Terug op Canvas: De kleedkamer

Over de voorjaarsklassiekers én de Tour – vanaf maandag 18 maart

In de vierde reeks van De kleedkamer praat Sporza-journalist Ruben Van Gucht in elke aflevering op een passende locatie met vier Nederlandstalige wielrenners of ploegleiders die een hoofdrol speelden in één specifieke editie van vier grote voorjaarsklassiekers: Milaan-Sanremo 1985 (gewonnen door Hennie Kuiper), Gent-Wevelgem 1998 (Frank Vandenbroucke), de Ronde Van Vlaanderen 1978 (Walter Godefroot) en Parijs-Roubaix 2011 (Johan Vansummeren).

Daarnaast volgt er in juni ook nog een tweeluik over de Tour: een aflevering met vier Belgische ploegleiders die met een van hun renners de Ronde wonnen, en een met de vier laatste Belgische geletruidragers.

Elke aflevering bevat ook twee reportages over buitenlandse protagonisten in de koers in kwestie.

Koers en nostalgie, het blijft een ijzersterke combinatie die ook in deze vierde reeks zorgt voor onvergetelijke sportieve herinneringen en straffe verhalen over de mens achter de coureur. ​ 

Er komt ook een boek bij deze vierde reeks met extra verhalen en een unieke blik in het hoofd en het hart van meer dan 30 topcoureurs.

In De kleedkamer kijkt Ruben Van Gucht terug op de geschiedenis van de voorjaarsklassiekers. Maar daarnaast houdt hij in Extra time koers ook de vinger aan de pols van het lopende klassieke wielervoorjaar. Vanaf woensdag 6 maart omstreeks 22.00 u. op Canvas.

De kleedkamer is een programma van het productiehuis Deklat Binnen voor Canvas.

De kleedkamer: vanaf maandag 18 maart om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.

Meer informatie hieronder en in het persdossier onderaan dit persbericht.


“De kleedkamer wordt gewaardeerd. Dat merk je ook bij de renners zelf. ​ En dat liet ons toe om in deze vierde reeks nog hoger te mikken. Alleen al de namen Hinault, Contador, Wiggins, Cancellara, Ballan, Tchmil, Bauer of Kelly doen elke wielerliefhebber watertanden. Om van de Belgen nog maar te zwijgen! De basisingrediënten zijn dezelfde gebleven: de koers, het leven na de carrière en een heleboel poëtische beelden. Ik hoop dat de kijkers er evenveel van genieten als wij bij het maken.”
Ruben Van Gucht

Ruben posteert zijn interviewtafel opnieuw op iconische locaties: in de schaduw van het Castello Sforzeco in het hart van Milaan, op de flank van de Rodeberg, op de Koppenberg, op de beruchte kasseistrook in het Bos van Wallers, op de wielerbaan La Cipale, waar Eddy Merckx zijn vijf overwinningen in de Tour de France vierde, en in het Atomium.

Hij praat er onder meer met Eric Vanderaerden, Walter Godefroot, Michel Pollentier, Ferdi Van den Haute, Herman Van Springel, Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Jan Bakelants, Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke, Johan Vansummeren, Hennie Kuiper, Adrie van der Poel en ploegleiders Patrick Lefereve, Wilfried Peeters Johan Bruyneel, Dirk Demol, Rudy Pevenage en Jose De Cauwer.

 

Aflevering 1: Milaan-Sanremo 1985
Maandag 18 maart

Eric Vanderaerden, Hennie Kuiper, Ruben Van Gucht, Ludo Peeters, Adrie van der Poel – © Deklat Binnen
Eric Vanderaerden, Hennie Kuiper, Ruben Van Gucht, Ludo Peeters, Adrie van der Poel – © Deklat Binnen

De aftrap van het klassieke voorjaar wordt traditioneel in het noorden van Italië gegeven. Ruben Van Gucht nodigt de Nederlanders Hennie Kuiper, Adrie van der Poel en de Belgen Eric Vanderaerden en Ludo Peeters uit aan de kleedkamertafel in de schaduw van het Castello Sforzeco, in het hart van Milaan. Ze vertellen er over de ‘primavera’ van 1985, die werd gewonnen door Hennie Kuiper. Daarnaast zijn er ook reportages over de Ier Sean Kelly en de Canadees Steve Bauer.

 

Aflevering 2: Gent-Wevelgem 1998
Maandag 25 maart

Dirk Nachtergaele, Patrick Lefevere, Ruben Van Gucht, Nico Matan, Wilfried Peeters – © Deklat Binnen
Dirk Nachtergaele, Patrick Lefevere, Ruben Van Gucht, Nico Matan, Wilfried Peeters – © Deklat Binnen

Dit jaar is het tien jaar geleden dat Frank Vandenbroucke overleed in Senegal. Om deze enigmatische wielrenner te herdenken keren we terug naar de Gent-Wevelgem van 1998, een van de weinige klassiekers die de nochtans zo talentvolle VDB kon winnen. Op het prachtige wijndomein Entre-Deux-Monts, gelegen op de flank van de Rodeberg, kijken Patrick Lefevere, Dirk Nachtergaele, Wilfried Peeters en Nico Mattan terug op het leven van VDB en de Mapei-heerschappij. De Russische Belg Andrei Tchmil en de Deen Rolf Sørensen vullen het verhaal aan in reportages.

 

Aflevering 3: Ronde van Vlaanderen 1978
Maandag 1 april

Michel Pollentier, Walter Godefroot, Ruben Van Gucht, Ferdi Van den Haute, Herman Van Springel – © Deklat Binnen
Michel Pollentier, Walter Godefroot, Ruben Van Gucht, Ferdi Van den Haute, Herman Van Springel – © Deklat Binnen

Er zijn weinig Vlaamse hellingen die zo tot de verbeelding spreken als de Koppenberg. Op de flank van de nijdige kuitenbijter blikken Michel Pollentier, Walter Godefroot Ferdi Van den Haute en Herman Van Springel terug op de Ronde van Vlaanderen van 1978, de editie waarin Godefroot zich na 1968 voor de tweede keer tot winnaar van Vlaanderens Mooiste kroonde. De locatie is overigens geen toeval: het is dankzij Godefroot dat de Koppenberg werd opgenomen in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Voor de buitenlandse reportages trok Ruben Van Gucht naar Bernard Hinault en naar Gregor Braun, de “Beer van de Weinstrasse”.

 

Aflevering 4: Parijs – Roubaix 2011
Maandag 8 april

Sep Vanmarcke, Johan Vansummeren, Ruben Van Gucht, Mathew Hayman, Lars Boom – © Deklat Binnen
Sep Vanmarcke, Johan Vansummeren, Ruben Van Gucht, Mathew Hayman, Lars Boom – © Deklat Binnen

Wat de muur van Geraardsbergen is voor de Ronde van Vlaanderen, is het Bos van Wallers voor Parijs-Roubaix. Op die beruchte kasseistrook, in het midden van het bos, vraagt Ruben aan Johan Vansummeren, Mathew Hayman, Lars Boom en Sep Vanmarcke wat het betekent om de Hel van het Noorden te winnen, of niet te kunnen winnen. Al bewezen Vansummeren en Hayman dat het nooit te laat is om een kassei op de schouw te zetten. ​ Daarnaast bevat deze aflevering ook portretten van Fabian Cancellara en Alessandro Ballan.

 

Aflevering 5: De Tour I
Maandag 17 juni
 

Dik Demol, Johan Bruyneel, Ruben Van Gucht, Rudy Pevenage, Jose De Cauwer – © Deklat Binnen
Dik Demol, Johan Bruyneel, Ruben Van Gucht, Rudy Pevenage, Jose De Cauwer – © Deklat Binnen

Exact 50 jaar geleden won Eddy Merckx zijn eerste Ronde van Frankrijk. Om dat te vieren, wijdt De kleedkamer dit jaar voor het eerst twee afleveringen aan La Grande Boucle. In de eerste aflevering trekt Ruben Van Gucht naar wielerbaan La Cipale, in het bos van Vincennes. In dit uit gietijzer en staal opgetrokken stadion in een buitenwijk van Parijs vierde Merckx elk van zijn vijf overwinningen in de Tour de France. Die gouden jaren liggen al een hele tijd achter ons. Het is nog altijd wachten op een opvolger voor Lucien Van Impe, de winnaar van de Tour de France in 1976. Toch speelden heel wat landgenoten een grote rol in latere Touroverwinningen. Niet op de fiets, wel achter het stuur van de volgwagen.

Met José De Cauwer, Johan Bruyneel, Dirk Demol en Rudy Pevenage buigt Ruben zich over de vraag wat het betekent om de Ronde van Frankrijk te winnen als ploegleider en hoe ver men moet gaan om die overwinning in de wacht te slepen.

Natuurlijk kan een aflevering van De kleedkamer over de Tour niet zonder een Tourwinnaar zelf. Ruben en zijn ploeg kregen een exclusieve kijk in het privéleven van ex-winnaars Bradley Wiggins en Alberto Contador. Beide wielerkampioenen hebben het over de mooie, maar ook de minder mooie kanten van hun carrière. Dat zorgt voor straffe portretten die perfect passen in de galerij van De kleedkamer.

 

Aflevering 6: De Tour II
Maandag 24 juni

Oké, we wachten inderdaad al lang op die opvolger van Lucien Van Impe. Maar dat wil niet zeggen dat er geen Belgen meer in het geel hebben gereden.

In deze tweede Tour-aflevering brengt Ruben Van Gucht de vier laatste Belgische geletruidragers samen in het Atomium. Met Brussel, de startplaats voor de Ronde van Frankrijk dit jaar, op de achtergrond delen Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Jan Bakelants en Philippe Gilbert hun ervaringen als dragers van de maillot jaune in de meest gemediatiseerde koers ter wereld.

De namen van de portretten en meer info over deze aflevering volgen later.

 

Extra Time koers – met Ruben Van Gucht
Praten over de koers – vanaf woensdag 6 maart

In De kleedkamer kijkt Ruben Van Gucht terug op de geschiedenis van de voorjaarsklassiekers. Maar daarnaast houdt hij in Extra time koers ook de vinger aan de pols van het lopende klassieke wielervoorjaar, van de Omloop Het Nieuwsblad (2 maart) tot Luik-Bastenaken-Luik (28 april). Wekelijks ontvangt hij vier gasten voor een terugblik op de koersactualiteit en een vooruitblik op de koers van het komende weekend. Van woensdag 6 maart tot woensdag 24 april (met een onderbreking op woensdag 3 april), omstreeks 22.00 u. op Canvas en vrtnu.be.

Karl Vannieuwkerke en Tom Boonen zijn vaste praatgasten. De andere gasten worden gekozen in functie van de wieleractualiteit: specialisten, wielrenners en ex-wielrenners. In de eerste aflevering komen Sep Vanmarcke en Oliver Naesen langs. Later onder meer ook Jan Bakelants, Tiesj Benoot, Yves Lampaert, Bram Tankink en Jolien D’hoore. In de studio van Extra Time koers analyseren ze de wedstrijden: winnaars en verliezers, hoogte- en dieptepunten, opvallende momenten en trends. De gesprekken worden afgewisseld met reportages en fragmenten. En als uitsmijter is er telkens een babbel met een coureur tijdens een autorit na de koers op weg naar huis of hotel.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met