Stijn Coninx en Dorothée Van Den Berghe in 4 X 7
Daarnaast ook documentaires van Ann Mulders en Lander Haverals - woensdag 26 oktober
Elke aflevering van 4 X 7 bestaat uit 4 korte documentaires van telkens 7 minuten. De documentaires hebben één ding gemeen: het zijn telkens dwingende verhalen die de maker om een of andere reden moét vertellen. 4 X 7 is bovendien de opstap naar een online documentair platform op canvas.be. De makers zijn grote namen, maar ook mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, én jong talent.
Dorothee Van Den Berghe laat ons kennismaken met enkele voetballende moslimmeisjes uit Molenbeek. Stijn Coninx heeft het over de complexiteit van dovenonderwijs, een problematiek die hij als vader van drie dove kinderen zeer goed kent. Ann Mulders toont het soms moeilijke leven in de stad en de manier waarop burgers daar een oplossing voor zoeken. En Lander Haverals maakte een mooie film over het ondraaglijke psychische lijden van zijn broer.
Op woensdag 26 oktober om 21.50 u. op Canvas (na De 16) en canvas.be.
Dorothée Van Den Berghe: FC Molenbeek Girls
Dorothee Van Den Berghe maakte samen met Griet Van Reeth een portret van Sakina, een jong moslimmeisje met veel voetbaltalent dat opgroeit in Molenbeek. Ze werden geraakt waren door haar gedrevenheid en heldere kijk op wat er rondom haar gebeurt, en vooral hoe eigenzinnig en afgewogen ze keuzes maakt in haar leven.
Dorothée Van Den Berghe (1968) studeerde beeldhouwkunst in Antwerpen en film aan Sint-Lucas in Brussels. Haar eerste twee langspeelfilms Meisje (2002) en My Queen Karo (2009) kregen veel waardering. Meisje won de Prix de la Jeunesse en de Prix de CICAE/ARTE op het Internationale Filmfestival van Locarno. Maar ze maakt ook documentaires en kortfilms. Momenteel werkt ze aan haar derde langspeelfilm, Contours du jour qui vient, en ook de vierde staat op stapel: Rosie en Moussa.
Stijn Coninx: Kids van het Kids
Stijn Coninckx heeft vier kinderen. Drie van hen zijn doof geboren. Die beperking hebben Stijn en zijn familie allang een plaats kunnen geven. “Communicatie is essentieel”, zegt Stijn Coninx. “Vele dove of slechthorende kinderen hebben bovendien nog bijkomende beperkingen. Wat mij fascineert is de zoektocht van pedagogen en logopedisten naar de juiste taal, naar het evenwicht tussen woorden en gebaren, een evenwicht dat voor elk kind anders ligt. Voor het vinden van dat evenwicht zijn er geen regels, dat is een kunst.” De lesgevers aan de dovenschool Kids in Hasselt werken dagelijks met hart en ziel om uit elk kind het beste te halen.
Stijn Coninx (°1957) studeerde aan het RITCS en was er tijdelijk artistiek directeur. Hij is momenteel artistiek hoogleraar, hoofd van de vakgroep Film, en is sinds 1992 eveneens verbonden als docent aan het INSAS. Maar hij is vooral bekend als film- en televisieregisseur. Hij maakte de succesvolle films Hector (1987), Koko Flanel (1990), Licht (1998), Verder dan de Maan (2003), Soeur Sourire (2009), Marina (2013), Ay Ramon (2015) en de documentaire (2007) To Walk Again over Marc Herremans. Zijn meest bekende werk, Daens (1993), kende een internationaal succes en werd naast vele nationale en internationale prijzen genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Stijn Coninx nam ook heel wat theater- en televisiewerk voor zijn rekening waaronder Het Peulengaleis met Bart Peeters en Hugo Matthysen, De Anneliezen. Voor VTM regisseerde hij de vijfdelige dramareeks De Kavijaks.
Ann Mulders: Onze straat is ons dorp
Inge en Jac wonen in Leuven, in de Frederik Lintstraat. Ze wonen echt niet ver van elkaar, maar toch kennen ze elkaar pas sinds het buurtfeest van enkele jaren geledenr. Dat buurtfeest heeft niet alleen mensen dichter bij elkaar gebracht, het heeft ook geleid tot heel wat acties die het leven in de straat een stuk aangenamer hebben gemaakt. Zo hebben de buren er een "uitleendienst": ze lenen aan/van elkaar dingen die je niet elke dag nodig hebt en die je niet echt wil/kan kopen. Ze hebben ook al samen een petanquebaan aangelegd. Maar het gaat Inge en Jac niet in de eerste plaats om wat ze allemaal realiseren met de buren, het gaat hen om het "buren-gevoel" , dat je elkaar leert kennen en dat je op elkaar beroep kan doen als het nodig is. Op die manier kunnen zij het lawaai, het stof, het drukke verkeer en al de andere nadelen van het leven in de stad makkelijk relativeren.
Ann Mulders (°1951) heeft zowel voor VRT als voor VTM human interest reportages en documentaires gemaakt. Ze werden uitgezonden in onder meer Telefacts, NV De Wereld, Afrit 9, Kwesties, Overleven, Waar gebeurd, Familiezaken. Later werd ze eindredacteur voor reeksen zoals Op gelijke voet, Het leven zoals het Is, enz. Ze werkte ook enkele jaren als reporter voor het internationale magazine van de Europese Unie. Tussendoor maakte ze de documentaire Ik heet niet dom, een film over dyslexie die nu nog steeds gebruikt als voorlichtingsfilm over leerstoornissen. In 2012 maakte ze voor Panorama de reportage Huiswerk, over de manier waarop wij in Vlaanderen nogal fout wonen. Deze korte documentaire sluit aan bij dit verhaal.
Lander Haverals: Pure waanzin
Tien jaar geleden stapte de broer van Lander Haverals uit het leven. Een lange en eenzame strijd ging daaraan vooraf. “Hoe moeilijk ook, toch heb ik geleerd zijn keuze te respecteren”, zegt Lander. “In deze documentaire probeer ik een beeld te schetsen van zijn gevecht tegen zijn angsten. Een bijna onmogelijke opgave. Ik gebruik hierbij fragmenten uit een door hem geschreven monoloog. Ik belicht ook de medicatie die hij gebruikte en de bijwerkingen ervan. Euthanasie omwille van ondraaglijk psychisch lijden is een onderwerp dat in onze maatschappij nog vaak angstvallig vermeden wordt. En zelfmoord is dan weer iets waar we al helemaal liever niet over praten, maar toch allemaal al te vaak mee geconfronteerd worden. Ik wil met mijn film echter absoluut geen stelling innemen. Ik hoop enkel dat ik de dialoog hieromtrent wat kan doen opflakkeren en zo misschien wat meer begrip en wat minder angst kan genereren.”
Lander Haverals studeerde in 2007 af aan het Narafi. Hij werkte als cameraman en regisseur/reporter voor diverse Woestijnvis-programma’s zoals De recherche, De rechtbank en Man bijt hond. Momenteel doet hij camerawerk voor het programma De noodcentrale en is hij regisseur en eindredacteur voor de rubriek De week van in Iedereen beroemd.
Doc 7
Het geheel van de 4 reportages vormt het wekelijkse magazine, een tijdelijke vorm die verdampt omdat de delen daarna opgaan in een online luik: Doc 7. Hier zijn alle reportages met elkaar verbonden. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op maker, op thema en op datum. Zo speelt Doc 7 in op de mondiale tendens van docu-platformen die op zichzelf staan of die geschreven media en lineaire tv versterken. Canvas is daarvoor de ideale biotoop.
4 X 7 is een initiatief van Canvas en De chinezen, in samenwerking met de Vlaamse Filmscholen en 48 film- en documentairemakers.