Skip to Content
Phara de Aguirre en Thomas Huyghe presenteren '25 jaar Canvas' quiz

Phara de Aguirre en Thomas Huyghe presenteren '25 jaar Canvas' quiz

Canvas-coryfeeën van vroeger en nu testen hun Canvas-kennis – vanaf maandag 14 november

25 oktober 2022 - Op 1 december 2022 is het exact 25 jaar geleden dat Canvas als zender voor ‘meerwaardezoekers en actieve ontdekkers’ op zoek ging naar meerwaarde en ontdekking.

Om dat te vieren, organiseert Canvas in samenwerking met Woestijnvis een jubileumavond in de vorm van een zaalquiz. Een quiz met een flinke portie humor waarbij niet alleen de vragen uit het Canvas-archief komen, maar ook heel wat van de deelnemers zelf. Wie weet er nog het meest over zijn eigen verleden? Zijn het de acteurs van team In de Gloria, de grapjassen van Alles kan beter of toch de nieuwsankers van Terzake?

Allemaal verzamelen ze voor deze eenmalige reünie in de plaatselijke parochiezaal en vechten het uit in een klassieke tafelquiz. 25 jaar Canvas wordt een feestelijk programma waarbij de lijnen tussen heden en verleden, en weten en vergeten dunner zijn dan ooit. 

25 jaar Canvas bestaat uit vier rondes die elk goed zijn voor een boeiende en spannende aflevering. De quiz wordt in goede banen geleid door Canvas-icoon Phara de Aguirre en Thomas Huyghe, een jongen die heel erg zijn best doet. ​

De Ideale Wereld maakt graag plaats voor 25 jaar Canvas van maandag 14 tot donderdag 17 november omstreeks 22.20 u. ​ (hh ‘s anderendaags om 19.15 u.). ​ Op Canvas uiteraard, maar ook op VRT MAX.

En om het jubileum nog meer in de verf te zetten, is er vanaf maandag 21 november vijf weken lang 25 jaar Canvas-comedy : een bloemlezing van de beste afleveringen uit de legendarische programma’s In de gloria, Neveneffecten, Alles kan beter en Het Peulengaleis. Telkens van maandag tot donderdag omstreeks 22.20 u. Want op Canvas mag er ook gelachen worden. Al 25 jaar lang.

(Lees verder onder de video)

De moeder van alle quizzen

Welke beroemde punkrocker sleepte Marc Reynebeau ooit voor de rechter nadat ze samen een programma voor Canvas hadden gemaakt? (het antwoord vindt u onderaan dit bericht)

Canvas heeft een traditie van straffe quizzen in alle vormen en formaten, van De Canvascrack tot De Campus Cup. Maar voor 25 jaar Canvas grijpen de makers terug naar de moeder van alle Vlaamse quiz-formats: de klassieke zaalquiz, waarbij quizfanaten in ploegen van vier samenkomen in een parochiezaal en zich een hele avond lang het hoofd breken over de meest uiteenlopende vragen. Alleen gaan die vragen deze keer allemaal over de rijke Canvas-geschiedenis en bestaan de tien teams uitsluitend uit Canvas-coryfeeën van vroeger en nu. ​ Maar verder bevat 25 jaar Canvas alle ingrediënten van de echte zaalquiz, met de onvermijdelijke invulformulieren, bestelbordjes, drankjes en snacks én een mooie prijzentafel (met Canvas-memorabilia).

De quiz wordt gepresenteerd door Phara de Aguirre. Ze krijgt daarbij de hulp van een bevallige assistent in de vorm van Thomas Huyghe, die de formulieren uitdeelt en ophaalt, de antwoorden verbetert en optreedt als jury.

De quiz bestaat uit vier rondes (en afleveringen) met telkens 10 vragen. Die vertrekken allemaal vanuit een Canvas-fragment, maar kunnen zowel over Canvas zelf gaan als over algemene kennis. Op alle tafels staan camera’s, zodat we het overleg tussen de teamleden onderling kunnen volgen. Ook het commentaar en de interactie tussen de diverse teams tijdens de pauzes worden in beeld gebracht.

(Lees verder onder de foto’s)

Het kruim van Canvas : tien topteams

De deelnemers aan de 25 jaar Canvas quiz zijn niet de minsten. Ze zijn of waren allemaal betrokken bij Canvas. Sommigen waren er bij vanaf dag één, anderen staan ook vandaag nog dagelijks op de barricade voor meerwaarde en kwaliteit. Maar een ding hebben ze gemeen: ze kennen Canvas als hun binnenzak. Of dat denken ze toch …

  • Team Terzake: Dirk Sterckx, Lieven Verstraete, Annelies Beck, Katleen Cools
  • Team Duiding: Rudi Vranckx, Gilles De Coster, Karine Claassen, Ivan De Vadder
  • Team Cultuur: Bent Van Looy, Nic Balthazar, Sofie Lemaire, Thomas Vanderveken
  • Team Sporza: Frank Raes, Aster Nzeyimana, Kris Meertens, Maarten Vangramberen
  • Team De Ideale Wereld: Luc Haekens, Ella Leyers, Otto-Jan Ham, Jan Jaap van der Wal
  • Team Bevergem: Dries Heyneman, Maaike Cafmeyer, Bart Vanneste, Piet De Praitere
  • Team Radio: Joris Hessels, Dominique Van Malder, Luc Janssen, Stijn Van de Voorde
  • Team Neveneffecten: Jelle De Beule, Jonas Geirnaert, Lieven Scheire en Koen De Poorter
  • Team In de Gloria: Ann Miller, Jan Eelen, Frank Focketyn, Sien Eggers
  • Team Alles kan beter: Guy Mortier, Frieda Van Wijck, Mark Uytterhoeven, Rob Vanoudenhoven

 

* Het antwoord op de hierboven gestelde voorbeeldvraag: Johnny Rotten.
​In 2005 maakte de voormalige 'Sex Pistol' samen met Marc Reynebeau de reeks Reynebeau & Rotten, waarin die laatste als gentleman en anglofiel samen met 'lower class hero' Johnny Rotten in een Rolls Royce door het Verenigd Koninkrijk reisde, op zoek naar de grootsheid van Groot-Brittannië. Johnny Rotten was over het algemeen niet te spreken over het resultaat, maar de rechtszaak draaide rond het gebruik van muziek van de Sex Pistols in de reeks.


 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos