Première op Canvas: Back to Utopia - Een documentaire van Fabio Wuytack met Johan Leysen en John Hurt
Over de hedendaagse betekenis van Utopia van Thomas More - zondag 6 november
Zondag gaat op Canvas Back to Utopia in première. Back to Utopia is een creatieve documentaire van Fabio Wuytack in coproductie met Canvas over Utopia, het visionaire boek van Thomas More dat 500 jaar geleden in Leuven werd gedrukt, én over zijn betekenis vandaag, nu de mensheid oog in oog staat met een wereldwijde crisis.
Wuytack (bekend van onder meer het drieluik Red Star Line) gebruikt More’s boek als gids doorheen de geglobaliseerde samenleving van nu. Hij kon daarbij een beroep doen op drie grote namen uit de cinemawereld: John Hurt, Johan Leysen en Dirk Brossé.
De docufilm verweeft een fictieve verhaallijn over een gestolen exemplaar van Utopia met aangrijpende documentaire beelden.
Op zondag 6 november om 23.00 u. op Canvas en canvas.be
Het boek
‘Utopia’ van Thomas More is een reisverslag over een gelijknamig, imaginair eiland met een ideale samenleving. Tegelijk is het een wervelende bespiegeling op de eigentijdse 16de eeuwse maatschappij, die net als de onze in crisis verkeerde. Het boek biedt uiterst pragmatische en tegelijk creatieve oplossingen voor een maatschappij in verandering. Vijfhonderd jaar na de publicatie van het boek wordt de mensheid geconfronteerd met een alomvattende maatschappelijke crisis; radicaal van aard, globaal in omvang. Wat kan Utopia ons vandaag leren?
De film
De docufilm verweeft een fictieve verhaallijn over een gestolen exemplaar van Utopia met aangrijpende documentaire beelden. Back to Utopia is een ethisch appél, dat in alle poëtische zachtheid recht naar het hart gaat en ons laat nadenken over de huidige stand van zaken in de wereld.
Regisseur Fabio Wuytack: “De film begint met de verdwijning van een 500 jaar oud exemplaar van Utopia in één van de grootste maffiadiefstalen uit de geschiedenis. Dat is echt gebeurd, in Napels in 2011 en levert hallucinante beelden op van de discussies die volgden in het Italiaanse parlement.”
Onderzoeksjournalist Alex Dillen (Johan Leysen) tracht het gestolen boek op het spoor te komen. Een reeks geheimzinnige brieven van zijn overleden professor (John Hurt) begeleiden hem op zijn ontdekkingstocht. Wat Alex niet weet, is dat deze brieven hem zullen confronteren met zijn keuzes uit zijn journalistiek verleden. Zijn professor spoort hem aan om op zoek te gaan naar de werkelijke betekenis van Utopia. In nederzettingen van illegale goudzoekers rondom de Madre-de-Dios-rivier in Peru, het Lacandon-woud in Mexico, de savannegemeenschappen van Oeganda, de geëvacueerde dorpen rond Fukushima, de haven van Lampedusa. Alex ontdekt er de menselijke verhalen achter zijn artikels, die hij niet mocht, of wilde zien…
Grote namen
John Hurt speelde zijn eerste grote rol in de met Oscars overladen film A Man for All Seasons (1966) van Fred Zinneman. De Golden Globe winnaar en Oscar genomineerde Hurt vertolkte er de man in die Thomas More verraadde, wat finaal tot zijn doodstraf leidde. Door nu aan het einde van zijn carrière opnieuw mee te merken aan een film over Utopia - en dit keer More’s gedachtengoed te beschermen - maakt Hurt de cirkel rond.
Ook Dirk Brossé koos heel bewust bewust voor Back voor Utopia: “Dit is een uniek project, rond een uniek thema, met unieke artiesten en unieke verhalen. Ik kreeg via kennissen een DVD van Fabio’s ‘Persona non Grata’ in handen and I was blown away. Dit was een unieke samenwerking voor mij: normaal vraagt men mij om mijn composities aan te passen aan wat er op het scherm gebeurt. Fabio koos ervoor om de muziek haar eigen verhaal te laten vertellen, als een vierde personage, en zijn montage af te stemmen op de muziek. Dit levert een unieke artistieke samenwerking op.”