Skip to Content
Schoonheid van lange duur: een nieuw seizoen van Winteruur.

Schoonheid van lange duur: een nieuw seizoen van Winteruur.

Vanaf maandag 28 oktober op Canvas en VRT NU

Winter is coming. Dat belooft meestal niet veel goeds. Maar wel bij Canvas, want vanaf maandag zorgt Wim Helsen opnieuw voor schoonheid en troost in een nieuwe reeks van Winteruur, het zeer gewaardeerde miniprogrammaatje waarin hij het hele winteruur lang een gast ontvangt voor een babbel over een tekst die voor hen een bijzondere betekenis heeft, hen inspireert of beïnvloedt. Van maandag tot vrijdag net voor het slapengaan. Op Canvas en op VRT NU, waar de eerste vier seizoenen trouwens nog ​ altijd integraal beschikbaar zijn.

Winteruur begint aan zijn vijfde seizoen met dezelfde Wim Helsen, hetzelfde decor en dezelfde zetel, maar ook met nagelnieuwe gasten en verrassende teksten, nu eens ontroerend, dan weer hilarisch en altijd interessant. Vraag dat maar aan sidekick en golden retriever Swami Bami. Die zwijgt instemmend en ziet dat het goed is.

In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen, op maandag 28 oktober, is actrice en model Lize Feryn te gast. Zij brengt in de aanloop naar Allerheiligen een tekst mee over verlies en troost, een tekst ook die voor haar de aanzet was voor iets helemaal nieuws.  

Muzikant Jan Paternoster kiest op dinsdag 29 oktober voor een tekst over … kiezen, schrijver Herman Brusselmans leest op woensdag 30 oktober een fragment voor over een pijnlijk misverstand en Angelique Van Ombergen, wetenschapster en winnares van de PHD-Cup 2018, brengt een stukje onversneden poëzie mee.

Later volgen onder meer Michèle Cuvelier, Sam De Bruyn, Clara Cleymans, Ilja Leonard Pfeijffer, Selah Sue, Arnon Grunberg, Otto-Jan Ham, Marc Didden, Margot Vanderstraeten, Saskia De Coster, Tom Lanoye en Geert Hoste.

Hun keuzeteksten zijn heel uiteenlopend. Alles is mogelijk, van literatuur over een geboortetekst tot een popsong. Door het gesprek van Wim met zijn gasten leren we zowel henzelf als hun keuzetekst beter kennen. Daardoor krijgt die tekst extra betekenis wanneer ze hem op het einde van de uitzending nog eens opnieuw voorlezen.

Wie alle uitzendingen van de voorbije vier seizoenen nog eens wel herbekijken kan zoals gezegd terecht op VRT NU.  

Maar er is meer: voortaan kan je alle teksten ook nalezen in de Winteruuralmanak, een scheurkalender die Wim zelf als volgt omschrijft: “Alle teksten van alle mensen die de afgelopen 4 jaar in Winteruur te gast waren; van elke gast een quote uit het gesprek over de tekst – vaak verhelderend, soms geheimzinnig, een enkele keer raar; 97 gedichten; 1 verontwaardigde brief van een tienjarig meisje dat niet begrijpt waarom Pluto gedegradeerd wordt van planeet tot asteroïde; Artikel 1 van de Nederlandse grondwet; 12 hartenkreten; 17 leugens; elke zondag een tekst die ik zou meebrengen naar Winteruur als ik 52 keer te gast was; elke zondag een quote uit het gesprek dat ik dan over die tekst zou voeren met… ja met wie eigenlijk?; 1 Bijbeltekst; 3 keer hetzelfde gedicht; 54 pertinente waarheden; het begin van alle wiskunde én het favoriete gedicht van wijlen Boris de Hond.”

De Winteruuralmanak is uitgegeven door Polis in samenwerking met Canvas en Panenka.

Winteruur is een productie van Panenka voor Canvas.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos