Skip to Content
Rudi Vranckx aan de frontlijn in Oekraïne

Rudi Vranckx aan de frontlijn in Oekraïne

De oorlog nabij – Vranckx - zaterdag 28 mei op Canvas

23 mei 2022 - In de reportage De oorlog nabij trekt Rudi Vranckx samen met de Vlaams-Oekraïense Anastacia Galouchka door Oekraïne, van de gruwel in Boetsja naar het front bij Charkov in het oosten. Drie maanden nadat Russische troepen het land binnenvielen, gaan ze op onderzoek naar oorlogsmisdaden. Ze praten met mensen die hun woonplaats in een slagveld zagen veranderen en de gruwel van de oorlog van dichtbij meemaakten.

"Deze oorlog in Europa is zo onverwacht en zo dichtbij. We volgen het spoor van destructie en zien hoe het Russische leger wordt teruggeslagen.”
Rudi Vranckx

Serhiy Perebyinis verloor zijn vrouw en twee kinderen toen ze probeerden weg te vluchten uit Irpin. De foto’s van zijn gezin gingen de wereld rond. “Ik was op dat moment bij mijn moeder in het Oosten. Toen zag ik plots de foto op Twitter. Hun gezichten waren wazig gemaakt, maar ik herkende ze aan hun kleren, de hondendraagtas en onze spullen.” Het appartement van Serhiy is vernield door een bominslag. Maar hij wil het weer opbouwen en hij hoopt op gerechtigheid voor zijn gezin.

Boetsja in de buurt van Kiev werd het symbool van de oorlogswaanzin. Toen Russische troepen zich terugtrokken uit de stad, lieten ze een spoor van vernieling en een bloedbad achter. Vitali Zhyvotovskyj kan het nog aan Rudi en Anastacia navertellen. Maar zijn thuis werd een horrorhuis. Tijdens bombardementen vluchtte hij met zijn dochter de schuilkelder in, maar toen vielen Russische soldaten zijn huis binnen en hij hoorde hoe verschillende mensen er werden gefolterd. “Ik vroeg me niet af of we zouden gedood worden, maar wanneer.”

De menselijke ravage wordt pas echt duidelijk in het mortuarium van Boetsja. De Amerikaanse Andy werkt er als vrijwilliger. “Niet iedereen kan dit werk aan. Het is vreselijk om treurende families te zien die willen weten waar hun geliefden zijn. Dat heeft me gemotiveerd om echt iets te gaan doen en om m’n spullen te verkopen voor een enkele reis naar hier.”

De oorlog nabij – in Vranckx op zaterdag 28 mei om 20.10 u. op Canvas en VRT NU

(op dinsdag 24 mei begint op Canvas ook de driedelige reeks Syrië: de giftige oorlog, waarin Rudi Vranckx samen met Inge Vrancken de chemische oorlogsvoering in Syrië onderzoekt.)


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos