Skip to Content
Sabena – Aflevering 5: De crash

Sabena – Aflevering 5: De crash

Woensdag 1 december om 21.20 uur op Canvas en VRT NU

“Ze hebben de Zwitsers de sleutels van de kluis gegeven – ook al hadden ze maar een minderheid van de aandelen”.
Curator Christian van Buggenhout

Op zoek naar een partner

In de jaren negentig is de situatie stilaan uitzichtloos. De deregulering in de luchtvaart zorgt ervoor dat de overheid niet langer voor reddende engel kan spelen. Sabena blijft kampen met zware verliezen en moet op zoek naar allianties om het hoofd boven water te houden.

De nieuwe baas Pierre Godfroid, tot dan topman bij Campbell Soup, staat voor een loodzware opdracht. Hij moet het logge schip Sabena omvormen tot een moderne privé-maatschappij en veilig door de storm loodsen. “Alles wat bij Sabena gebeurde was nieuws. We wilden allemaal drama, maar wel een happy end”, zegt journalist Steven Decraene. Maar het werd een einde in mineur. In deze aflevering staan experten en ex-Sabéniens stil bij de pijnlijke doodsstrijd van onze Belgische flagcarrier.

Een waanzinnige aankoop

De getuigen in deze laatste aflevering bespreken de zoektocht naar een geschikte partner. Een calvarietocht die in 1995 uitkomt bij de rijke Zwitsers van Swiss Air. Volgens curator Christian van Buggenhout, de advocaat die na het faillissement in de boekhouding van het bedrijf dook, wilde de politiek van Sabena af. “Ze hebben de Zwitsers de sleutels van de kluis gegeven, ook al hadden ze maar een minderheid van de aandelen”. De getuigen bespreken hoe die samenwerking verloopt en uiteindelijk resulteert in de waanzinnige aankoop van 34 Airbustoestellen.

Kamikazepiloten

Tegelijkertijd wordt het personeel opnieuw gevraagd om in te leveren. Besparingsplannen volgen elkaar in ijltempo op. Na enige tijd pikken de piloten het niet langer. Rond de eeuwwisseling treden ze steeds vaker naar voren met wilde stakingsacties en betogingen. Politici noemen hen kamikazepiloten – en verwijzen naar het orkest dat maar blijft spelen op een zinkend schip.

Filip van Rossem is woordvoerder van de Sabenapiloten. In de prélude naar het einde komt de man dagelijks in het nieuws met slechte boodschappen. Twintig jaar later kijkt hij terug op die slopende periode en is nog even overtuigd als toen, al had hij één ding anders gedaan. “We hadden de bevolking meer moeten laten zien dat we van goede wil waren. En dat we onze maatschappij niet kapot wilden maken”.

Wanneer vlucht SN690 op 7 november 2001 op Zaventem neerstrijkt, valt het doek over Sabena. De gevolgen van de aanslagen op 9/11 geven de definitieve doodsteek. Stewardess Véronique Lataire blikt terug op de laatste vlucht en op het emotionele eerbetoon van haar collega’s die dag. Het failliet van Sabena is nog steeds het grootste bankroet uit de Belgische geschiedenis. Maar wat blijft zijn niet alleen de nare herinneringen.


 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos