Phara de Aguirre in 4 x 7
zondag 26 november op Canvas en vrtnu.be
Maandag 20 november 2017 — 4 documentaires van 7 minuten per aflevering, inhoudelijk en vormelijk heel verscheiden, gemaakt door een al even bont gezelschap van regisseurs en met als rode draad de fascinatie van de makers voor hun onderwerp. Dat is 4 x 7 in een notendop
In Ieper-Istanbul probeert Phara de Aguirre te peilen naar wat het voor een moeder betekent om haar kind als vluchteling alleen naar een vreemd land te moeten sturen, zoals met Phara’s vader is gebeurd in 1937.
Vincent Schroeven brengt met zijn documentaire Dus een ode aan de nieuwsgierigheid.
In Ieder zijn waarheid gaat Lena De Waegenaere samen met haar grootmoeder op bezoek bij de Getuigen van Jehova.
Vanja D’Alcantara laat ons kennismaken met de Indiase meditatietechniek Vipassana.
Zondag 26 november om 22.00 u. op Canvas en vrtnu.be
4 x 7 is een initiatief van Canvas en productiehuis De Chinezen, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.
Phara de Aguirre: Ieper - Istanbul
De vader van Phara de Aguirre was tien toen hij samen met twee broers door zijn ouders op een boot werd gezet om te ontsnappen aan het geweld van de Spaanse Burgeroorlog. Wat doet dat met een moeder, je kind laten gaan? Die vraag heeft Phara nooit aan haar grootmoeder kunnen stellen. Maar ze stelt ze nu, anno 2017, in de korte documentaire Ieper-Istanbul, aan een Syrische moeder die haar zevenjarige zoon in Istanbul op een boot heeft gezet. Mohamed is nu negen jaar en woont al twee jaar in ons land. De rest van de familie en de rest van de familie woont nog in Istanbul, waar ze gestrand zijn na hun vlucht uit Syrië.
Phara de Aguirre studeerde pedagogische wetenschappen, maar koos uiteindelijk voor een job als tv-journaliste. Er is nauwelijks een programma van de nieuwsdienst waar ze niet voor gewerkt heeft, als reporter of als schermgezicht: Terzake, Panorama, Koppen, Het Journaal,… En sinds kort kunnen we van haar scherpe interviewstijl genieten in De Zevende Dag. Voor 4 x 7 maakte Phara een reportage met haar Baskische roots in het achterhoofd.
Vincent Schroeven: DUS
Het verhaal van Vincent Schroeven is een ode aan de nieuwsgierigheid. Zelf zegt hij daarover: “Ik vind nieuwsgierig zijn heel belangrijk omdat, de wereld constant verandert. Alles gaat altijd vooruit, er gebeuren altijd nieuwe dingen. Niets blijft eigenlijk stil staan. Nieuwsgierigheid is een heel fijne manier om daarmee om te gaan, om al die dingen in je op te nemen. Ik vind het wel jammer als mensen zeggen dat de muziek van vroeger veel beter was dan de muziek van nu, want dat klopt niet. Het is gewoon andere muziek. En ik hoop dat ik met DUS, mijn documentaire voor 4 x 7, er misschien toch in slaag om ieders nieuwsgierigheid wat te prikkelen.”
Vincent Schroeven is niet voor één gat te vangen. Hij houdt enorm van muziek en maakt die af en toe ook zelf. Hij was ooit monteur en maakte een aantal videoclips. Via het creatieve labo van VTM kwam hij terecht bij het creatieve labo van de VRT. En tegenwoordig maakt hij reportages voor De Afspraak en Iedereen Beroemd en bedenkt hij vreemde dingen voor reclamebureau’s. Hij neemt ons 7 minuten mee in zijn brein en dat is behoorlijk speciaal…
Lena Dewaegenaere: Ieder zijn waarheid
De Getuigen van Jehova zijn mensen die van deur tot deur gaan of die op straat staan om mensen te overtuigen van hun geloof. Tot voor kort was dat alles wat Lena Dewaegenaere over hen wist. Eigenlijk is dat best vreemd want veel van haar familieleden zijn of waren getuigen van Jehova. Ze heeft er nooit veel over geweten aangezien er bij haar thuis niet over werd gesproken. Daarom gaat Lena in Ieder zijn waarheid op onderzoek en volgt ze haar oma naar een samenkomst van de Getuigen.
Lena Dewaegenaere is vooral levensgenieter en observator van mensen. Als regisseur brengt ze steevast warmmenselijke verhalen, zoals in Iedereen Beroemd, Gek en Geniaal en het onvolprezen Radio Gaga. Het beroep van documentairemaakster past haar als gegoten, want door onbevooroordeeld naar mensen te luisteren, gaat ze hen ook liever zien. Ook in haar docu voor 4 x 7 doet ze dat, deze keer met haar eigen oma.
Vanja d’Alcantara: Vipassana
Vanja D’Alcantara maakt fictiefilms die even hard tot de verbeelding spreken als haar eigen ronkende achternaam. U zou Vanja kunnen kennen van de film Le Coeur Régulier, die zich afspeelt in het verre Japan. Of van haar intimistische dramafilm Beyond the Steppes die ze draaide in de afgelegen Russische steppe. Voor haar 7 minuten zocht ze het veel dichter bij huis. Ze trok naar de Limburgse bossen, om daar volledig tot rust te komen…
Vipassana is een van de oudste meditatietechnieken uit India. Vipassana betekent letterlijk inzicht. Toch kan je de techniek overal ter wereld op een heel pragmatische manier leren tijdens tiendaagse cursussen. Onder andere in Limburg, waar een Vipassana-centrum gevestigd is. Vanja D’Alcantara: “Een tiental jaar geleden heb ik voor het eerst een cursus gevolgd. Het zorgde voor een echte transformatie in mijn leven. Sindsdien is de meditatie voor mij nog altijd een bron van creativiteit, van energie en simpelweg van geluk.”
Kort en goed
4 X 7 brengt documentaires over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. Het zijn telkens dwingende verhalen die de regisseurs om een of andere reden moéten vertellen. Het gaat over dingen die hen intrigeren, ontroeren, inspireren of ergeren. De vorm waarin die verhalen worden verteld is documentair, maar zonder vast format.
Zo worden die korte verhalen telkens een expressie van de makers zelf, van hun verhaal én hun manier van vertellen. Elke maker krijgt maar één kans om een documentaire te maken voor 4 x 7. Het zijn allemaal andere namen dan in de vorige reeksen. Het moet dus meteen goed zijn, én kort. Zo'n 7 minuten-documentaire biedt een regisseur de mogelijkheid zich als maker te onderscheiden. In de beperking toont zich ten slotte de meester.
Elk verhaal wordt voorafgegaan door een korte inleiding door de makers zelf, waarin ze aangeven waarom ze deze film moesten maken. Die inleiding verduidelijkt hun motivatie en zorgt voor een snelle omkadering van het verhaal.
Diversiteit
Er zijn zeven nieuwe afleveringen met in totaal dus 28 documentaires van evenveel regisseurs. De diversiteit die daaruit voortvloeit, vormt mee de kracht van het programma.
In de achtste aflevering mogen Bent Van Looy, Alicja Gescinska, Michaël Pas en Kathleen Cools hun persoonlijke keuze maken uit die 28 nieuwe documentaires.
Voor Canvas is 4 x 7 een gelegenheid om het enorme potentieel aan audiovisueel talent in Vlaanderen te laten floreren: zowel mannelijke als vrouwelijke reporters, autochtoon of allochtoon, met aandacht voor gevestigde waarden en aanstormend talent. Het is dé manier om het documentaire genre op een permanente manier in het daglicht te stellen.
Canvas.be
De vier reportages samen vormen het wekelijkse magazine, als geheel te zien op Canvas en vrtnu.be. Daarnaast krijgen de afzonderlijke documentaires een plaats in het online-luik op canvas.be. Daar zijn alle reportages samengebracht, ook die van de eerste twee reeksen. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op titel en op datum.