Skip to Content
Rudi Vranckx en Ankie Rechess op onderzoek in Israël – 50 jaar na de Zesdaagse Oorlog

Rudi Vranckx en Ankie Rechess op onderzoek in Israël – 50 jaar na de Zesdaagse Oorlog

Zaterdag 10 juni in Vranckx op Canvas en vrtnu.be

Meestal presenteert Rudi Vranckx in Vranckx op zaterdag documentaires van andere reporters. Maar op zaterdag 10 juni gaat het om een reportage van hemzelf. In Land zonder grenzen trekt hij samen met correspondent Ankie Rechess door Israël, precies 50 jaar na de Zesdaagse Oorlog.

Die oorlog werd uitgevochten van 5 tot 10 juni 1967 tussen Israël en zijn buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. Daarbij bezette Israël de Gazastrook, de Sinaï, de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogte. 50 jaar later blijven de gevolgen van de oorlog nog altijd voelbaar in de hele regio.

Dat blijkt ook in Land zonder grenzen.  Rudi Vranckx en VRT-correspondent Ankie Rechess bezoeken pioniers van toen, activisten van vandaag en mensen wiens leven verwoest is omdat ze toevallig op de verkeerde plaats woonden. 50 jaar bezetting van de Palestijnse gebieden en 50 jaar spanning. In het spoor van een oorlog die alles veranderde.

Land zonder grenzen: zaterdag 10 juni om 20.10 uur in Vranckx op Canvas en vrtnu.be. 

Rudi Vranckx is beschikbaar voor interviews. Mail naar [email protected]

 

Arieh King is immobiliënmakelaar. Hij heeft een religieuze missie: zoveel mogelijk eigendommen voor Joden inpalmen in Arabisch Oost-Jeruzalem. “We willen de Joodse aanwezigheid doortrekken om uiteindelijk de hele oude stad in te sluiten.” Hij koopt huizen en gronden en hij dwingt onteigeningen af met rechtszaken.

De Joodse Annelien Kisch (80) is actief als vrijwilligsters aan de checkpoints op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnse arbeiders staan in lange rijen aan te schuiven om naar hun werk in Israël te gaan. Annelien wil voorkomen dat Joodse militairen het de Palestijnen onnodig moeilijk maken. “Ik wil de Palestijnen laten zien dat er ook andere Israëli zijn dan militairen en settlers. Ik wil me solidair tonen en mensen helpen.”

De reis gaat verder naar de Golanhoogte. Daar ontmoeten Rudi en Anki Yoav Levi, wijnbouwer en Zionist. Zijn wijnstokken staan tussen de mijnenvelden. “Wij zijn trots op Israël. Elke dag één iemand overtuigen om Israëlische producten te kopen, is ons doel.”

Veel stemmen, veel overtuigingen. Maar komt er ooit een oplossing?

Hierbij alvast een fragment

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos