Skip to Content
Nieuw op Canvas: 'Raymond Goethals: Magie in Marseille'

Nieuw op Canvas: 'Raymond Goethals: Magie in Marseille'

Op maandag 20 en 27 december om 21.15 uur op Canvas

1 december 2021- Raymond Goethals, één van de succesrijkste voetbaltrainers die ons land heeft gekend, ​ zou op 7 oktober van dit jaar 100 jaar geworden zijn. Raymond Goethals deed als trainer van Olympique Marseille wat geen enkel Belgische coach hem tot op vandaag heeft nagedaan, de finale van de Champions League winnen. Naar aanleiding van zijn 100ste geboortedag trokken programmamakers Dirk Abrams en Hendrik Luyten naar Marseille. Ze vroegen zich af welke voetafdruk Raymond er heeft achtergelaten. Wat was zijn aandeel in het succes van Olympique Marseille, één van de grootste succesverhalen in de ​ geschiedenis van het Franse voetbal?

Een jaar nadat hij op zijn 72ste was gestopt als trainer, was Raymond Goethals met sportjournalist Dirk Abrams in de Verenigde Staten voor het WK voetbal. Ze maakten elke dag een stukje waarin Raymond zijn mening gaf over de Rode Duivels, hun tegenstanders en al het andere wat hem opviel tijdens die wereldbeker van 1994. Het was nog maar een jaar geleden dat hij met Olympique Marseille de finale van de Champions League had gewonnen, zijn laatste kunstje als trainer, meteen ook zijn meesterwerk. Iets waarvan hij heel zijn carrière had gedroomd en hard voor had gewerkt. Geen Belgische trainer heeft het hem nagedaan, en ook Marseille is nog altijd de enige Franse club die de Europabeker voor landskampioenen heeft gewonnen. Toen in Amerika, en ook de jaren nadien, vertelde Goethals honderduit over zijn drie jaar in Marseille, misschien wel de gelukkigste jaren in zijn leven. Over de gewonnen Champions League-finale tegen AC Milan. Over zijn spelers, Jean-Pierre Papin, Didier Deschamps, Basile Boli,.. Over de geweldige supporters en het belang van het voetbal in Marseille. Over de medewerkers van het Palm Beach-hotel waar hij drie jaar woonde en die vrienden, bijna familie, waren geworden, en natuurlijk ook over voorzitter Bernard Tapie, le Boss, één van de meest charismatische, succesvolle en omstreden figuur in het Frankrijk van de jaren 80 en 90. Iemand die 24 uur op 24, 7 dagen op 7, beslag legde op Raymond met slechts één doel: de Europacup winnen.

Dirk Abrams blikt met spelers, managers, journalisten en hotelmedewerkers terug op die wonderjaren met Raymond. Wat heeft hij betekend voor de mensen die toen met hem hebben samengewerkt of hem van dichtbij hebben meegemaakt? En leeft hij nog in de harten van de supporters? Dirk Abrams ontmoet in Marseille de mensen waarover Raymond Goethals hem zoveel heeft verteld. Grote en kleine namen.

Aflevering 1

Het succesverhaal van Raymond Goethals bij Olympique Marseille begint in januari 1991. Zijn eerste stunt volgt al snel als AC Milan, op dat moment de beste ploeg van Europa, wordt uitgeschakeld in de kwartfinale van Europacup 1. Vooral de heenwedstrijd in San Siro wordt gezien als een tactisch meesterwerk en een kantelpunt in de geschiedenis van de club. Het is liefde op het eerste gezicht tussen Raymond, de spelers en de supporters van l’OM. Maar ook tussen Raymond en de medewerkers van het hotel waar hij drie jaar woonde. Zo denkt Jeanine Damiano, inmiddels 85, met veel warmte terug aan een van de mooiste periodes in haar leven.

Aflevering 2

In 1993 winnen Raymond Goethals en Olympique Marseille dan toch de finale van de Champions League. Iets waarvan Raymond Goethals heel zijn leven heeft gedroomd. Het maakt van Marseille, ooit de risée van Frankrijk, de fierste stad ter wereld. Iets waarvoor ze Goethals ook in 2021 nog altijd dankbaar zijn. Het is niet alleen het orgelpunt maar ook het einde van zijn carrière. De meester-tacticus is bijna 73 jaar en moe. Het afscheid valt de medewerkers van het hotel waar hij drie jaar heeft gewoond bijzonder zwaar.

Dirk Abrams is beschikbaar voor interviews. Graag een seintje via anne.stroobants@vrt.be.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos