Skip to Content
Straffe verhalen in De kleedkamer

Straffe verhalen in De kleedkamer

Milaan - Sanremo 1985 / maandag 18 maart op Canvas

Op zaterdag 23 maart gaat het klassieke wielervoorjaar echt van start met Milaan – Sanremo. De maandag daarvoor, op 18 maart, blikt Ruben Van Gucht in de eerste aflevering van De kleedkamer terug op de editie 1985 van de Primavera.  Hij nodigt de Belgen Eric Vanderaerden en Ludo Peeters en de Nederlanders Hennie Kuiper en Adrie van der Poel uit voor een gesprek in de schaduw van het Castello Sforzeco, in het hart van Milaan. Ruben praat met hen over de wedstrijd, over hun carrière en over het leven na de koers.

Eric Vanderaerden was in 1985 topfavoriet in de koers naar de zon, samen met onder meer de Ier Sean Kelly. Toch was het - heel onverwacht - Hennie Kuiper die won, wellicht mede door de slechte weersomstandigheden. Maar ook de anderen speelden dat jaar hun rol in de Primavera.

Daarnaast bevat deze eerste aflevering ook portretten van Sean Kelly en de Canadees Steve Bauer, die in 1985 allebei in de top tien van Milaan – Sanremo eindigden.

Maandag 18 maart om 21.20 u. op Canvas


Het gesprek

Met Hennie Kuiper (69) zit een olympisch en wereldkampioen aan tafel die op het einde van zijn carrière onder meer nog de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix won. De overwinning in Milaan-Sanremo in 1985 werd zijn laatste klassieke zege. Dat Kuiper het tot top van de wielerwereld zou schoppen, stond zeker niet in de sterren geschreven. De bedeesde boerenzoon uit het oosten van Nederland kon door een spraakgebrek zijn droom om leraar te worden niet waarmaken. Dan maar de fiets, moet hij gedacht hebben. Met zijn tomeloze inzet en harde karakter knokte Kuiper zich een weg tussen toppers als De Vlaeminck en Merckx.

 “Ik heb heel erg gestotterd. Misschien is dat wel de grootste koers die ik gewonnen heb.”

Eric Vanderaerden (56) was zowat de grootste tegenpool van Hennie Kuiper. De rijzige, flamboyante Limburger had niet veel tijd nodig om naam te maken in het wielerpeloton. Al had die naam door zijn tegendraads karakter voor vele wielrenners een wat wrange nasmaak. Met Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen kan Vanderaerden een aardig palmares voorleggen. Al leeft het gevoel dat er zoveel meer inzat. Na zijn carrière genoot Vanderaerden met volle teugen van het bourgondische leven. Maar na een hartklonter zweerde hij wijn en sigaretten af.

 “Die koers was mij op het lijf geschreven.”

Adrie van der Poel (59) is de tweede Nederlander aan tafel en net zoals zijn landgenoot Kuiper stond Van der Poel gekend om zijn arbeidsijver en harde karakter. Met overwinningen in de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen heeft hij een palmares om u tegen te zeggen. Ook nu nog is de Nederlandse Belg - hij woont al geruime tijd in ons land - niet weg te slaan uit de wielerwereld, met zijn zoon Mathieu die alles en iedereen aan gensters rijdt in het veldrijden.

 “In Milaan-Sanremo kon je heel goed zijn en toch 35ste worden.”

Ludo Peeters (65) is de vergeten parel in deze aflevering. Nochtans zouden heel wat wielrenners van nu maar wat graag tekenen voor zijn prijzenkast. Dat het grote publiek Ludo Peeters niet meer kent, komt waarschijnlijk omdat hij bijna heel zijn carrière in Nederlandse loondienst heeft gereden. Nadat hij zijn fiets aan de haak hing, trok de ereburger van Rumst zich ook bewust terug uit de wielerwereld. Hij leidt momenteel een bouwbedrijf en trekt elk jaar enkele weken op safari in Afrika.

“Ik heb in het leven heel wat klappen te verduren gekregen, maar de ervaringen in de wielersport hebben mij gesterkt.”

De reportages

Een aflevering over wielrennen in de jaren 1980, dan kan je niet om de Ier Sean Kelly (62) heen. King Kelly domineerde het peloton in het tweede deel van het decennium. De beste renner ooit die nooit een Tour de France of de Ronde van Vlaanderen won, woont opnieuw in het landelijke Ierland nadat hij een tiental jaar in België verbleef. Als co-commentator en tot voor kort baas van een eigen wielerformatie, volgt Kelly de koers nog steeds op de voet.

Steve Bauer (59) is voor veel Belgische wielerfans persona non grata nadat hij volgens hen Claude Criquielion in 1988 van de wereldtitel in Ronse hield. Maar de loopbaan van Bauer is meer dan de incidentrijke sprint in Ronse. Nog altijd deed geen enkele Canadese renner beter dan zijn vierde plaats in de Tour van 1988. Bauer, die op een steenworp van de Niagara Falls woont, kleurde meermaals de koers door zijn attractieve manier van rijden maar echte grote overwinningen stak de Canadees nooit op zak.

Het nieuwe seizoen

In de vierde reeks van De kleedkamer praat Sporza-journalist Ruben Van Gucht in elke aflevering op een passende locatie met vier Nederlandstalige wielrenners of ploegleiders die een hoofdrol speelden in één specifieke editie van vier grote voorjaarsklassiekers: Na Milaan-Sanremo volgen nog  Gent-Wevelgem 1998 (Frank Vandenbroucke) op 25 maart, de Ronde Van Vlaanderen 1978 (Walter Godefroot) op 1 april en Parijs-Roubaix 2011 (Johan Vansummeren) op 8 april.

Daarnaast komt er in juni ook nog een tweeluik over de Tour: een aflevering met vier Belgische ploegleiders die met een van hun renners de Ronde wonnen, en een met de vier laatste Belgische geletruidragers. Elke aflevering bevat ook twee reportages over buitenlandse protagonisten in de koers in kwestie.

Koers en nostalgie, het blijft een ijzersterke combinatie die ook in deze vierde reeks zorgt voor onvergetelijke sportieve herinneringen en straffe verhalen over de mens achter de coureur.  

Meer informatie over de nieuwe reeks vindt u hier.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos