Skip to Content
Terug op Canvas: The Handmaid’s Tale – Het derde seizoen

Terug op Canvas: The Handmaid’s Tale – Het derde seizoen

Is er een opstand in de maak in Gilead? – vanaf woensdag 1 januari

Het eerste twee seizoenen van The Handmaid’s Tale waren een wereldwijd succes. De reeks, gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood, is een bloedstollend drama over een dystopische en totalitaire maatschappij in de nabije toekomst, na de ‘Tweede Amerikaanse Burgeroorlog’. Vrouwen worden er behandeld als tweederangsburgers en een aantal van hen wordt als ‘dienstmaagden’ misbruikt voor seksuele diensten en het baren van kinderen. De reeks werd in Amerika gelanceerd in volle #metoo-storm en werd als een vingerwijzing gezien naar de vrouwonvriendelijke politiek en het seksistische discours van Donald Trump.

The Handmaid’s Tale kreeg ondertussen al meer dan 60 internationale onderscheidingen, waaronder twee Golden Globes, 11 Emmy Awards en een Bafta Award.

In de derde reeks volgen we de verdere lotgevallen van June (Elisabeth Moss) en de andere ‘dienstmaagden’, de ‘Marthas’ (werkvrouwen), hun ‘eigenaars’ en hun echtgenotes, de ‘tantes’ (opzichters) en andere handlangers van het Gilead-regime. Hoofdpersonages zijn, naast June, onder meer haar ‘eigenaar’ commandant Fred Waterford (Joseph Fiennes), diens echtgenote Serena Joy Waterford (Yvonne Strahovski), hun chauffeur Nick Blaine (Max Minghella), opzichter Aunt Lydia (Ann Dowd) en de dienstmaagden Emily (Alexis Bledel) en Moira (Samira Wiley).

Vanaf woensdag 1 januari om 21.55 u., telkens twee afleveringen op Canvas en meteen integraal op het Canvas-kanaal van VRT NU.

Het nieuwe seizoen pikt de draad op waar hij op het einde van de tweede reeks werd losgelaten. Toen zagen we hoe June en haar dochtertje Nicole samen met collega-dienstmaagd Emily het hardvochtige regime konden ontvluchten en op weg waren naar het vrije Canada.  Maar tot ontzetting van vele kijkers besloot June om Emily en Nicole alleen te laten gaan en terug te keren naar haar eigenaars, de Waterfords, en een onvermijdelijk zware bestraffing.

Vele fans waren ontgoocheld, maar toch is er een duidelijk verschil met eerdere ontsnappingspogingen, toen June telkens weer met geweld werd teruggesleept naar Gilead. Deze keer gaat ze terug uit vrije wil.

De voornaamste reden voor haar terugkeer is haar oudste dochter Hannah. Na hun eerdere ontmoeting wil June haar niet nog eens in de steek laten. Maar er is mogelijk ook een andere reden. Er zijn namelijk aanwijzingen dat er kleine barstjes ontstaan in het harnas van Gilead. Serena Joy toonde aan het einde van het vorige seizoen dat ze ook menselijke trekjes heeft en het huis van Commander Joseph Lawrence (Bradley Whitford) was een broeihaard van het verzet van de Marthas, terwijl Lawrence zelf, nochtans een van de architecten van het regime,  June hielp te ontsnappen.

Precies in dat huishouden komt June in deze derde reeks terecht. Is dat het begin van een nieuwe fase in haar leven? Eén waarin ze zelf het heft in handen neemt? We zien het vanaf begin januari.

Ook dit derde seizoen kon rekenen op heel wat bijval in de internationale pers:  

 “The Handmaid's Tale is vicious, gripping, biting, political drama at its best”.
The Times

“This show's plotting continues to strike fearful, zeitgeist bell tolls of gender repression, authoritarianism and popular backlash.”
The Guardian

“This isn't a show about a woman running away anymore. This is a show about women fighting back.”
TV Guide

“A furious and emboldened June embodies an entire resistance movement. She and her fearless fellow handmaids validate the rage of women who not only feel disenfranchised but targeted, and the characters fight back.”
Los Angeles Times

 

Meer over The Handmaid's Tale op canvas.be

Terug naar de overzichtspagina van het voorjaar.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos