Thomas speelt het hard - het muzikale avontuur van Thomas Vanderveken

Vanaf woensdag 8 november op Canvas en vrtnu.be

Een klein jaar geleden begon Thomas Vanderveken aan een groot avontuur. Hij wou zijn muzikale droom waarmaken: het pianoconcerto in a mineur van Edvard Grieg leren spelen en het samen met het toporkest Brussels Philharmonic uitvoeren.

In de televisiereeks Thomas speelt het hard zien we hoe hij dat heeft aangepakt en of het hem lukt. De zesdelige reeks volgt Thomas tijdens zijn voorbereiding en brengt hem zo naar alle mogelijke uithoeken van de klassieke muziek, in binnen– en buitenland. 

Hij krijgt daarbij de hulp van de Braziliaanse toppianiste Eliane Rodrigues (laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd) en van pianist en componist Jef Neve, maar ook van sporttrainer Paul Van den Bosch. Hij gaat te rade bij illustere pianisten als Boris Giltburg, Liebrecht Vanbeckevoort, Khatia Buniatishvili en Jos Van Immerseel, maar ook bij atleten Axelle Dauwens en Eline Berings, en acteur Bruno Vanden Broecke. Allemaal geven ze vanuit hun eigen expertise tips over de beste manier om zijn loodzware opdracht tot een goed einde te brengen.

Op 7 december is het D-Day: dan mag Thomas in  De Bijloke in Gent het podium op, samen met enkele toppianisten en Brussels Philharmonic. Én met de winnaar van de wedstrijd Speel het hard, de wedstrijd voor amateurmuzikanten die net als Thomas een muziekstuk hebben ingestudeerd. Het concert wordt gestreamd, live uitgezonden op Klara en uitgesteld op Canvas. 

Thomas speelt het hard: vanaf woensdag 8 november om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be. En nu al online. 

Thomas speelt het hard is een programma van Canvas in samenwerking met het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO/VerDi), Brussels Philharmonic, De Bijloke en Klara.

 

Meer informatie: hieronder en in bijgevoegd persdossier.

Voor een interview met Thomas Vanderveken of de finalisten van Speel het hard: interviews@vrt.be 

 

Een andere kijk op klassieke muziek

Canvas zet hoog in op muziek”, zegt netmanager Reinhilde Weyns. “Dat muziekaanbod wordt erg gesmaakt door ons publiek. Ik ben dan ook blij dat we met Thomas speelt het hard nu ook de wereld van de klassieke muziek op een originele en aanstekelijke manier kunnen openen voor een brede groep kijkers. Thomas heeft de lat daarvoor wel héél hoog gelegd. Zijn tomeloze gedrevenheid om die klassieke muziekwereld te tonen én de energie om dat aartsmoeilijke concerto onder de knie te krijgen, hebben indruk op mij gemaakt en respect afgedwongen. Wie de reeks volgt, zal nooit nog op dezelfde manier naar een solist, een muziekpedagoog, een dirigent, een componist, een pianostemmer of een concerto kijken.”

Tegelijk ben ik heel verheugd over het mobiliserende effect van dit project. Met de online actie ‘Speel het hard’ hebben we samen met het Deeltijds Kunstonderwijs honderden amateurmuzikanten gestimuleerd om in het kielzog van Thomas een moeilijke muzikale uitdaging aan te gaan. Het was hartverwarmend te zien met welke bezieling zij zich op hun project gooiden en welke vooruitgang zij boekten.”

Ik ben ook bijzonder trots dat we voor Thomas speelt het hard konden samenwerken met een toporkest als Brussels Philharmonic. Mijn dank gaat ook naar onze partners van De Bijloke en de collega’s van Klara. Met z’n allen kijken we uit naar het resultaat: de televisiereeks én het concert op 7 december in de Bijloke. 

 

De droom van Thomas

“Wat is het een wervelend jaar! Hartkloppingen en euforie, maar ook barstende hoofdpijn. Inspirerende ontmoetingen met levende legendes, en gênante mislukkingen. En dat allemaal voor een droom die – hopelijk - uitkomt, en die van mij nu al zeker een ander mens heeft gemaakt."
Thomas Vanderveken

Toen hij vijf was kreeg Thomas Vanderveken van zijn ouders een piano en startte hij met pianolessen. Niet veel later begon hij te dromen waarvan elke pianist stiekem droomt: een pianoconcerto spelen, samen met een groot orkest.

Maar dat is er nooit van gekomen. Op zijn 18de ging Thomas nog wel naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel, maar na twee jaar intensief piano studeren hield hij ermee op: zijn carrière als presentator nam hem meer en meer in beslag. Concertpianist is Thomas dus niet geworden, en een pianoconcerto heeft hij nooit gespeeld. Tot zijn grote spijt.

Maar de droom is altijd gebleven. In de zesdelige televisiereeks Thomas speelt het hard zien we hoe Thomas alsnog probeert om zijn droom waar te maken.

Op 7 december wil hij het aartsmoeilijke pianoconcerto van Edvard Grieg uitvoeren, begeleid door één van de beste orkesten van ons land: Brussels Philharmonic, onder leiding van de Britse dirigent Michael Seal. Het pianoconcerto van Grieg, dat is een dik half uur aartsmoeilijke pianomuziek, normaal gesproken alleen weggelegd voor professionele pianisten.

 

Aflevering 1: Terug naar het conservatorium           

Thomas Vanderveken wil een pianoconcerto leren spelen op een jaar tijd. Maar hij heeft in geen 15 jaar piano gespeeld. Zijn eerste zorg is dus: waar sta ik vandaag qua pianospel. Om dat te weten te komen, trekt hij naar conservatorium, om mee te doen aan het toelatingsexamen. Thomas speelt voor en zevenkoppige jury van professionele pianisten, en ze winden er geen doekjes om in hun beoordeling.

Gelukkig vindt Thomas in Eliane Rodrigues een perfecte lerares om hem het komende jaar te begeleiden. Samen met Eliane en Jef Neve kiest Thomas voor het pianoconcert van Grieg. Het toporkest Brussels Philharmonic is bereid hem te begeleiden, maar alleen als hij tegen 7 december goed genoeg is. Anders kiest het orkest die dag voor een andere pianist.

 

Aflevering 2: De eerste test   

Thomas is vlijtig aan het studeren voor een tussentijds concert. Hij laat zich daarbij adviseren door Paul Van Den Bosch, bekend als coach onder meer van Sven Nys. Thomas gaat ook te rade bij toppianist Boris Giltburg en volgt ook een concert van Liebrecht Vanbeckevoort, die een aartsmoeilijk concert van Sergej Rachmaninov speelt.

Paul Van den Bosch raadt Thomas aan om tussendoelen te stellen. Daarom wil Thomas het eerste deel van het concerto al eens laten horen aan een publiek, in Gent. Thomas geeft het beste van zichzelf, zijn lerares Eliane Rodrigues kijkt toe vanop de eerste rij.

 

Aflevering 3: Piano spelen is topsport

Een pianoconcerto spelen, dat doe je met een orkest. En Thomas heeft nog nooit in zijn leven met een orkest samen gespeeld. Jef Neve waarschuwt hem voor de gevaren die daarbij om de hoek loeren. Met een klein hartje keert Thomas terug naar de muziekschool van zijn jeugd, waar elke week het Mechels Kamerorkest repeteert, voor zijn eerste orkestervaring.

Studeren, studeren, en nog eens studeren. Dat is dus de boodschap. Thomas moet elke dag beter worden, zoals een sporter elke dag de lat een beetje hoger moet leggen. Daarom gaat hij naar de atletiekpiste in Gent, waar de Belgische hordenmeisjes Axelle Dauwens en Eline Berings zich voorbereiden op het WK atletiek. Acteur Bruno Vanden Broecke geeft Thomas dan weer tips om de partituur uit het hoofd geleerd te krijgen.

Thomas ontmoet ook de Noorse pianist Leif Ove Andsnes, die één van de beroemdste uitvoeringen van het pianoconcerto van Grieg heeft gemaakt.

 

Aflevering 4: In het spoor van Grieg 

Om het concerto van Grieg beter te kunnen spelen, wil Thomas het beter begrijpen en daarom gaat hij terug naar de bron. Hij maakt een roadtrip door Noorwegen, het land van Edvard Grieg. De reis begint in Oslo, waar het originele handschrift van het concerto wordt bewaard. Heel even mag Thomas ze bekijken en in zijn handen houden.

In een klein dorpje maakt Thomas kennis met een Noorse danser Hallgrim Hansegård en zijn echtgenote Ragnhild Hemsing, een violiste. Ze zijn gespecialiseerd in Noorse volksmuziek, die Grieg ook vaak inspireerde om zijn eigen muziek te componeren.

In Bergen staat nog altijd het huis dat Grieg liet bouwen in 1885. En de piano waar hij op speelde, staat er ook nog altijd. Maar of Thomas de toetsen ook mag aanraken?

Thomas ontmoet in deze aflevering ook de Georgische toppianiste Khatia Buniatishvili en de Vlaamse virtuoos Jos Van Immerseel.

 

Aflevering 5: Voor de leeuwen

Stilaan komt de dag van het concert dichterbij. Thomas wordt nerveuzer en nerveuzer, en gaat op zoek naar een manier om de stress de baas te kunnen. Zoals iemand met vliegangst zijn angst alleen kan overwinnen door in een vliegtuig te stappen, zo gooit Thomas zichzelf voor de leeuwen in het Sportpaleis, voor 15.000 mensen, tijdens The Night of the Proms. Als dat lukt, dan lukt alles ….

 

Aflevering 6: D-Day

Het is zover: op donderdag 7 december speelt Thomas Vanderveken het pianoconcerto van Edvard Grieg in de Bijloke in Gent, begeleid door Brussels Philharmonic. Hier heeft hij een jaar aan gewerkt.

Maar hij is niet alleen. Zijn lerares Eliane Rodrigues treedt ook op, naast Jef Neve en Liebrecht Vanbeckevoort. En last, but not least is er ook nog een optreden van de winnaar van Speel het Hard, de muziekwedstrijd voor amateurmuzikanten die zich door Thomas lieten inspireren.

 

Speel het hard

Ongeveer een jaar geleden schreven bijna 300 enthousiaste amateurmuzikanten zich in voor Speel het hard, een muziekwedstrijd die meeloopt met Thomas speelt het hard.

De kandidaten gingen net als Thomas de uitdaging aan om gedurende een jaar een muziekstuk van hun eigen keuze in te studeren. Hun vorderingen konden ze tonen op www.speelhethard.be, waar ze regelmatig (video-)updates konden posten en feedback kregen.

Eind september koos Thomas samen met een Canvas-jury negen finalisten. Zij beoordeelden niet alleen het eindresultaat, maar ook de vooruitgang die de kandidaten ondertussen hadden gemaakt. Het publiek koos de tiende finalist door te stemmen op www.speelhethard.be.

De finalisten spelen hun stuk op zaterdag 28 oktober tijdens Iedereen klassiek in Brugge, voor een jury met Eliane Rodrigues (pianste), Sander De Keere (Klara), Gunther Broucke (Brussels Philharmonic), Geert Riem (De Bijloke), Dirk Rombaut (DKO) en Walter Couvreur (Canvas). Op het einde van de namiddag wordt de winnaar van Speel het hard bekendgemaakt, live op Klara.

De winnaar mag op donderdag 7 december in de Grote Zaal van De Bijloke het stuk spelen waarmee hij/zij deelnam aan de wedstrijd, als voorprogramma van Thomas Vanderveken.

Dit zijn de tien finalisten, in alfabetische volgorde:
Klik op de namen voor meer informatie.

Manu Amadi

  • Leeftijd: 13 jaar
  • Woonplaats: Edegem
  • Instrument: piano
  • Muziekstuk: Joseph Haydn – Pianoconcerto 11 in D groot

Joey Bormans

  • Leeftijd: 17 jaar
  • Woonplaats: Maasmechelen
  • Instrument: hobo
  • Muziekstuk: Ludwig Lebrun – Hoboconcerto 1

Hanne Dauwe

  • Leeftijd: 12 jaar
  • Woonplaats: Zottegem
  • Instrument: viool
  • Muziekstuk: Felix Mendelssohn – Vioolconcerto in e klein opus 64

Frankie Hardy

  • Leeftijd: 44 jaar
  • Woonplaats: Ieper
  • Instrument: klarinet
  • Muziekstuk: Carl Maria von Weber – Klarinetconcerto 2 in Es Groot

Guido Janssens Schellekens

  • Leeftijd: 17 jaar
  • Woonplaats: Nijlen
  • Instrument: dwarsfluit
  • Muziekstuk: Johann Joachim Quantz – concerto in G groot

Steven Kleeven

  • Leeftijd: 12 jaar
  • Woonplaats: Leuven
  • Instrument: piano
  • Muziekstuk: Ludwig Van Beethoven – Pianoconcerto 1

Ismar Kolcakovic

  • Leeftijd: 14 jaar
  • Woonplaats: Deurne
  • Instrument: gitaar
  • Muziekstuk: Joaquin Rodrigo – Concierto de Aranjuez

Jitse Vanhaegenberg (publieksfinalist)

  • Leeftijd: 16 jaar
  • Woonplaats: Bavikhove
  • Instrument: marimba
  • Muziekstuk: Nikolaj Rimski-Korsakov – De vlucht van de hommel

Jozefien Vanherpe

  • Leeftijd: 25 jaar
  • Woonplaats: Leuven
  • Instrument: cello
  • Muziekstuk: Antonin Dvorak – Celloconcerto 1

Evelien Vaneysendeyk

  • Leeftijd: 15 jaar
  • Woonplaats: Hulst (Limburg)
  • Instrument: harp
  • Muziekstuk: Karl Ditters von Dittersdorf – Harp Concerto 

 

Thomas speelt het hard: het concert

Op donderdag 7 december is het zover: dan speelt Thomas Vanderveken – als alles goed gaat - in de Bijloke in Gent samen met Brussels Philharmonic het pianoconcerto in a klein, opus 16 van Edvard Grieg. Het is de kers op de taart, de paukenslag, de bekroning van een jaar hard werken.

Het belooft een feestelijke avond te worden met naast het concert van Thomas Vanderveken nog een reeks andere topmomenten.  

Het muzikale feest gaat om 19.30 u. van start met solorecitals van maar liefst twee laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano: de coach van Thomas, Eliane Rodrigues (vijfde laureaat in 1983), en Liebrecht Vanbeckevoort, (zesde laureaat in 2007). Ook pianist en componist Jef Neve, die Thomas hielp bij het kiezen van het concerto, speelt een solorecital.

Na de pauze is het om 21.30 u. de beurt aan Brussels Philharmonic met de ouverture ‘Festival Anthem’ van Jeroen D’hoe.

Vervolgens mag de winnaar van de wedstrijd Speel het hard het podium op om zijn of haar muziekstuk te brengen, begeleid door Brussels Philharmonic.

En dan volgt hét hoogtepunt van de avond: het optreden van Thomas Vanderveken, die samen met Brussels Philharmonic het pianoconcerto van Grieg speelt.

Het evenment is uitverkocht, maar de hele avond wordt live gestreamd op canvas.be en rechtstreeks uitgezonden in Klara Live, vanaf 20.05 u.

Het concert van Thomas en dat van de winnaar van Speel het hard wordt ook uitgezonden op Canvas, op 25 december om 18.00 u.

 

Persdossier Thomas speelt het hard

PDF - 1.7 Mb

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke Canvas

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met