in ons land op is en we overschakelen op grijze energie. In 2018 was dat 2 februari. Dit jaar is dat het 4 februari. We gaan er dus lichtjes op vooruit, maar dat is een schrale troost. Want als België aan dit tempo zijn energieproductie vergroent, is onze energie pas over 227 jaar 100% hernieuwbaar. Niet in 2050 dus, zoals voorzien, maar in 2246.

Canvas vindt dit een zorgwekkende gedachte en besteedt daarom in de week van Grey Day extra aandacht aan de energie- en klimaatproblematiek, met onder meer:

  • het Klimaatbetoog van Nic Balthazar,
  • de #klimaatraad van Canvas online
  • de #greydaychallenge
  • allerlei documentaires over energie en klimaat.

Meer informatie:


Grey Day – maandag 4 februari

© VRT
© VRT

De wereld  kan niet zonder energie en het ziet er niet naar uit dat onze energiebehoefte de komende decennia zal afnemen.  De vraag is dus niet of we zonder kunnen, maar waar we al die energie vandaan halen zonder onze planeet om zeep te helpen. Voorlopig gebruiken we nog veel te weinig hernieuwbare energie en veel te veel ‘grijze energie’. Om daar de aandacht op te vestigen lanceerde Canvas vorig jaar het begrip ‘Grey Day’: de dag in het jaar waarop onze groene energie op is en we overschakelen op grijze energie.

Met Grey Day wil Canvas mensen bewustmaken van de hoeveelheid vervuilende energie die we verbruiken en van het nog altijd erg kleine aandeel van groene/hernieuwbare energie in ons energieverbruik. Canvas wil ook bekijken hoever we staan met de energietransitie en of er hoop is om Grey Day in ons land te verschuiven naar een latere dag in het jaar.

Het aandeel zelf gemaakte hernieuwbare energie in ons land is gestegen van 8,7% in 2016 naar 9,1% in 2017. Dat zijn de laatst beschikbare cijfers.  Al de rest, 90,9% procent dus, is grijze energie. Die komt uit uranium in kernreactoren of uit fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool. In tijd uitgedrukt komt 9,1 procent overeen met iets meer dan 33 dagen op een jaar. Onze groene energie voor dit jaar is dus op zondag 3 februari al op. Maandag 4 februari is de Grey Day van 2019. Vanaf die dag tot het einde van het jaar gebruiken we alleen nog grijze energie.

Als ons land zijn energieproductie aan dit tempo blijft vergroenen (0,4% meer per jaar), komen we pas over 227 jaar aan 100% hernieuwbare energie. Niet in 2050 dus, zoals voorzien, maar rond 2245. We moeten dus dringend een tandje bijsteken. Meer informatie op VRT NWS.

Klimaatbetoog – donderdag 7 februari om 21.20 u. 

© VRT – Neil Van Craeynest
© VRT – Neil Van Craeynest

Terwijl jong en oud dezer dagen massaal betoogt voor het klimaat, presenteert Canvas het Klimaatbetoog: een ‘stand-up tragedy’ van Nic Balthazar in de traditie van Al Gores An Inconvenient Truth. De televisie- en filmmaker en klimaatactivist slaakt in zijn betoog een alarmkreet over de toestand van het klimaat en de planeet, maar hij geeft ook een boodschap van hoop. Hij krijgt daarbij in korte videoreportages de steun van experten als Jean-Pascal Van Yperzele, Jos Delbeke, Rudi Vranckx, Jill Peeters en Hans Bruyninckx. Harde feiten en sprekende beelden illustreren de voorstelling. Met zijn Klimaatbetoog wil Nic Balthazar de hoogdringendheid van grootschalige actie duidelijk maken. Maar hij wil vooral ook positieve energie brengen in een verhaal dat al te vaak in negatieve termen wordt verteld. Omringd door activisten, wetenschappers, ondernemers, politici en klimaatspijbelaars zegt hij waar het echt om gaat. We hebben nog te weinig besef van wat we allemaal kunnen verliezen, maar ook van wat we te winnen hebben. Het Klimaatbetoog werd opgenomen in de Aula van de Universiteit Gent. Meer informatie vindt u hier.  

De #klimaatraad

De klimaatproblematiek is urgenter dan ooit. We hebben de input van iedereen nodig om samen oplossingen te vinden. Canvas stelt daarom een eigen #klimaatraad samen en laat #dekok, #dewetenschapper, #defashionista #deplanetariër, #dedenker, #debioloog #dekinderen, #dedingen, #dekunstenaar en vele anderen aan het woord over hoe zij persoonlijk met dé uitdaging van onze tijd omgaan.

Fashion's Dirty Secrets – woensdag 6 februari om 22.00 u.

© BBC
© BBC

In deze documentaire onderzoekt BBC-journaliste en -presentatrice Stacey Dooley de impact van de textielproductie op het klimaat. En die is niet min. Na de petroleum- en steenkoolindustrie is de kledingproductie de grootste industriële vervuiler.

Snel veranderende modetrends en goedkope importkleding zetten consumenten aan om steeds sneller en meer kleren te kopen. Jaarlijks worden meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken gemaakt. In de documentaire blijkt dat er 15.000 liter water nodig is om katoen te produceren voor één jeansbroek. Welke desastreuze gevolgen dat heeft voor het klimaat, stelt Dooley vast in Kazakstan. Daar heeft de katoenindustrie het Aralmeer nagenoeg drooggelegd.  De voorbije veertig jaar is een wateroppervlak met de grootte van Ierland verdwenen.  De rijke natuur en de visserij hebben plaatgemaakt voor een woestijn. In Indonesië ontdekt Dooley hoe toxische stoffen van textielfabrieken alle leven in rivieren heeft vergiftigd.

Vranckx: De eerste klimaatvluchtelingen van de VS – zaterdag 9 februari om 20.05 u.

© SBS Australia
© SBS Australia

Dorpen in Alaska staan met het water aan de lippen en ook in Miami stijgt de zeespiegel snel. President Trump zit niet verlegen om een controversiële uitspraak over het klimaat, maar ondertussen zijn de eerste klimaatvluchtelingen van de Verenigde Staten een feit.

Volgens een onderzoek van Florida International University zal er over 150 jaar nog maar 3 procent van Miami boven de zeespiegel liggen. Niet alle onderzoeken zijn even pessimistisch, maar professor Harold Wanless vreest het ergste. Hij wijst naar Mar-a-Lago, een residentie van Trump. “Als ik gelijk krijg, zal je hier kunnen komen snorkelen boven wat bekend zal worden de voormalige presidentiële residentie.”

In 2016 maakte de regering van Obama 48 miljoen dollar vrij om de bewoners van Isle de Jean Charles en Louisiana te verhuizen. Sinds 1955 is het eiland met meer dan 98 procent geslonken door kusterosie. De bewoners worden de eerste klimaatvluchtelingen van de Verenigde Staten genoemd.

In Kivalina, Alaska, gaat de opwarming van de aarde dubbel zo snel. Het stadje dreigt op korte termijn helemaal onder te lopen. “Het is een race tegen het smelten van het ijs. Niemand weet hoe snel het zal gaan.”

America’s first climate change refugees – Een reportage van SBS Australia © 2017

Plannen voor plaats – zondag 10 februari om 20.00 u.

Story image

Willen we onze klimaat- en energiedoelstellingen halen, de volgende generaties een toekomst bieden en de biodiversiteit vrijwaren, dan moeten we anders gaan nadenken over wonen en bouwen, over ontwikkeling en mobiliteit.

In de documentaire Plannen voor plaats nemen Nic Balthazar en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck de kijker mee op een tocht door Vlaanderen, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. Want hoe vertrouwd of waardevol die Vlaamse (stads)landschappen ook ogen, de pijnpunten zijn ons evenzeer bekend: door de verkavelingswoede en de oprukkende lintbebouwing worden groen en open ruimte alsmaar schaarser, we rijden ons vast in de file en er zijn problemen met de waterhuishouding.

De film toont dat die mindswitch niet in het teken hoeft te staan van bezuiniging, versobering of verlies, maar juist de sleutel kan bieden tot een aangenamere, gezondere, beter uitgeruste en meer inclusieve leefomgeving.

Aan de hand van inspirerende voorbeelden en van gesprekken met deskundigen en vernieuwers laat de film zien hoe het beter kan. Door de juiste inzet van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp kan een nieuw ruimtelijk model worden ontwikkeld dat winsten oplevert voor iedereen.

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos