Terreur in de metro
Below the Surface – nieuwe topfictie uit Denemarken - vanaf zaterdag 2 september op Canvas
Canvas opent een nieuw seizoen van zijn populaire zaterdagavondfictie met de Deens-Duitse reeks Below the Surface, een spannende serie over een gijzelingsdrama in de metro van Kopenhagen. Bafta-award-winnaars Søren Sveistrup (The Killing) en Adam Price (Borgen) werkten daarvoor samen met Meta Louise Foldager Sørensen (genomineerd voor een Oscar met A Royal Affair).
Vanaf zaterdag 2 september om 20.35 u. op Canvas (telkens twee afleveringen) en vrtnu.be.
Later dit najaar volgen op zaterdagavond onder meer Loch Ness, een misdaadreeks van ITV die zich afspeelt in een stadje aan de oevers van een Schots meer, en La Forêt, een nieuwe kwaliteitsreeks van RTBF, over de verdwijning van een 16-jarig meisje in een dorp in de Ardennen.
Drama onder de grond
Op een regenachtige ochtend in oktober kapen drie zwaarbewapende mannen een treinstel van de metro in Kopenhagen. Ze gijzelen 15 mensen, dwingen hen uit te stappen op het spoor en brengen hen naar een leegstaand metrostation in aanbouw.
Philip Nørgaard (Johannes Lassen) van de antiterreurbrigade haast zich naar de plaats van de gijzeling. Aan het veiligheidscordon ontmoet hij tot zijn verbazing Louise Falck (Sarah Hjort Ditlevsen), met wie hij een af-en-aan-relatie heeft. Zij zit in het team dat moet onderhandelen met de gijzelnemers.
Die nemen contact op en maken hun eisen bekend: een losgeld van 4 miljoen euro en een vrije aftocht. Als hun eisen niet ingewilligd worden, zullen ze de gegijzelden een na een ombrengen. Kort daarna krijgt journaliste Naja Toft (Paprika Steen) een telefoontje van de leider van de gijzelnemers, die zich Alpha laat noemen. Hij biedt haar een exclusief live interview aan met een van de gegijzelden. Ze gaat daarop in en hoopt zo een rol te kunnen spelen als tussenpersoon tussen de gijzelnemers en de politie.
Dag na dag
Elke aflevering van de reeks volgt één dag in de dramatische gijzelingszaak die heel Denemarken in haar ban houdt. Het land is verdeeld over de vraag of er met de terroristen mag onderhandeld worden. In de publieke opinie worden ook vragen gesteld over de manier waarop het leven van de gegijzelden en hun familie te grabbel worden gegooid in de pers. Bij de gegijzelden zelf neemt de wanhoop toe. En Philip Nørgaard, die krijgt steeds meer het gevoel dat de zaak iets te maken heeft met zijn eigen gijzeling en spectaculaire ontsnapping, een jaar geleden tijdens een militaire missie in het Midden-Oosten.
Actueel
Below the Surface (in het Deens Gidseltagningen) is in eerste instantie een misdaadverhaal, maar de gebeurtenissen zijn natuurlijk niet los te zien van de actualiteit in het Europa van vandaag, waar de terreur overal kan toeslaan. De makers hebben dan ook veel aandacht voor de menselijke aspecten van het drama en de gevolgen ervan voor alle betrokkenen en hun familie, hun relaties en de dilemma’s waarmee ze geconfronteerd worden. De gebeurtenissen worden bekeken vanuit verschillende perspectieven: de situatie van de gegijzelden in de metro, de reacties van hun familieleden, het werk van de politie, de onderhandelingen met de terroristen, de manier waarop de media omgaan met de gebeurtenissen en de publieke opinie.
Visueel contrasteren de beelden van het donkere en gespannen drama in de metro met het licht, de ruimte en schoonheid van de stad Kopenhagen boven de grond.
Below the Surface is een coproductie van het Deense Sam Productions, het Duitse ZDFNeo en het Franse StudioCanal, dat we kennen van o.a. Midnight Sun. De acteurs zijn bij ons niet bekend, behalve misschien Johannes Lassen. Die speelde mee in Follow the Money, dat eveneens te zien was op Canvas.