Skip to Content
Team Scheire

Team Scheire

Lieven Scheire en zijn team gaan opnieuw aan de slag in een tweede reeks vanaf 13 oktober

Lieven Scheire is een man met een missie: voor een tweede reeks van Team Scheire wil hij opnieuw met de hulp van wetenschap en technologie de levenskwaliteit van een aantal heel bijzondere mensen verbeteren. Daarvoor doet hij beroep op zijn team van moderne uitvinders of “makers”: ingenieurs, wetenschappers en programmeurs, met wie hij samen slimme oplossingen bedenkt, die levens ingrijpend kunnen veranderen.

Lieven Scheire: "Team Scheire is de serieuze versie van De Droomfabriek. Bij De Droomfabriek ging het om mensen met een stabiel, normaal leven die droomden van iets bijzonders. In ons programma gaat het over dingen die voor ons alledaags lijken maar voor anderen een wereld van verschil maken".

AFLEVERING 1 (13 oktober)

Kenny & de patiëntjes uit het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis

Kenny (Boechout) wil zelf zijn kunstwerken in graffiti op de muur kunnen zetten. Als street-art fan is het voor hem onmogelijk om dit zelf te doen aangezien hij door zijn ziekte in een rolstoel zit en bijna niet meer zelfstandig kan bewegen. Mad scientist Anthony schiet hem te hulp om zijn droom waar te maken.

Een andere vraag komt uit het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen. Ondanks alle voorbereidingen en goede begeleiding geraken kinderen vaak overstuur en in paniek als ze het operatiekwartier binnengaan. Gebruikersonderzoeker Lynn en Imec gaan de uitdaging aan om ondanks de strenge medische regels toch een oplossing te bedenken.

AFLEVERING 2 (20 oktober)

Debby & Tatjana

Debby (Oostkamp) geeft als zaalverantwoordelijke graag het goede voorbeeld aan haar team. Omdat ze geboren werd zonder linkerhand stoot ze echter op praktische problemen, zoals het dragen van een plateau. Innovatie manager Kristel werkt via 3D printing een ingenieus systeem uit.

Toen Tatjana (Sleidinge) 16 jaar was liep ze ernstige gehoorschade op. Hoewel haar tinnitus op dit moment leefbaar is, is ze als de dood dat het erger zou worden. Die ongerustheid belemmert haar enorm in het beleven van haar passie; muziek. Genieten van een festival of concert is bijzonder moeilijk geworden. Professor mobiele communicatie Maarten bedenkt een hulpmiddel zodat Tatjana weer kan genieten van live muziek!

AFLEVERING 3 (27 oktober)

Greet & Pakize

De West-Vlaamse Greet (Menen) heeft ondanks haar fysieke beperking nog steeds een zeer druk sociaal leven. Om zichzelf en haar rolstoel te beschermen, wil Greet graag een regenhoes voor haar en haar rolstoel. Kan ingenieur Ronald iets bouwen om dit laatste obstakel naar meer zelfstandigheid weg te nemen?

Pakize (Brugge) is slechtziend en heeft problemen bij het nemen van de bus. Er is onvoldoende tijd om van bus tot bus te stappen en elk lijnnummer te vragen. Kan software architect Katrien een tool of app ontwikkelen om Pakize te helpen met het vinden van de juiste bus?

AFLEVERING 4 (3 november)

Sarah & Leon

Leon (Herentals) heeft een verstandelijke beperking en autisme. Deze innemende jongeman is gepassioneerd bezig met het weer. Kan mad scientist Anthony een weermachine bouwen die het soms ingewikkelde weerbericht op een zeer eenvoudige en begrijpbare manier uitlegt aan Leon?

De licht verstandelijk beperkte Sarah (Kortrijk) is een op en top paardenfan. Hoewel ze ook
​een visuele beperking heeft, begon ze jaren geleden met dressuur. Kan professor
​mobiele communicatie Maarten een tool ontwikkelen waardoor Sarah zelfstandig kan trainen en opnieuw durft deelnemen aan wedstrijden?

AFLEVERING 5 (10 november)

Schermtijd & Tijl

Tijl (Aalst) is mentaal beperkt, heeft autisme en is een tenenloper. Eenmaal per week, tijdens zijn sessie kinesie, slagen de begeleiders erin Tijl op zijn hielen te laten lopen. Zou het wiskundige Maria- Cristina lukken om Tijl zelfstandig één uur per dag op zijn hielen te laten lopen?

Mona en Camille (Zottegem) zitten in het vierde leerjaar en verschillen enorm in hun multimediagebruik. Mona tekent graag en speelt vaak buiten, terwijl Camille geregeld naar haar gsm grijpt. Kan Deepak een oplossing bedenken om de schermtijd meer te regelen?

AFLEVERING 6 (17 november)

Lien & Lola

Gitariste Lien (Aardooie) lijdt aan een spierziekte waardoor ze langzaam de kracht in haar spieren verliest. De verschillende effecten van haar gitaar bedienen wordt steeds moeilijker. Kan ingenieur Ronald ervoor zorgen dat Lien kan blijven spelen?

Lola (Diest) woont sinds anderhalf jaar in België en volgde les in de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). Sinds dit schooljaar zit ze halftijds in het reguliere onderwijs en sommige vakken zoals aardrijkskunde zijn moeilijker te volgen door specifiek taalgebruik. Software architect Katrien haalt het onderste uit de kan en bouwt een live-ondertitelaar met verschillende innovatieve extra’s die Lola’s leven veranderen.

 

Het team

Team Scheire 2: Vlnr: Ronald, Katrien, Lynn, Kristel, Lieven, Deepak, Maarten, Maria-Cristina en Anthony         (c) Sofie Silbermann/ VRT
Team Scheire 2: Vlnr: Ronald, Katrien, Lynn, Kristel, Lieven, Deepak, Maarten, Maria-Cristina en Anthony ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ (c) Sofie Silbermann/ VRT

Lynn Coorevits uit Kortrijk studeerde psychologie en marktonderzoek, waarna ze aan de slag ging als gebruikersonderzoeker bij Imec. Ze werkt samen met een gemotiveerd team om testbare versies van nieuwe uitvindingen te bouwen en te onderzoeken. Met deze concrete resultaten kan Lynn dan verder blijven zoeken en testen tot ze de ideale oplossing voor de gebruiker heeft gevonden.

Anthony Liekens uit Schilde is doctor in de biomedische technologie en computerwetenschappen. Hij heeft zijn eigen ‘Open Garage’: een eigen makerspace waar iedereen welkom is en van waaruit hij zowel professioneel als in zijn vrije tijd oplossingen zoekt en maakt voor de meest diverse problemen. Als uitvinder en innovation consultant probeert hij het denk- en maakproces binnen organisaties te verbeteren om sneller en beter tot nieuwe ideeën en producten te komen.

Katrien De Graeve uit Londerzeel is software architect. Ze heeft een uitzonderlijk talent voor informatica en heeft zich als autodidact opgewerkt tot een van de toonaangevende software specialisten bij Microsoft. Vandaag werkt ze vol overgave aan de ontwikkeling en verbetering van het ‘Internet of Things’: de technologie waarbij toestellen via het Internet met elkaar en bijvoorbeeld ook met een smartphone communiceren.

Ronald Van Ham uit Lennik is prof aan de VUB, maar bedenkt en bouwt als zelfstandige ook machines op maat in zijn eigen maakatelier. Deze volbloed uitvinder noemt zijn vakgebied ‘mechatronica’: een combinatie van mechanica, software en elektronica. In mensentaal: hij zet graag overal motortjes op. Enkele jaren geleden startte hij de Techniekschuur. Naast techniekworkshops voor jong en oud is de schuur elke dinsdagavond open om samen technische dingen te bouwen, herstellen of verbeteren.

Maria-Cristina Ciocci uit Gent is een wiskundige met een passie voor technologie en wetenschap. Na enkele jaren als prof aan de universiteit is ze nu bezieler van Ingegno en manager van De Creatieve Stem. In haar achtertuin heeft ze haar eigen ‘makerspace’: een creatief lab met 3D printers, laser cutter, elektronica-kits en werktafels waar ze kinderen en jongeren via workshops begeleidt en inspireert om te gaan ‘uitvinden’.

Maarten Weyn uit Hove is professor mobiele communicatie aan de Universiteit Antwerpen en Internet Of Things-specialist. Bij onderzoekscentrum Imec leidt hij een team van onderzoekers rond low-power communicatie. Hij bouwt het liefst zelf aan zijn hightech oplossingen, wat van hem een moderne uitvinder maakt.

Deepak Mehta ​ uit Berchem wil als mede-organisator van evenementen als “HackBelgium” en “TEDxAntwerp” technologie en innovatie begrijpbaar en toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek, maar vooral bij jongeren. Bij Technopolis leerde hij jongeren zelf de handen uit de mouwen steken, en zo de mogelijkheden en de schoonheid van technologie en wetenschap te ontdekken.

Kristel Van den Bergh uit Zemst startte na haar studies TEW als consultant en marktonderzoeker. Ze leidde nieuwe productlanceringen in Europa, China en Afrika. Op zoek naar nog meer creativiteit ging ze aan de slag als Innovatie Manager bij Materialise, waar ze de wondere wereld van het 3D printen mocht ontdekken. Kristel werkt samen met een gepassioneerd team van ingenieurs, designers, en materiaal experten om ideeën te realiseren en zo het leven te verbeteren van vele mensen.

 

Team Scheire is een programma van Sputnik voor Canvas.

Op Canvas en via VRT NU vanaf 13 oktober om 21.15 uur. ​

Lieven Scheire maakt graag tijd voor online-interviews op 28 september. Graag een seintje via anne.stroobants@vrt.be. Ook voor interviews met de geportretteerden en de wetenschappers kunt u terecht op hetzelfde adres.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos