Karine Claassen gaat 'Op een ander' in bijzondere leefwerelden

Karine Claassen gaat 'Op een ander' in bijzondere leefwerelden

Vanaf dinsdag 23 april om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX

2 april 2024 - Karine Claassen gaat op bezoek bij gewone mensen in ongewone en moeilijk toegankelijke leefwerelden. Die werelden lijken ver van ons bed, maar liggen dichter bij ons dan we soms denken. Karine probeert laag per laag te onderzoeken wat deze mensen drijft en probeert op haar eigen manier eclectische personages te doorgronden.

Karine leeft mee en gaat in gesprek met mensen die op een andere manier in het leven staan dan wat als normaal wordt aanzien. Ze leven in hun eigen bubbel, binnen of net buiten onze maatschappij. Ze hebben hun eigen minimaatschappij gevormd, met hun eigen regels, codes, normen en waarden. Ze hebben een andere kijk op het leven en hoe het te leiden. Ze zijn alles wat niet mainstream is.

Zijn 'zij' (wereld)vreemd, of kunnen 'wij' net veel van hen leren? Karine gaat in dialoog en verbinding en ontdekt telkens een hele nieuwe wereld, recht in onze eigen achtertuin.

Karine Claassen: “In deze snelle en chaotische wereld van vandaag vergeet ik soms om gewoon eens stil te staan en een ander te leren kennen. Deze reeks maken heeft mij op een andere manier doen kijken naar wat ik soms misschien te vanzelfsprekend neem. Ik heb mensen ontmoet die vaak radicaal voor iets staan en waar ik aanvankelijk misschien wat scheef naar zou kijken. Door vooroordelen en omdat ik ze niet ken. Toch hebben ze me telkens vijf dagen toegelaten in hun leefwereld of intieme kring, en dat was allesbehalve evident. Ik stond er soms met open mond naar te kijken. Wat ik voelde was diepe ontroering, boosheid, frustratie maar ook hoop. Ik was het niet altijd eens, maar ze hebben me zoveel geleerd. En dat proces wil ik graag met jullie delen. Misschien reiken we dan soms iets sneller de hand naar een ander die je niet kent.”
Story image

Afleveringen

Aflevering 1: Sint-Pius X

In hartje Antwerpen, midden in de Joodse buurt, ontdekt Karine het zeer orthodoxe priesterbroederschap Sint-Pius X. Drie priesters en een broeder leven er samen onder het dak van een kerk die steeds populairder wordt, ook bij jonge gezinnen. Pius X staat nochtans bekend om zijn ultraconservatisme. De paus riep hen zelfs op het matje omdat ze té conservatief zouden zijn. Karine probeert te begrijpen waarvoor deze mensen staan, al voelt het als dansen op een slappe koord.

Story image

Aflevering 2: Second Life

The metaverse is de toekomst van het internet. Een virtuele wereld waarin mensen zoals Mark Zuckerberg miljarden pompen. Wat velen zijn vergeten is dat The Metaverse gebaseerd is op een virtuele wereld die al twintig jaar bestaat en Second Life heet. Een gedateerde virtuele wereld waaraan veel mensen nog steeds verslaafd zijn, ook Vlamingen. Karine wordt een avatar en probeert te begrijpen wat mensen daar nog steeds zoeken. Ze valt van de ene verbazing in de andere.

Story image

Aflevering 3: De Bereklauw

Vlakbij Leuven komt Karine terecht in de Bereklauw, een vrij gesloten commune die haar na lang aandringen zowel met open armen als met veel argwaan ontvangt. De Bereklauw startte ooit als een hippiecommune voor mensen die in de natuur en zonder al te veel bezittingen samen willen werken en wonen. Karine stelt tijdens haar verblijf vast dat het vandaag meer en meer een plek wordt waar mensen worden opgevangen die nergens anders terecht kunnen. Dat zorgt onvermijdelijk voor spanningen.

Story image

Aflevering 4: Circus Pipo

Circus Pipo is één van de laatste en oudste circusfamilies in Vlaanderen. Week in week uit trekken ze van de ene weide naar de andere parking om in weer en wind op te treden voor een onvoorspelbaar publiek. Karine krijgt een exclusieve inkijk onder de tentzeilen van de familie Heppenheimer. Constant samenleven met je familie en heel je leven hetzelfde doen, hoe doe je dat? De komst van een nieuwe familietelg geeft een nieuwe dimensie aan die vraag. Staat de toekomst van Circus Pipo op het spel?

Story image

Op een ander is een programma van Borgerhoff & Lamberigts.

Karine Claassen maakt graag tijd voor individuele interviews op dinsdag 9 april, op VRT.

Wil je er graag bij zijn, geef dan een seintje via Camille.goris@vrt.be vóór vrijdagochtend 5 april.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos