Skip to Content
Nachtwacht : Moeten we gevangenissen afschaffen?

Nachtwacht : Moeten we gevangenissen afschaffen?

Met Jan Leyers – zaterdag 15 februari op Canvas

Drie gasten. Een uitdagende stelling over een belangwekkende kwestie. En Jan Leyers. Met die ingrediënten probeert Nachtwacht klaarheid te scheppen en uitwegen te vinden temidden van de stortvloed aan problemen en opinies die we vandaag over ons heen krijgen. In de derde aflevering van het nieuwe seizoen gaat het over ons gevangenissysteem.

Filosofe Farah Focquaert wil gevangenissen afschaffen. Alleen wie een gevaar is voor de maatschappij mogen we nog opsluiten en dan niet in de huidige mastodonten maar in kleine instellingen die op rehabilitatie zijn gericht. Want de kans dat je beter uit een gevangenis komt, is zo goed als onbestaande. Een crimineel leert er bij wijze van spreken eerder om een betere crimineel te zijn. Bovendien kiezen mensen niet vrij om crimineel te worden. We zijn overgeleverd aan genetica en andere factoren.

Focquaert gaat in de debat met Hans Meurisse. Hij stond 12 jaar lang aan het hoofd van ons gevangeniswezen en vindt gevangenissen noodzakelijk voor de veiligheid van onze samenleving. Volgens hem doen onze gevangenissen het helemaal zo slecht niet, al moet de re-integratie beter.

Geertjan Zuijdwegt schuift als derde gast mee aan tafel. Hij doceert aan de faculteit theologie van de KULeuven en werkt als geestelijk begeleider in de gevangenissen van Mechelen en Leuven. Hij coördineert een Europees initiatief om tot menselijke gevangenissen op kleine schaal te komen.

Jan Leyers leidt het gesprek in goede banen.

In Nachtwacht, op zaterdag 15 februari om 22.05 u. op Canvas en canvas.be.


 

Hieronder vindt u foto's van de gasten en nieuwe studiofoto's van Jan Leyers. Die zijn ook beschikbaar via het Fotoportaal van de VRT (fotoportaal.vrt.be)

 

 

 

 

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos