Update Allah in Europa: Nederland en België
De laatste aflevering - maandag 30 oktober
In de laatste aflevering van Allah in Europa probeert Jan Leyers in Nederland en België te peilen naar de hoop en de verwachtingen bij de moslimjeugd. Hoe kijken zij naar de toekomst, welke dromen en verwachtingen koesteren ze en hoe bepalen ze hun identiteit in een samenleving die schijnbaar steeds meer polariseert?
In Nederland bezoekt hij onder meer het Avicenna-college, de enige Islamitische middelbare school in het land. Hij praat ook met de woordvoerder van de omstreden radicaal-islamitische partij Hizb ut-Tahrir.
In Antwerpen ontmoet Jan een tot de islam bekeerd gezin en de moeder van een Syriëstrijder.
In Brussel gaat hij onder meer op schoolbezoek met islamoloog en radicaliseringsexpert Montasser AlDe’emeh.
Maandag 30 oktober om 21.05 u. op Canvas en vrtnu.be
Meer informatie en extra foto’s vindt u hieronder.
In De Weg naar Mekka onderzocht Jan Leyers de ziel en de diverse gedaantes van de islam in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Tien jaar later gaat hij in de achtdelige reeks Allah in Europa op zoek naar het gezicht van de islam in Europa.
Hoe kijken Europese moslims naar de toekomst? Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam, en is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het wantrouwen van de Europeanen jegens de islam te overwinnen?
Aflevering 8 – Nederland en België
Moslims van morgen - maandag 30 oktober
In deze laatste aflevering probeert Jan in Nederland en België te peilen naar de hoop en de verwachtingen bij de moslimjeugd. Hoe kijken zij naar de toekomst, welke dromen en verwachtingen koesteren ze en hoe bepalen ze hun identiteit in een samenleving die schijnbaar steeds meer polariseert?
Na een reis van meer dan twee maanden nadert Jan zijn eindbestemming Brussel. Eerst ontmoet hij in Nederland de bekendste moslimbekeerling van het land. In Rotterdam bezoekt hij het Avicenna-college, waar de sfeer veel losser blijkt dan wat men zich bij een islamitische school voorstelt. Tijdens een bijeenkomst van de omstreden radicaal- islamitische partij Hizb ut-Tahrir maakt Jan kennis met woordvoerder Okay Pala. Hij droomt luidop van een nieuw islamitisch kalifaat.
Op de jaarlijkse moslimbeurs in Antwerpen maakt Jan kennis met het Vlaamse gezin Cools, waarvan iedereen zich bekeerde tot de islam. Hij luistert er ook naar het verhaal van Fatima, moeder van een Syriëstrijder.
In een basisschool in Brussel stelt Jan samen met islamoloog en radicaliseringsexpert Montasser AlDe’emeh vast dat vele jonge moslimleerlingen worstelen met angsten voor de duivel en de hel. Montasser gaat met de kinderen in dialoog en probeert hun angsten te ontkrachten. Jan maakt ook kennis met Ahmed, een Brusselse islamleraar die een hartverwarmend pleidooi houdt voor openheid en tolerantie.
Het doet Jan beseffen dat de echte strijd zich niet afspeelt tussen de islam en Europa, maar binnen de islam zelf. Tussen de onbuigzame hardliners die de liberale democratische waarden verwerpen en de moslims die ruimte willen laten voor twijfel en kritiek.