Studio Flagey Klassiek

Een talkshow over klassieke muziek met Julien Libeer - Vanaf zondag 24 januari om 21.00 u. ​

Vanaf 24 januari presenteert Canvas een tweede reeks in het overkoepelende programmaslot Studio Flagey. Bart Peeters beet de spits af met Studio Flagey - Van Bowie tot onder, over popmuziek, en nu volgt Studio Flagey Klassiek, over - hoe kan het ook anders - klassieke muziek.

In Studio Flagey Klassiek ontvangt pianist Julien Libeer in de sfeervolle studio in het legendarische Flagey-gebouw telkens twee gasten met een klassieke muzikale achtergrond. Als muzikant staat hij midden in de wereld van zijn gasten, met een open geest en een frisse blik.

Samen selecteren de drie muziekfanaten fragmenten over hun muzikale coups-de-coeur. Aan de hand daarvan trekken Julien Libeer en zijn gasten hun klassieke muziekdoos open en nemen ze de kijker mee in die muzikale wonderwereld.

In de eerste aflevering krijgt Julien het gezelschap van componist Wim Henderickx en gitarist Aram Van Ballaert. Op zondag 24 januari om 21.00 u.

Gevarieerd gezelschap

Julien Libeer nodigt in Studio Flagey Klassiek gevestigde waarden uit, zoals pianist Frank Braley, dirigent Philippe Herreweghe, sopraan Hendrickje Van Kerckhove en componist Wim Hendrickx. Maar ook de jonge garde is meer dan welkom, met namen als violist Lorenzo Gatto, pianiste Lies Colman, gitarist Aram Van Ballaert.

In de eerste aflevering op zondag 24 ontvangt Julien Libeer componist Wim Henderickx en gitarist Aram Van Ballaert.

Daarna volgen :

  • De Canadese zangeres Marie-Nicole Lemieux en de Franse pianist Frank Braley
  • Klarinettist Benjamin Dieltjens en percussionist Gaetan La Mela
  • Pianist Sergio Tiempo en schrijver, producer, regisseur en artistiek directeur Donald Sturrock
  • Gitariste Raphaella Smits en de Nederlandse cellist Pieter Wispelwey
  • Fluitist Toon Fret en pianiste Lies Colman
  • Violist Lorenzo Gatto en violiste Elsa de Lacerda
  • Dirigent Philippe Herreweghe en sopraan Hendrickje Van Kerckhove

Van filmpje naar filmpje

Om hun gesprek te illustreren maken Julien en zijn gasten volop gebruik van videofragmenten, die een voorzet zijn voor een meerstemmige ode aan muzikanten, componisten, dirigenten en orkesten. Af en toe kan het gebeuren dat de gasten ook zelf een instrument ter hand nemen of achter een klavier gaan zitten om een muzikaal punt maken of een argument kracht bij te zetten.

In Flagey

Studio Flagey Klassiek wordt – hoe kan het ook anders – opnieuw opgenomen in het Flageygebouw in Elsene, meer bepaald in het mooie Salon Diongre. Met een klein publiek. Af en toe maken de gasten ook muziek in de gangen, trappenhallen of op andere plekken in dat prachtige Flageygebouw. Daar zijn ook flarden van te zien in het programma.

Op canvas.be

Wie meer wil zien, en verder wil zoeken, kan terecht op canvas.be: daar is het integrale programma te bekijken, ook in de vorm van een podcast; maar er zijn ook Spotify-lijsten met de keuzes van de gasten, en indien mogelijk volledige muziekdocumentaires die aan bod zijn gekomen in de uitzendingen.

Julien Libeer

Julien Libeer (° Wevelgem, 1987) is een bevlogen pianist en muziekliefhebber met een brede interesse die zijn enthousiasme voor muziek op een aanstekelijke manier kan delen. Sinds hij op twintigjarige leeftijd de prestigieuze Juventusprijs won, wordt Julien Libeer door binnen- en buitenlandse pers geprezen als één van de meest markante muzikale persoonlijkheden van de jonge generatie. Hij speelde in de grootste concertzalen: het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, Concertgebouw Amsterdam, Barbican Hall in London, Palau de la Musica (Barcelona), Triphony Hall (Tokyo). Sinds 2012 werkt hij samen met Maria João Pires, één van de grootste pianistes ter wereld. Ze spelen geregeld samen in binnen- en buitenland. Julien Libeer is als "associated artist" verbonden aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Hij is kind aan huis in Flagey en verzorgt er in april 2016 samen met Lorenzo Gatto de integrale Beethovensonates.

De gasten

Acht weken lang ontvangt Julien Libeer volgende duo’s :

Aram Van Ballaert en Wim Henderickx – zondag 24 januari

Aram Van Ballaert is een klassiek geschoolde gitarist die les kreeg van onder meer Raphaella Smits, maar ook van grote tango-meesters. “Veelzijdigheid is een understatement bij Aram Van Ballaert”, zei Klara-netmanager Chantal Pattyn ooit. Van Ballaert doet inderdaad heel uiteenlopende dingen. Hij is vaste gitarist bij Novastar, vaste drummer bij de “Clement Peerens Explosition”, speelt tango-concerten, schreef de muziek voor een aantal televisieseries waaronder Quiz me Quick én die voor de Ay Ramon!, de Sinterklaasfilm van Stijn Coninx en Hugo Matthysen.

Wim Henderickx is componist en slagwerker. Hij componeert voor uiteenlopende bezettingen: kamermuziek, orkest, opera en muziektheater. Hij heeft ook grote belangstelling voor oosterse en Afrikaanse muziek.

Samen met Julien Libeer duiken ze in hun muzikale jeugdherinneringen: vooral componist Igor Stravinsky en muzikant Frank Zappa maakten indruk op de twee gasten. Maar ook de opera Saint-François d’Assisi van Olivier Messiaen en Mysteries of the Macabre van György Ligeti, gedirigeerd én gezongen door sopraan Barbara Hannigan, passeren de revue. Gustav Mahler en Vladimir Horowitz zorgen dan weer voor een ontroerende noot.

Marie-Nicole Lemieux en Frank Braley – zondag 31 januari

De flamboyante Canadese ‘coloratura contralto’ Marie-Nicole Lemieux won in 2000 de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien wordt ze beschouwd als één van de beste zangeressen in haar discipline. Ze werkt met de beste orkesten, dirigenten en doet de meest uiteenlopende opera’s.

De Franse pianist Frank Braley won in 1991 zowel de eerste prijs als de publieksprijs op de Koningin Elisabethwedstrijd. Het was een echte boost voor zijn solistencarrière. Hij speelt met de grootste, internationale orkesten, maar profileert zich ook als kamermuzikant. Ondertussen is hij ook dirigent geworden van het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië.

Uiteraard praat Julien met zijn gasten over de Koningin Elisabeth-wedstrijd, die ze allebei ooit gewonnen hebben. Ze vertellen ook boeiende verhalen over Nana Mouskouri, Jacques Brel en jazzpianist Errol Garner. En ze tonen hun gevoelige kant door hun keuze voor ontroerende videofragmenten van Maria Callas, Cecilia Bartoli en José Van Dam. Maar er mag ook gelachen worden, zeker wanneer Marie-Nicole Lemieux een hilarische interpretatie ten beste geeft van Céline Dion.

Benjamin Dieltjens en Gaetan La Mela – zondag 7 februari

Klarinettist Benjamin Dieltjens speelt vooral kamermuziek, zowel historische uitvoeringen, als klassiek en hedendaags werk. Hij is hoofdleraar klarinet aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en was mede-oprichter van het kamermuziekensemble Het Collectief. Hij speelt sinds 2007 eerste klarinet bij DeFilharmonie en is lid van het Orchestre des Champs Elysées. Daarnaast treedt hij geregeld op met ensembles als Ictus, Oxalys, Il Gardellino en Ensemble Explorations.

Gaetan La Mela behoort tot de vaste kern musici bij het HERMESensemble en is lid van Belgian Brass. Als freelance percussionist treedt hij op met diverse orkesten, zoals het Orkest van de Vlaamse Opera, het Vlaams Symfonieorkest, het Orkest van de Koninklijke Muntschouwburg en het Vlaams Radio Orkest.

Sergio Tiempo en Donald Sturrock – zondag 14 februari

Sergio Tiempo is een pianist van Venezolaanse afkomst die in Brussel woont. Hij speelt al piano vanaf zijn derde, is een echte virtuoos en kreeg les van onder meer Martha Argerich.  Zij spelen ook nog steeds samen en zijn heel goed bevriend. Sergio Tiempo wordt internationaal beschouwd als één van de beste pianisten, gespecialiseerd in moeilijke en uitdagende stukken.

Donald Sturrock is een Britse schrijver, producer, regisseur en artistiek directeur van de “Roald Dahl Foundation”. Hij werkte voor ‘BBC Television’s music and arts department’ en maakte meer dan 30 muziekdocumentaires en regisseerde in Los Angeles ook de opera Fantastic Mr Fox naar een verhaal Roald Dahl.

Raphaella Smits en Pieter Wispelwey – zondag 21 februari

Gitariste Raphaella Smits speelt zowel hedendaagse als 19de eeuwse gitaar. Ze wordt zowat beschouwd als “de moeder van de klassieke gitaristen” in België en gaf onder meer les aan Aram Van Ballaert, die in een van de andere uitzendingen te gast is. Ook internationaal is Raphaella Smits bekend als een gewaardeerde lesgeefster en muzikante.

De Nederlandse cellist Pieter Wispelwey wordt als één van meest vooraanstaande cellospelers van de lage landen beschouwd. Hij bespeelt zowel moderne als oude (barok)cello’s. Hij heeft het ambitieuze plan om alle cellosuites van Bach zeven keer op te nemen.

Toon Fret en Lies Colman – zondag 28 februari

Fluitist Toon Fret is een veelgevraagde solist. Hij focust vooral op kamermuziek. Met het ensemble Oxalys, dat hij mee heeft opgericht, speelt hij vooral muziek uit de Belle époque. Samen met acteur Stefaan Degand maakten ze ook een voorstelling rond Peter en de Wolf van Sergej Prokofjev. Fret is trouwens een bijzonder veelzijdige muzikant die ook met grote orkesten speelt en aan muziektheater doet. Hij maakt ook deel uit van het kamermuziekkwintet Het Collectief. Hij geeft les in Frankrijk en Luik en wordt wereldwijd gevraagd om masterclasses te geven.

Pianiste Lies Colman geeft al van haar 9de pianorecitals en -concerten in binnen- en buitenland. Zij speelt graag uiteenlopende genres, over de muziekgrenzen heen. Ze is soliste, chambriste, liedbegeleidster en orkestmuzikante. Daarnaast is ze verbonden aan muziektheater Transparant en het Kameroperahuis in Nederland. Ze is ook gastprofessor aan het koninklijk conservatorium van Antwerpen.

Lorenzo Gatto en Elsa de Lacerda – zondag 6 maart

Violist Lorenzo Gatto studeerde in het prestigieuze opleidingscentrum Muziekkapel Koningin Elisabeth. In 2007 richtte hij “CI4ssik” op om klassieke muziek toegankelijker te maken voor een jong publiek. Dat deed hij ook met Trilogy, waarin hij samen met Yossif Ivanov en Hrachna Avanesyan een onconventioneel viooltrio vormt. In 2009 werd Gatto tweede laureaat in de Koningin Elisabeth Wedstrijd.      

Ook violiste Elsa de Lacerda is laureate van verschillende wedstrijden. Op haar vijftiende won ze de Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet (nu: Dexia Classics).  Daardoor mocht ze als soliste spelen bij het Filharmonisch Orkest van Luik. Ze combineerde haar muzikale studies met haar andere passie: muziekjournalistiek.  In 1999 ging ze aan de slag bij “Musiq 3”, de tegenhanger van Klara bij de RTBF.  Ze presenteert er en werkt ook als producer. Ondertussen richtte ze ook haar eigen strijkkwartet op: Alfama.

Philippe Herreweghe en Hendrickje Van Kerckhove – zondag 13 maart

Dirigent Philippe Herreweghe is de oprichter van het kamerkoor Collegium Vocale Gent. Hij focust in zijn werk vooral op barokmuziek en Bach in het bijzonder. Hij is dirigent en muziekdirecteur van DeFilharmonie en een echte referentie in binnen- en buitenland. Philippe Herreweghe heeft ook een eigen CD-label.

Sopraan Hendrickje Van Kerckhove trad op in een aantal gerenommeerde operahuizen, onder meer in Berlijn, Amsterdam en Nantes. Zij werkte ook samen met de Brussels Philharmonic en het Symfonieorkest Vlaanderen.

 

Studio Flagey Klassiek is een productie van Canvas.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met