Skip to Content
Tweede reeks Radio Gaga begint in Zeepreventorium De Haan

Tweede reeks Radio Gaga begint in Zeepreventorium De Haan

Hyperlokale radio op bijzondere locaties - vanaf dinsdag 4 oktober om 21.05 u.

Joris Hessels en Dominique Van Malder gaan dit najaar opnieuw op pad met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio. In Radio Gaga strijken ze neer op acht bijzondere locaties, maken er hyperlokale radio en luisteren naar diepmenselijke verhalen die balanceren tussen vreugde en verdriet, humor en ontroering. Interviews met, optredens van en portretten over plaatselijke bewoners wisselen af met muzikale verzoeken.

En tussendoor zien we hoe Radio Gaga meeleeft op het ritme van:

 • het Zeepreventorium in De Haan
 • het Antwerpse stadsdeel Linkeroever
 • het penitentiair landbouwcentrum, half-open gevangenis van Ruiselede
 • de Spaans-Vlaamse badstad Benidorm
 • de palliatieve zorg Coda in Wuustwezel
 • de multiculturele wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren
 • de Markgrave, een voorziening voor blinden en slechtzienden
 • de abdij van Averbode

Radio Gaga is er dit najaar ook op Radio 2 én er komt een Radio Gaga-boek.

Joris en/of Dominique kunnen voor een interview worden gecontacteerd via [email protected]

“Mensen verdienen een tweede, derde en vierde kans … Ook gij hé Dominique.”
Joris Hessels, in de gevangenis van Ruiselede

“Ik heb het gevoel dat sommige mensen hier proberen gelukkig te ‘spelen’. Ik denk dat het meer regent in sommige harten dan dat men toegeeft...”
Dominique Van Malder, in Benidorm

Radio Gaga

Samen met bewoners en passanten op de diverse locaties maken Joris en Dominique opnieuw prettig gestoorde radio op tv, en gaan ze op zoek naar de ziel en de soundtrack van die bepaalde plek. Wat is zo uniek aan die biotoop en wat verbindt de mensen die er leven? Het resultaat is een poëtische, muzikale human interest-reeks.

 

Aflevering 1 - Het Zeepreventorium in De Haan (4 oktober)

“Wat is het leven waard als je niet blij kan zijn?”
Simon, 17 jaar

Joris en Dominique plooien hun radiofonische caravan open in het Zeepreventorium. Honderden kinderen en jongeren krijgen er medische verzorging, lopen school en revalideren van chronische aandoeningen zoals astma, obesitas, diabetes, CVS, en mucoviscidose.

Bob, 19 jaar oud, is een beloftevolle voetballer die zelfs bij Manchester City testte. Maar sinds vorig jaar heeft hij CVS (Chronisch vermoeidheidssyndroom).

Ook Monia is 19. Zij heeft obesitas. Tijdens haar verblijf in De Haan heeft ze leren fietsen en is ze 26 kilo afgevallen.

Hanane heeft na een jeugd van nierdialyses twee mislukte transplantaties achter de rug, ze hoopt dat de 3e operatie de goeie is.

 

Aflevering 2 - Linkeroever, Antwerpen (11 oktober)

"Het kan niet zijn dat ik in leven ben gebracht om in de goot terecht te komen. Dat is niet de reden van mijn bestaan.”
Gwenda

De sociale woonwijk Europark kent een grote diversiteit en een hoge kansarmoede. De wijk maakt deel uit van ‘Linkeroever’ (postcode 2050), het Antwerpse stadsdeel op de linkeroever van de Schelde. Er staan heel wat hoge flatgebouwen, waarvan de Chicagoblok - 25 hoog - de bekendste is. Het is een stad met verticale straten…

Gwenda gaat elke dag langs bij haar moeder. Ze is een bekeerde moslima en droomt ervan ooit naar Mekka te gaan.

Young B, ooit voetballer, is nu zakenman. Deze jonge Antwerpse Congolees houdt zich bezig met muziek, de verkoop van horloges en een kledinglijn.

En Bertha, met haar 84 de oudste bewoonster van de Chicago-building, wordt door haar Afrikaanse buren de ‘bomma van den blok’ genoemd.

"Bomma van den blok, wie kan daar tegenop?"
Bertha

 

Aflevering 3 - Penitentiair Landbouwcentrum, Ruiselede (18 oktober)

“In deze gevangenis ontnuchter je. Je begint weer van dingen te houden, je krijgt gezonde verslavingen in de plaats. Daarom was het nodig dat ik die pandoering van de staat kreeg."
Rudy, 34 jaar

Radio Gaga sluit zich op in de gevangenis van Ruiselede. Wie hier verblijft, mag niet vluchtgevaarlijk zijn, moet in groepsverband kunnen leven en willen werken in het landbouwcentrum. Via het open regime bereiden 60 gedetineerden zich voor op een terugkeer in de maatschappij.

Toen Jelle 12 jaar was, stierf zijn vader aan een overdosis. Hij kwam zelf ook op jonge leeftijd met het gerecht in aanraking, maar hij blijft dromen van een normaal leven in een normaal gezin.

Peter probeert de spoken uit z’n delinquent verleden te verjagen door zich op z’n werk in de gevangenis te smijten, en door z’n dagelijkse fitnessoefeningen.

En Kenneth is net aangekomen in Ruiselede. Hij moest voor de vierde keer naar de gevangenis in evenveel jaren tijd.

 

Aflevering 4 - Benidorm, Spanje (25 oktober)

“Dat zou nog goed zijn, ons eerst zat drinken en dan euthanasie. En van niets meer weten.”
Jeanneke, 78 jaar

Benidorm, aan de Costa Brava, is de favoriete Spaanse vakantiebestemming van veel Vlamingen. Vooral senioren hopen er op een zonnige oude dag, het lijkt wel het grootste openlucht geriatrisch centrum van Europa. Helaas is het leven er niet altijd rozengeur en maneschijn.

Guy verkocht in 1978 zijn kapperszaak en verhuisde naar Benidorm. Na de dood van z’n Spaanse vriend bleef hij er wonen ‘omdat iedereen in België het toch zo druk heeft’.

Eddy ziet eruit als een Hells Angel, maar hij is eigenlijk een teddybeer. Hij ontdekte de geneugtes van het zuiders klimaat toen hij met z’n ouders op vakantie was in Benidorm.

Jeanneke en André leven al 30 jaar samen. Na hun vorige huwelijken begonnen ze een nieuw leven in Benidorm, met een dagelijkse portie zon en cava…

 

De volgende afleveringen

Radio Gaga is ook te gast in :

 • Palliatieve zorg Coda in Wuustwezel
 • Meulenberg, een multiculturele wijk in de gemeente Houthalen-Helchteren
 • De Markgrave, een voorziening voor blinden en slechtzienden
 • De Abdij van Averbode (Orde der Norbertijnen)

Meer informatie over die afleveringen volgt later.

 

Radio Gaga op Radio 2

Joris en Dominique maken dit najaar niet alleen lokale, maar ook nationale radio, meer bepaald op Radio 2. Elke dinsdag vanaf 4 oktober, telkens op de dag van de televisie-uitzending op Canvas, maakt Plaat Préféré van Benjamien Schollaert tussen 9 en 10 u. plaats voor Radio Gaga met Joris en Dominique. Zij vertellen over hun ervaringen op de locatie waar ze ’s avonds ook op Canvas te zien zijn, en laten de luisteraars kennismaken met de mensen die er wonen, verblijven of werken. Intense verhalen en mooie muziek, zoals we dat van Radio Gaga gewend zijn.

In de eerste aflevering staat het Zeepreventorium van De Haan centraal. Medewerkers van het centrum en jonge mensen wiens gezondheid niet altijd mee wil, komen aan het woord. Ze vertellen over hun aandoening, hun leven, hun dromen en ze kiezen de muziek.

 

Radio Gaga – Het boek

Dit najaar verschijnt ook het Radio Gaga-boek. Daarin schrijven Joris en Dominique hun herinneringen neer aan de bijzondere mensen die ze op de diverse locaties hebben ontmoet. Hun doorleefde verhalen worden aangevuld met sprekende beelden van de talentvolle jonge fotograaf Titus Simoens.  Uitgegeven door Manteau in samenwerking met De chinezen en Canvas.

Radio Gaga is een programma van De chinezen voor Canvas.

#radiogaga

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Coördinator communicatie Canvas
Anne Stroobants Coördinator communicatie Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos