Skip to Content
Terug op Canvas: Nachtwacht

Terug op Canvas: Nachtwacht

Diepgaande debatten met Jan Leyers - vanaf zaterdag 9 februari

Migratie en klimaatverandering, ongelijkheid en seksueel geweld: de ontwrichtende problemen waar we vandaag mee worstelen, zijn talrijker dan ooit. Maar nooit was het moeilijker om op al die fenomenen een genuanceerd en gefundeerd zicht te krijgen. Er is vandaag nood aan een diepgaand debat over de grote thema’s van onze tijd.

Daarom grijpt Canvas terug naar de ijzersterke formule van Nachtwacht, het spraakmakende late night debatprogramma dat liep van 2003 tot 2005.  Jan Leyers is ook nu de moderator.

Vanaf zaterdag 9 januari om 22.15 u.

Meer informatie hieronder.

 

Nachtwacht was destijds een van de meest toonaangevende debatprogramma’s in Vlaanderen. Iedere week debatteerden Jan Leyers en zijn drie gasten gedurende drie kwartier over één thema. Het resultaat was een reeks indrukwekkende gesprekken over globalisering en geloof, over mensenhandel en de farma-industrie, over het onveiligheidsgevoel en de grenzen van Europa. Van Etienne Vermeersch tot Patsy Sörensen en van Dyab Abou Jahjah tot André-Jozef Léonard: zowat iedereen die in die dagen in Vlaanderen de nek durfde uit te steken, deed dat in Nachtwacht.

Vijftien jaar later is het aantal brandende kwesties alleen maar toegenomen. Is migratie een vloek of een zegen? Is onze privacy in gevaar? Kunnen we de kwaliteit van ons onderwijs verhogen zonder het elitairder te maken? Moeten mannen inbinden of is #metoo te ver aan het gaan? Welke rol mag religie in onze samenleving spelen? Het zijn belangrijke maar moeilijke vragen waarop geen kort of simpel antwoord te geven valt. Al klikkend en zappend worden we tegenwoordig om de oren geslagen met ronkende meningen, snelle slogans en moeilijk te controleren statements. Maar wie snakt naar een gesprek dat de diepte in gaat, blijft op z’n honger zitten. Die honger wil Nachtwacht stillen.

Aan de succesvolle formule van destijds wordt niets gewijzigd. Ook nu bespreekt Jan Leyers in elke aflevering samen met drie gasten één onderwerp. De hoofdgast snijdt het thema aan met een gedurfde stelling, de tweede en derde gast komen erbij om te counteren en te kaderen.

Vijftien jaar na de start van Nachtwacht zijn mijn nieuwsgierigheid en mijn zin om te luisteren en te argumenteren alleen maar toegenomen,’ zegt Jan Leyers. ‘En even belangrijk: al mijn kostuums passen nog.’, voegt hij er lachend aan toe.

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos