Podcast: Club Angst

Podcast: Club Angst

Vanaf maandag 28 november op VRT MAX

Sofie Steenhaut was 16 toen ze voor het eerst symptomen kreeg van wat later een angst- en depressieve stoornis bleek te zijn. Op sociale media lijkt het alsof elke jongere 'anxiety' heeft. Maar waar zijn die dan allemaal? Zou het niet leuk zijn om een clubje te vormen? Dus dat is exact wat Sofie doet. Op basis van haar eigen ervaringen gaat ze in gesprek met clubleden en experts. Welkom bij Club Angst.

Club Angst is een podcast van Sofie Steenhaut, Canvas en House Of Media

 

Aflevering 1: ‘t Zullen de hormonen zijn - angst en de puberteit

Sofie doet een oproep naar clubleden op de radio. In afwachting van reacties gaat ze langs bij psychiater Hilde Sijmons, want wat is angst eigenlijk? En hoe is het bij Sofie allemaal begonnen? Om daar een antwoord op te vinden, schakelt ze de hulp in van haar ouders.

Aflevering 2: All by myself - angst en onze omgeving

Sofie gaat babbelen met haar eerste clublid Isabeau. Zij vertelt over haar eerste paniekaanval en hoe haar angsten erger werden tijdens de coronapandemie. Professor Inez Germeys vertelt hoe belangrijk een goede omgeving is voor onze mentale gezondheid.

Aflevering 3: I’ll be there for you - angst en relaties

Hoe vertel je over je angsten tegen je vrienden? En wat kan je doen als ouder? Sofie bespreekt het met clubleden Luna en Matthijs en de mensen dicht bij hen. Ze praat ook met haar lief Fabrice. Hoe is het voor hem om samen te zijn met iemand die een angststoornis heeft? Psycholoog Annelies Van Den Haute geeft meer uitleg.

Aflevering 4: Speak up - angst en het taboe

Clublid Gian vond het als tiener moeilijk om te praten over zijn gevoelens. Hij werd opgevoed met het idee dat jongens geen emoties tonen, terwijl Sofie zich net snel in het hokje van ‘hysterische vrouw’ geduwd voelt. Waar komen die ideeën vandaan? Psycholoog Annelies Van Den Haute vertelt hoe hardnekkige stereotypen ons leven beïnvloeden en Nico en John tonen met hun podcast 'Men Talk Too' hoe het ook kan.

Aflevering 5: Under Pressure - angst en werk

Club Angst wordt steeds groter. Stef werkt mee aan de podcast en blijkt ook last te hebben van paniekaanvallen. Sofie praat met hem en clublid Lien over hoe je omgaat met een angststoornis op de werkvloer. Ze gaat ook langs bij Hilde Oosterlinck van Compagnie De Sporen, het centrum waar Sofie zelf langs ging om haar te begeleiden naar werk. Maar het maken de podcast begint zijn tol te eisen bij Sofie.

Aflevering 6: Sharing is caring - angst en sociale media

Een podcast maken over je eigen angststoornis en je verhaal herbeleven blijkt moeilijker dan verwacht. Sofie heeft het lastig en zoekt steun bij haar team en clublid Evangeline. Zij deelt haar angstverhaal in de vorm van mooie illustraties op sociale media. Hoe gaat zij daarmee om? Hoe reageren mensen op haar verhaal? En dragen sociale media bij aan onze angst of kan het net helpen om ons minder alleen te voelen?

Aflevering 7: ​ May the odds ever be in your favor - angst en de hulpverlening

Club Angst maakt de eindafrekening op van de hulpverlening: wat waren hun grootste struikelblokken, drempels en moeilijkheden? Hoe zit het met wachttijden en medicatie? En wat met de lange zoektocht naar de juiste psycholoog of therapievorm? Sofie praat met alle clubleden en Ingrid De Jonghe van TEJO.

Aflevering 8: Join the club - angst en de toekomst

Sofie kijkt samen met haar producer en eindredacteur Ella terug op het maken van de podcast. Welke lessen trekt ze uit 'Club Angst'? Hoe gaat het met de clubleden na de opnames? En vooral: wat nu?

Deze podcast werd gerealiseerd met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.


Opgelet: in de reeks wordt verwezen naar zelfdoding, zelfverminking en homofobie.

Podcastmaakster Sofie Steenhaut is beschikbaar voor interviews. Graag een seintje via anne.stroobants@vrt.be

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos