Rick de Leeuw in 4 x 7
Op dinsdag 23 mei op Canvas, canvas.be en vrtnu.be
Vier korte documentaires over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. Dat is 4 x 7.
Tom Van Cleynenbreugel brengt met Joseph Marien een eerbetoon aan het oude, maar sfeervolle stadion van Union Saint-Gilloise in Vorst. Michiel Thomas gaat in American Army Dream op zoek naar de militaire Amerikaanse droom van zijn nicht Audrey. Marie De Hert vertelt met Bomma & Maurits het fantastische liefdesverhaal van twee mensen op leeftijd. En Rick de Leeuw portretteert in Een toekomst in de townships een succesvolle jonge ondernemer in Kaapstad.
Op dinsdag 23 mei om 22.10 u. op Canvas, canvas.be en vrtnu.be.
Interviews: De makers kunnen worden gecontacteerd via interviews@vrt.be
Tom Van Cleynenbreugel – Joseph Marien
VRT-regisseur Tom Van Cleynenbreugel is een voetbalfan met een bijzondere voorliefde voor de vergane glorie van oude voetbalstadions. Tom woont vlakbij het 100 jaar oude Joseph Marien-stadion. Dat is de thuisbasis van Union Sint-Gillis, een van de oudste clubs van het land. Ooit waren er 44.000 plaatsen, maar om veiligheidsredenen werd de capaciteit in 2010 teruggebracht tot 5.500 plaatsen. En dat is te weinig nu Union Sint-Gillis weer in Eerste Klasse B speelt. Union mag zijn thuiswedstrijden daarom niet in eigen stadion spelen, maar moet uitwijken naar het veel te grote Koning Boudewijnstadion. In afwachting van de verbouwingen van Joseph Marien brengt Tom Van Cleynenbreugel in 4 x 7 een eerbetoon aan het stadion.
Tom Van Cleynenbreugel studeerde in 2005 af aan het RITS en ging daarna aan de slag bij de VRT. Vanwege een brede interesse in fotografie, muziek en architectuur werkte hij er de jongste jaren vooral mee aan programma’s als Canvasconnectie, Reyers 2020 en Festivalkoorts.
Michiel Thomas – American Army Dream
Michiel Thomas trok in 2008 naar Los Angeles om een carrière uit te bouwen als cameraman en documentairemaker. Maar hij is niet de enige in de familie met een Amerikaanse droom. Vorige zomer begon zijn nicht Audrey aan haar studies in een militaire school in Pennsylvania. Het is haar ambitie om ooit de kleuren van de Amerikaanse vlag te verdedigen in oorlogsgebied. Michiel is benieuwd of Audrey haar draai vindt in de bikkelharde militaire wereld. En of ze haar American army dream kan realiseren.
Michiel Thomas was goed op weg om het te maken in het basketbal, toen hij toch besloot te keizen voor een andere passie: films maken. Na zijn studies aan het Narafi in Brussel trok hij naar de VS om daar tv-journalistiek te gaan studeren. Hij woont en werkt hij nu nog altijd. Zijn documentaire Gameface over topsporters die uit de kast komen, viel 12 keer in de prijzen en werd wereldwijd opgepikt door Netflix.
Marie De Hert – Bomma & Maurits
Bomma & Maurits is een liefdesverhaal van twee mensen op leeftijd. De bomma van regisseur Marie De Hert leerde Maurice tien jaar geleden kennen via Seniorennet. Sinds hun eerste ontmoeting zijn ze onafscheidelijk. Het portret dat Marie van het koppel maakte, zit boordevol liefde en humor. “Ik denk dat iedereen er alleen maar van kan dromen om op die leeftijd nog zo gelukkig en nog zo verliefd te zijn”, aldus Marie.
Marie De Hert had succesvolle romances met taal- en letterkunde, internationale betrekkingen, communicatie en literatuur. Maar uiteindelijk koos ze voor de Zevende Kunst. Tegenwoordig is ze de helft van Poolhert Productions: het tweekoppige productiehuis dat ze samen met haar beste vriendin Ellen Pollard oprichtte. Ze werkten onder meer voor Vranckx en De Nomaden, en maakten de documentaire Ingewikkeld, over leven met een psychose.
Rick De Leeuw – Een toekomst in de townships
Elk jaar reist Rick de Leeuw naar Kaapstad om daar een groep studenten onder te dompelen in de rauwe werkelijkheid van de Townships rond Kaapstad. Daar heeft hij jaren geleden Luvuyo Rani ontmoet. Luvuju is ooit straatarm begonnen, maar ondertussen is hij de trotse eigenaar van een hele keten internetwinkeltjes. Enkele maanden geleden werd hij in Genève bekroond met de prijs voor de beste Sociaal Entrepreneur van het jaar, een onderscheiding die werd uitgereikt door niemand minder dan koningin Mathilde. Wat het verhaal van Luvuyo zo bijzonder maakt, is dat hij de hele Township probeert te betrekken bij zijn eigen ontwikkeling en enthousiasme. Het is dat enthousiasme en de hoop op een betere toekomst die Rick graag wil laten zien in zijn minidocumentaire.
Rick de Leeuw is een bezig baasje: hij is schrijver, dichter, zanger, presentator en producer. Maar wat weinigen weten, is dat Rick ook docent is, en met zijn studenten van de Nederlandse Academie elk jaar naar Kaapstad reist. Daar haalde hij de inspiratie voor zijn documentaire in 4 x 7.
Kort en goed
4 X 7 brengt documentaires over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. Het zijn telkens dwingende verhalen die de regisseurs om een of andere reden moéten vertellen. Het gaat over dingen die hen intrigeren, ontroeren, inspireren of ergeren. De vorm waarin die verhalen worden verteld is documentair, maar zonder vast format.
Zo worden die korte verhalen telkens een expressie van de makers zelf, van hun verhaal én hun manier van vertellen. Elke maker krijgt maar één kans om een documentaire te maken voor 4 x 7. Het zijn dus allemaal andere namen dan in de eerste reeks. Het moet dus meteen goed zijn, én kort. Zo'n 7 minuten-documentaire biedt een regisseur de mogelijkheid zich als maker te onderscheiden. In de beperking toont zich ten slotte de meester.
Elk verhaal wordt voorafgegaan door een korte inleiding door de makers zelf, waarin ze aangeven waarom ze deze film moesten maken. Die inleiding verduidelijkt hun motivatie en zorgt voor een snelle omkadering van het verhaal. Nieuw in de tweede reeks is dat Ayco Duyster voortaan elke maker kort voorstelt (buiten beeld).
Diversiteit
Er zijn zeven nieuwe afleveringen met in totaal dus 28 documentaires van evenveel regisseurs. De diversiteit die daaruit voortvloeit, vormt mee de kracht van het programma.
Voor Canvas is 4 x 7 een gelegenheid om het enorme potentieel aan audiovisueel talent in Vlaanderen te laten floreren: zowel mannelijke als vrouwelijke reporters, autochtoon of allochtoon, met aandacht voor gevestigde waarden en aanstormend talent. Het is dé manier om het documentaire genre op een permanente manier in het daglicht te stellen.
Een productie van De Chinezen en Canvas in samenwerking met het VAF.