Terzake Extra over deradicalisering in de gevangenis van Hasselt

Woensdag 1 mei op Canvas

In de zogenaamde “DeRadex-afdeling” van de gevangenis van Hasselt verblijven zeven gedetineerden. Ze zitten er afgezonderd omdat het risico bestaat dat zij andere gedetineerden zouden radicaliseren. Terzake kreeg de unieke toestemming om een reportage te maken op deze bijzondere afdeling bedoeld voor sterk geradicaliseerde gedetineerden. Na de reportage volgt een gesprek met Rudy Van de Voorde, directeur-generaal van het gevangeniswezen, en reportagemaker Dirk Leestmans. Een extra lange reportage in Terzake Extra op woensdag 1 mei om 20.00 u.


DeRadex

Na de terreuraanslagen in Parijs en Brussel werd een plan ontwikkeld om radicalisering in de Belgische gevangenissen tegen te gaan. Want dat was een ernstig probleem, zo bleek onder meer uit het onderzoek naar de aanslagen.

Een onderdeel van dat plan was de oprichting van twee zogenaamde DeRadex-afdelingen in Belgische gevangenissen: één in Wallonië, in Ittre, en één in Vlaanderen, in Hasselt. In totaal verblijven er zo’n twintig gedetineerden, mensen waarvan men vermoedt dat ze door hun overtuigingskracht andere gedetineerden zouden kunnen radicaliseren. ​ 

De DeRadex-afdelingen zijn eigenlijk een gevangenis in een gevangenis. Door de gedetineerden af te zonderen, wil men voorkomen dat ze anderen beïnvloeden met hun radicale gedachtegoed. Daarnaast worden ook inspanningen gedaan om de betrokkenen te deradicaliseren. Maar wat betekent dat precies? En werkt het?

Terzake in de gevangenis

Terzake kreeg als eerste toegang tot de DeRadex in de gevangenis van Hasselt, filmde het leven op deze bijzondere afdeling en sprak er met cipiers, directie en welzijnswerkers.

 Hoe pak je het probleem van radicalisering in de gevangenissen aan en wat is eigenlijk het verschil tussen geradicaliseerde gedetineerden en andere gedetineerden? Allemaal komen ze vroeg of laat vrij. Maar de vraag is: hoe komen ze vrij? Wat is de impact van een vrijheidsstraf? Waarom een speciale aanpak voor geradicaliseerden? En welke aanpak moet dat dan zijn?

Moet er drie jaar na de start van de DeRadex bijgestuurd worden? En wat zijn de mogelijkheden, of misschien beter, de beperkingen van de gevangenis?

Een reportage op het kruispunt van hulp aan een individu en beveiliging van de samenleving. En eigenlijk nog veel meer dan dat.

Een reportage van Dirk Leestmans voor Terzake.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met