Skip to Content
Op zoek naar Frankrijk - Een vijfdelige reeks in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen

Op zoek naar Frankrijk - Een vijfdelige reeks in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen

Van maandag tot vrijdag in de krokusvakantie - vanaf 27 februari op Canvas, canvas.be en vrtnu.be.

Tijdens de krokusvakantie heeft Canvas een dagelijkse afspraak met de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn. In Op zoek naar Frankrijk portretteert hij ‘zijn’ Frankrijk in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in april en mei.

We weten allemaal dat je in Frankrijk kan leven als God, maar toch worstelen onze zuiderburen met werkloosheid, aanslagen, politieke verdeeldheid en ook wel met zichzelf. Wat is er nog over van de Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, de fundamenten van de republiek? Wat betekent het vandaag de dag om een Fransman te zijn?  

In Op zoek naar Frankrijk peilt Wilfred de Bruijn met scherpe blik én humor naar de ziel van Frankrijk. En achter de clichés ontdekt hij een intrigerend land vol tegenstellingen.

Van maandag 27 februari tot vrijdag 3 maart om 20.30 u. op Canvas, met een extra aflevering op canvas.be / vrtnu.be.

Een land vol tegenstellingen

De aanslagen van 2015 legden een gevoelige Franse zenuw bloot. De tragedie wierp bij veel Fransen de vraag op wat er over is van de waarden Vrijheid, Gelijkheid, Broederlijkschap die de pijlers vormen van hun Republiek. Wat betekent het vandaag de dag eigenlijk nog om Frans te zijn?

En die vraag was al een splijtzwam in de Franse samenleving. De Franse elite sluit nu nog meer dan vroeger de gelederen, boze boeren spuiten de straten vol drek, veel jongeren in de buitenwijken radicaliseren en intussen spint extreem rechts garen bij de chaos die ontstaat.

Toch hebben de Fransen veel om te koesteren. Ze kunnen bogen op hun rijke culturele en intellectuele leven, hun imponerende geschiedenis, de beroemde gastronomie, de prachtige natuur. Genoeg om trots op te zijn. Maar is het ook genoeg om de Republikeinse waarden nieuw leven mee in te blazen?

Om antwoorden te vinden op die vraag doorkruist Wilfred de Bruijn het hele land. Hij gaat in gesprek met boeren en buitenlui, filosofen en leraren, jongeren uit de buitenwijken en telgen uit de Franse elite, Bretonse nationalisten en fervente Front National-aanhangers. Ieder heeft zijn eigen verhaal.

Een Nederlander in Parijs

Wilfred de Bruijn (1974) was tot 2013 een onbekende Nederlander in Parijs, waar hij sinds 2003 woont en werkt. Frankrijk en de rest van de wereld maakten met hem kennis toen hij een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook had gezet na een mishandeling op straat. De daders wilden de homoseksuele De Bruijn en zijn partner een lesje leren. In de media-optredens die volgden, viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk. Reden voor de VPRO om met hem deze serie over Frankrijk te maken

Aflevering 1: Een republiek aan scherven - maandag 27 februari

Het ideaal van gelijkheid was de belangrijkste drijfveer achter de Franse Revolutie, die eind achttiende eeuw de Republiek inluidde. Maar bestaat gelijkheid wel echt in Frankrijk? Laverend langs een diepe kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen gaat Wilfred de Bruijn in zijn woonplaats Parijs op zoek naar een antwoord. De haat tegen de gevestigde Franse orde is er enorm. Maar waar zich dat voorheen uitte in rapmuziek en hevige rellen, bedreigen nu radicalisering en terrorisme de Republikeinse waarden. Wat bindt de Fransen nog?

Aflevering 2: Ondertussen op het platteland - dinsdag 28 februari

De schoonheid van het Franse platteland heeft een grote aantrekkingskracht op de rust zoekende vakantieganger. Maar in het decor van schitterende landerijen, chateaus en pittoreske boerderijen is een strijd gaande om de grond. Wilfred de Bruijn steekt zijn licht op in en rond het stadje Chinon in de Loirestreek en ontdekt dat de kasteelheren van vroeger en de grootaandeelhouders van nu niet zo bar veel van elkaar verschillen.

Aflevering 3: Extreem rechts voor iedereen - woensdag 1 maart

Steeds meer Fransen vestigen hun hoop op het Front National. De extreem-rechtse partij predikt rigoureuze oplossingen voor de hardnekkige problemen die Frankrijk al jaren in zijn greep houden. Onder aanvoering van Marine Le Pen heeft het Front National de radicale opvattingen van haar vader en oprichter achter zich gelaten en weet mensen uit alle geledingen van de bevolking aan te spreken. Wordt Marine in 2017 de nieuwe Franse president? Wilfred de Bruijn ontrafelt haar strategie en ontdekt wat en wie ze daarbij nodig heeft.

Aflevering 4: Koppig als een Breton - donderdag 2 maart

De bekendste Breton is misschien wel stripfiguur Asterix, de kleine Galliër die de Romeinen buiten zijn dorp in Armorique - nu de Côtes d'Armor - hield. In diezelfde geest van onverzettelijkheid treden de Bretoenen nog steeds op tegen de machthebbers die vanuit Parijs de norm stellen. Wilfred de Bruijn onderzoekt hoe anders Bretagne is dan de rest van Frankrijk. Wat is de ware aard van de Bretoense beweging?

Aflevering 5: Veranderen? Jamais! - vrijdag 3 maart

De wereld verandert steeds sneller, maar de Fransen lijken er niet in mee te willen gaan. Ze staken om de haverklap tegen hervormingen, houden met passie van hun eigen taal en koesteren hun eeuwenoude tradities. Bewonderenswaardig die liefde voor de Franse manier van doen, maar vormt die misschien ook een ballast voor een voortvarend Frankrijk in de 21ste eeuw?

Extra aflevering op canvas.be / vrt.nu.be : Het verdriet van Frankrijk

Dagelijks verbaast Wilfred de Bruijn zich over de chagrijnige gezichten van de andere Parijzenaars die hij tegenkomt in de metro en op straat. Je zou denken dat het de angst voor terreur is die hen parten speelt. Maar vóór de aanslagen waren de mensen niet veel vrolijker. Al jarenlang zitten de Fransen in de kopgroep van het gebruik van antidepressiva en blijken ze nog pessimistischer over hun toekomst dan Afghanen en Irakezen. Wat is dat toch met de onuitroeibare melancholie van de Fransen?

 

Op zoek naar Frankrijk is een programma van VPRO.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos