The Story of China - Een sterk verhaal en een goede verteller
Vanaf zondag 10 april
The Story of China is een fascinerende zesdelige reeks van BBC en PBS waarin de bevlogen Britse historicus en tv-presentator Michael Wood op zoek gaat naar het geheim achter supermacht China.
Daarvoor neemt hij ons mee op een lange mars door de 4000 jaar oude geschiedenis van het gigantische land, met zijn gevarieerde landschappen en natuur, mensen en mythes, steden en monumenten, legendes en religies, kennis en cultuur.
Vanaf zondag 10 april op Canvas en Canvas.be om 21.25 u.
Een sterk verhaal
In zes afleveringen portretteert The Story of China het land met ’s werelds langste onafgebroken geschiedenis als zelfstandige staat. Michael Wood volgt die geschiedenis van het prilste begin tot de dag van vandaag. Met zijn 1.3 miljard inwoners en zijn boomende industrie is China een nieuwe supermacht. Maar de wortels van die hoge bloei gaan tot 4000 jaar terug. Wood neemt ons mee op reis langs de landschappen, de volkeren en culturen die in de loop van vier millennia het unieke karakter en genie van China hebben geboetseerd. Hij ontmoet mensen van alle slag, dwaalt door oude steden en brengt de grote momenten van de Chinese geschiedenis weer tot leven, van hun historische ontdekkingsreizen tot hun wonderlijke uitvindingen, vaak lang voor het Westen. The Story of China is een verhaal vol grote en verrassende inzichten dat ons toont hoe de Chinezen in de loop der tijden hun eigen wereldbeeld hebben gecreëerd, een wereldbeeld dat ook in de 21ste eeuw overeind blijft en volgens Michael Wood de motor is achter het huidige succesverhaal van China.
Een goede verteller
Het verhaal van China is luisterrijk en overweldigend. En zo'n verhaal heeft recht op een goede en bevlogen verteller. Iemand als Michael Wood dus, de historicus, schrijver, journalist en documentairemaker die we bij Canvas kennen van zijn reeksen over India, Alexander de Grote en de Conquistadores. Met zijn aanstekelijk enthousiasme kan hij als geen ander een verhaal evoceren, een sfeer en ambiance scheppen die de kijker bij de gebeurtenissen betrekken en hem het gevoel geven er zelf bij te zijn. In zijn zoektocht naar de symbiose van verleden, heden en toekomst in China maakt Wood gebruik van alle sporen die een historische detective ter beschikking heeft: van mondelinge overlevering en oude manuscripten, tot archeologie en vooral een grondige kennismaking met het hedendaagse China.
Aflevering 1: Ancestors - zondag 10 april
Michael Wood begint zijn reis in Wuxi, een oude stad in de buurt van Shanghai. Daar bezoekt hij een Chinese familie tijdens het Qingmingfestival, de dag waarop alle Chinezen hun voorouders herdenken. Er zijn meer dan 300 verwanten samengekomen. Een van hen zegt: “Net zoals het land heeft ook onze familie heel wat meegemaakt. En daarom willen wij allemaal weten waar onze roots liggen.” Dat wil ook het miljoen pelgrims die jaarlijks samenkomen bij het heiligdom van de oude godin Nüwa. Zij maakte volgens de legende de eerste mensen uit de modder van de Gele Rivier. Vandaar trekt Michael Wood verder, langs oude godenbeelden, ruïnes en tempels. In Xian ontdekt hij hoe de eerste keizer van de autoritaire Qin-dynastie het land 200 jaar voor het begin van onze tijdrekening verenigde en zijn naam gaf: China. Zo puzzelt Michael Wood geleidelijk aan de wortels van China en het Chinese volk samen. En hij komt tot de conclusie dat China zijn heropstanding niet alleen dankt aan de economische groei, maar nog meer aan de gelijkgezindheid van de Hanchinezen, hun trots op hun beschaving, hun familiegevoel en natuurlijk vooral de aanwezigheid van hun voorvaderen.
Aflevering 2: Silk Roads and China Ships - 17.4
In deze aflevering belicht Michael Wood belicht het eerste grote internationale tijdperk van China, onder de Tangdynastie van 618 tot 907. Hij volgt het spoor van de Chinese monnik die het boeddhisme langs de Zijderoute terugbracht naar China, praat met Chinese moslims in de Grote Moskee van Xian en hij verneemt welke ontvangst het christendom kreeg in 635. Meer naar het zuiden ziet hij de eerste sporen van China als economische reus: het Grote Kanaal, waar ook vandaag nog dagelijks honderden schepen passeren. De Chinese cultuur had een even grote invloed op de omliggende Oosterse landen als Rome indertijd in het Westen. Maar aan alle mooie liedjes komt een eind, ook aan de Tangdynastie. Die ondergang werd beschreven door Du Fu, de Chinese Shakespeare. In het stoffige dorpje waar hij begraven ligt lezen middelbare scholieren een beroemd gedicht van hem voor over verlies en weemoed.
Aflevering 3: The Golden Age - 24.4
De Songdynastie is volgens velen de meest creatieve die China heeft gekend. De Chinese cultuur en wetenschap floreerden toen als nooit tevoren. Michael verdiept zich onder meer in de kunst en gastronomie van die tijd. Een plaatselijke chef bereidt een gerecht uit een kookboek van toen dat nog altijd wordt herdrukt. Michael bewondert een astronomische klok die werd gemaakt door de Chinese Leonardo da Vinci en ontdekt dat de Chinezen eigenlijk ook het voetbal hebben uitgevonden. In 1127 kwam de dynastie ten val in het noorden, maar in het zuiden hield ze stand. In de nieuwe hoofdstad Hangzhou ontmoet Michael Mr. Xie, die 40 generaties voorouders heeft geïdentificeerd. “In 1279 maakten de Mongolen een einde aan de Songdynastie”, aldus Michael Wood, “maar een nieuwe bloeiperiode zou aanbreken. Zoals dat altijd gaat in China”.
Aflevering 4: The Ming
Michael Wood begint deze aflevering met het ongelooflijke verhaal van Hongwu, een rebellerende boer die aan de basis lag van de Mingdynastie en een van de belangrijkste tijdperken in de Chinese geschiedenis. Michael bezoekt de stille getuigen van de architecturale grootheidswaanzin van de Ming, waaronder de gigantische forten langs de Grote Muur, de paviljoenen en pleinen ven de Verboden Stad en de elegante kanalen van Suzhou, het Chinese Venetiê. Ondertussen voeren de schepen van Ming-vloot tot ver voorbij de Golf en langs de Afrikaanse kusten.
Aflevering 5: The Last Empire
De Qing-dynastie was het laatste keizerrijk van China, van 1644 tot 1912. De dynastie kwam aan de macht na een bloedige strijd. Tijdens de heerschappij verdubbelde China in omvang en werden meerdere godsdiensten getolereerd. Michael Wood ontmoet een vrouwelijke imam in Kaifeng. In de 18e eeuw had China wellicht de grootste economie ter wereld, met alle rijkdommen van dien, maar daaraan kwam een eind toen de Eerste Opiumoorlog met de Britten uitbrak.
Aflevering 6: The Age of Revolution
Drie revoluties tussen 1850 en 1950 hebben het huidige China mee vormgegeven. Michael Wood begint zijn laatste reis in de bergen rond Kanton. Daar werd Hong Xiuquan geboren, de leider van de bloedige Taipingopstand. In de jaren daarop nam de buitenlandse invloed toe, met de Bokseropstand tot gevolg en niet veel later de val van het keizerrijk. Michael volgt het pad van de Lange Mars van Mao Zedong, helemaal tot in Yan’an, het hart van de communistische revolutie.
