Skip to Content
Sven. Het laatste jaar - een unieke documentaire over het laatste jaar in de carrière van Sven Nys

Sven. Het laatste jaar - een unieke documentaire over het laatste jaar in de carrière van Sven Nys

Vanaf 29 februari in Kinepolis - op maandag 7 en 14 maart op Canvas en canvas.be

Op zondag 21 februari 2016 reed Sven Nys zijn allerlaatste officiële veldrit. Na een professionele carrière van 18 jaar met 291 overwinningen, Belgische titels en wereldtitels. Een absoluut record. Al die tijd heeft Sven Nys geleefd als een superprof, een controlefreak die niets aan het toeval overliet.

De documentaire Sven. Het laatste jaar van regisseur Jan Vandermotte geeft een unieke inkijk in dat leven van toewijding en perfectionisme. Nooit eerder werd een levende legende uit de Belgische sport een jaar lang zo intensief gedocumenteerd tijdens zijn actieve carrière. Van 13 april 2015 tot zijn laatste WK op 31 januari 2016 toont deze docufilm een man die iedereen kent op een manier waarop niemand hem ooit zag.

Canvas zendt Sven. Het laatste jaar uit in twee delen, op maandag 7 en 14 maart om 21.05 u.

Maar er zijn ook vijf exclusieve avant-premières in aanwezigheid van Sven Nys zelf in de zalen van Kinepolis in Antwerpen (29.2), Gent (1.3), Kortrijk (2.3), Hasselt (3.3) en Leuven (4.3). Tickets bestellen kan nog op kinepolis.be

 

 

‘Vorig jaar was een klotejaar. De rest reed mij gewoon naar huis. Zo wil ik mijn carrière niet eindigen. Ik wil de rest van leven kunnen terugblikken op een fantastisch afscheidsjaar.’
Sven Nys bij het begin van zijn laatste jaar

Een unieke carrière

Liefst 18 jaar was Sven Nys veldrijder bij de profs en al die tijd was hij een winnaar. Wereldbekers, superprestiges, Belgische - en wereldkampioenschappen, Nys behaalde 291 overwinningen in één carrière. Niemand deed ooit beter. Heel die tijd leefde Nys van training, rust en koers. Al wat die perfecte drievuldigheid in het gedrang kon brengen, weerde hij zoveel hij kon uit zijn leven. Het is dat leven volgens minutieuze schema’s en die doorgedreven routine die van Sven Nys volgens velen de grootste veldrijder aller tijden hebben gemaakt. 

Een uniek jaar

Op 13 april 2015 legt Sven Nys een conditietest af en begint hij aan het laatste hoofdstuk van een indrukwekkende carrière.

Het laatste jaar van zijn carrière is er geen zoals de 17 voorgaande jaren. Want ook al is hij op z’n 39ste met voorsprong de meest ervaren renner van het pak, toch staat hij aan de vooravond van zijn afscheid voor nieuwe uitdagingen.

Sven begint zijn laatste krachttoer met de onzekerheid van een 39-jarige atleet die na het slechtste seizoen uit zijn carrière zijn lichaam nog één keer tot het uiterste wil dwingen. Maar kan hij dat nog? Gaat de jeugd hem niet belachelijk maken? Samen met trainer Paul Van Den Bosch streeft hij nog één keer het perfecte trainingschema na. Vanaf dag één moet trainer Van Den Bosch zijn pupil intomen, want als het van Nys afhangt mag dat schema ook iets meer dan perfect zijn.

Het laatste jaar van Sven is ook het eerste jaar als alleenstaande vader met zoon Thibau. Naast zijn ideale ritme van training en rust heeft hij plots ook een huishouden te runnen.  Sven neemt die taak ter harte, want hij beseft dat het ook voor zijn zoon een bijzonder jaar zal worden, een jaar dat nooit meer terugkomt. Meer dan ooit wordt zijn zoon een klankbord voor Sven tijdens de ups en downs in zijn afscheidsjaar.

Nys zag drie generaties komen en gaan en in zijn laatste jaar is hij vastberaden om ook de jongste generatie toptalenten nog één keer in het stof te doen bijten. Maar als hij zelf zijn tanden blijft stukbijten op de jonge geweldenaar Wout Van Aert, wordt de jacht op een eerste overwinning iedere week meer een obsessie en zakt de moraal van de veelwinnaar diep weg. Maar dan verandert er iets.

Want in zijn laatste jaar vindt Sven Nys ook een nieuwe liefde. En met die nieuwe liefde waait er plots een nieuwe wind door zijn leven. De rust keert terug en het wordt ‘Nys-weer’. Droogte wordt regen, warmte wordt koude, zand wordt slijk. En Nys transformeert mee. De Kannibaal leeft weer op. Net wanneer kritische bedenkingen als ‘het jaar te veel’ en ‘hij is te oud’ zijn laatste jaar dreigen te overschaduwen, slaat hij snoeihard terug in Koksijde. Eén weekend lang is Nys wereldnieuws in België.

Sven eindigt met een hoofdrol in een beklijvend WK dat nog jaren zal nazinderen. Pas dan laat Nys het eindelijk los. Daar, luttele seconden na zijn laatste WK, laat hij zijn emoties de vrije loop. Op 31 januari 2016 in Zolder, na zijn 18de WK als prof, is het imposante werk van Sven Nys voltooid.

Een unieke documentaire

Sven. Het laatste jaar toont ons het leven van een sporticoon zoals we het nog nooit gezien hebben. Puur en onverbloemd. Een jaar lang volgde regisseur Jan Vandermotte de perfectionist Nys overal op zijn routine.

Het was Sven Nys zelf die in de zomer van 2012 het idee kreeg om een film te maken over zijn laatste jaar als veldrijder. Op de terugvlucht van een verkenning voor de Olympische Spelen in Londen stelde hij de vraag aan goede vriend, streekgenoot en regisseur Jan Vandermotte. Beiden kenden elkaar al van het wereldkampioenschap van München in 1997. Jan was daar om als cameraman verslag uit te brengen voor de toenmalige BRTN, Sven was daar om de wereldtitel te pakken bij de beloften. München zou het begin zijn van een lange succescarrière voor Sven en even lange vriendschap tussen de twee.

Het is net door die jarenlang opgebouwde vriendschap dat deze film kon worden wat hij geworden is. Nooit eerder was het vertrouwen bij Sven zo groot om de camera altijd en overal in zijn leven toe te laten. In een laatste jaar dat - misschien nog meer dan andere jaren - aan elkaar hangt van pieken en dalen, maakte Sven daarop nooit een uitzondering. Thuis in Baal, op stage in Mallorca, in de camper na de cross, op training in het Hageland, tijdens teamvergaderingen en op familiediners.

Het resultaat is een unieke inkijk in het hoofd van een sportief fenomeen. Het is het afscheid van een levende legende. Een afscheid van zijn grootste passie, van zijn entourage en van zijn schare trouwe supporters. Het laatste jaar van Sven Nys is het einde van een tijdperk dat nooit meer terugkomt. Deze film is daarvan het ultieme naslagwerk.

Met medewerking van onder meer trainer Paul Van Den Bosch, zoon Thibau Nys, ploegleider Jan Verstraeten, ploegmaat Sven Vanthourenthout, moeder Vera Galicia, trainingsmaat Wim Van Uffel en witloofboer Jacques Cypers.

Sven. Het laatste jaar is een productie van deMENSEN, Canvas en Gardner and Domm

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos