Ontdek het najaar van Canvas

Vroeg of laat kijk je Canvas

Dinsdag 18 augustus 2020 - “Het najaar van Canvas is er een om fier op te zijn”, zegt netmanager Olivier Goris. “Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn we erin geslaagd een mooi aanbod samen te stellen. Dat was in deze coronatijden een uitdaging. Sommige geplande programma’s konden niet gemaakt worden, andere kwamen juist tot stand als gevolg van het virus.”

Canvas kijkt alvast erg uit naar de start van het nieuwe tv-seizoen, met naast de duidingsprogramma’s, zoals Terzake, ​ De Afspraak, De Afspraak op vrijdag, De Ideale Wereld en Extra time, en Canvas klassiekers als Belpop en Alleen Elvis blijft bestaan, ​ ook sterke nieuwe titels, zoals Filip van België, Een zomer als geen andere, Besmet, Kutjaar en 60 jaar Sportweekend. Maar er is meer.

Olivier Goris: “Extra bijzonder dit najaar is de lancering van onze nieuwe huisstijl, die digitaal meer mogelijkheden biedt, durf en zelfzekerheid uitstraalt en beter aansluit bij ons merkverhaal. Canvas kiest compromisloos voor topkwaliteit, stelt kritische vragen en garandeert waardevolle mediamomenten voor wie openstaat voor ons aanbod. Dat is niet per se iedereen, maar dat is niet erg. We gaan niet krampachtig op zoek naar het breedst mogelijke publiek. We gaan ervan uit dat Canvas vroeg of laat wel op je pad komt. Wanneer je op het punt in je leven staat dat je meer verwacht van de dingen, dat je selectiever wordt, dat je andere vragen begint te stellen. Dat is het punt waarop je Canvas ontdekt. Vroeg of laat kijk je Canvas.
Je bekijkt wat jij wil, waar en wanneer je wil, op je eigen tempo. Of dat nu ’s morgens vroeg is of ’s avonds laat. Vroeg of laat kijk je Canvas."

Nieuw bij Canvas

Filip van België. De lange weg naar de troon is een diepgravende documentaire reeks over het leven en werk van onze koning, weg van alle koekendoosromantiek rond het koningshuis. In Een zomer als geen andere gaat Rudi Vranckx tijdens een ongemakkelijke roadtrip op zoek naar de gevolgen van corona in een aantal Europese landen. De heel actuele reeks Besmet laat ons kennismaken met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en zijn onderzoek naar allerhande ziektekiemen. ​ In Kutjaar volgen we zes Vlaamse kunstenaars in hun drang naar creativiteit in coronatijd. 60 jaar Sportweekend is een geschiedenis van een iconisch VRT-programma én van zes decennia sportjournalistiek op televisie.

Canvas klassiekers

In de tweede reeks van Team Scheire zoeken wetenschappers opnieuw naar concrete oplossingen voor alledaagse en minder alledaagse problemen. Belpop en Alleen Elvis blijft bestaan beleven een jubileum: beide reeksen zijn aan hun tiende editie toe; Alleen Elvis viert zelfs zijn honderdste aflevering, met een speciale gast. Wim Helsen en Swami Bami warmen zich ondertussen op voor een nieuw seizoen van Winteruur.

Internationale fictie

Hoewel er dit jaar minder internationale reeksen geproduceerd werden, kan Canvas toch opnieuw uitpakken met fictie van de bovenste plank, zoals de vervolgreeksen van Big Little Lies, Das Boot, en Killing Eve, maar ook gloednieuwe series als de veelgeprezen Italiaanse misdaadreeks ZeroZeroZero en de Scandinavische reeksen Thin Ice en The Valhalla Murders.

Documentaires

Sterke documentaires zijn een handelsmerk van Canvas. Naast het eigen aanbod kunnen we uitkijken naar prestigieuze documentaire reeksen over onder meer de Koude Oorlog (Apocalypse: The Cold War) en de oorlog in Irak (Once upon a time in Iraq), over Cuba (The Revolution and the World), Hillary Clinton (Hillary) en de Windsors (A Royal Dynasty). Maar ook sterke op zichzelf staande documentaires, zoals For Sama, de alom geprezen film over de Syrische burgeroorlog door de ogen van de vrouwelijke burgerjournaliste Waad Al-Kateab (bekroond met een Bafta en een Oscar-nominatie).

Canvas online

Canvas blijft ook inzetten op zijn digitale aanbod. Zoveel mogelijk reeksen, zowel eigen producties als internationale, worden van bij de start op tv integraal aangeboden op canvas.be en via VRT NU.


Canvas in het voorjaar: een terugblik

Wanneer je de top 15 van Canvas-programma’s met de best bekeken afleveringen van het voorjaar bekijkt, zie je hoe Canvas hoog scoort met grote titels zoals Chernobyl. Het valt anderzijds ook op dat moeilijkere programma’s over niet-evidente onderwerpen (Canvas-titels pur sang), evenzeer een groot publiek bereiken: Als je eens wist, Kinderen van de Holocaust en De eeuwige oorlog. Meer dan ooit slaagt Canvas dus in zijn opzet, wat ook de cijfers hieronder aantonen.

Canvas moest de voorbije maanden op zoek gaan naar een nieuwe manier van televisie maken. Toch zijn de programmamakers erin geslaagd de vaste actua-afspraken aan te houden: de Vlamingen keken massaal naar Terzake, De Afspraak, De Afspraak op vrijdag en De Ideale Wereld. Terzake had dit voorjaar (januari tot mei) gemiddeld 236.000 kijkers, ruim 50.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar (182.000). De afspraak had er zelfs bijna 100.000 meer dan vorig jaar (312.000 tegenover 216.000). Ook Vranckx zag zijn gemiddelde kijkersaantal stijgen van 171.000 naar 232.000.

Maar ook vele andere programma’s deden het uitstekend, in die mate zelfs dat Canvas dit voorjaar een marktaandeel haalde van 9.4% (januari tot mei, live+7, 20-26 uur): ruim meer dan de 8.2% in dezelfde periode van 2019 en dat was ook al het beste cijfer van de voorbije jaren. In april bedroeg het marktaandeel zelfs 10.3%. 

Canvas speelde in op de behoefte van de Vlamingen om de coronacrisis te begrijpen en een plaats te kunnen geven. Dat gebeurde in de duidingsprogramma’s, maar ook in specials van Gentbrugge (over de gevolgen van corona voor de bewoners van het dorp), Vranckx (over de gevolgen van corona in oorlogsgebied) en Nachtwacht (over de wereld na corona en de invloed van corona op het klimaat). Canvas bracht ook een extra educatief en cultureel aanbod via VRT NU.

Een Vlaams weekblad publiceerde eind juni een top 5 van de ‘beste Vlaamse tv’ in het voorjaar. Daarin staan drie Canvas-programma’s: Kinderen van de Holocaust (1), Als je eens wist (2) en Ontoerekeningsvatbaar (5). Het is een bevestiging van de mooie resultaten en de waardering voor het Canvas-aanbod in de eerste jaarhelft.

Dé absolute topper van het voorjaar was In de ban van Tsjernobyl. De reeks met Jan Balliauw had gemiddeld 631.000 kijkers en een marktaandeel van 20.9%. Ze werd tegelijk uitgezonden met de HBO-serie Chernobyl, onlangs door de lezers van een Vlaamse krant nog verkozen tot beste reeks van de 21ste eeuw en bij Canvas bekeken door gemiddeld 563.000 kijkers.

Uitstekende cijfers waren er ook voor de fel bejubelde reeks Kinderen van de Holocaust (437.000 kijkers en een marktaandeel van 17.1%). Uit impactonderzoek blijkt dat 600.000 Vlamingen zeggen iets te hebben bijgeleerd door naar de documentaires te kijken. Ook andere reeksen rond ‘moeilijke’ onderwerpen deden het goed. Zo had Ontoerekeningsvatbaar (de reeks over internering) gemiddeld 242.000 kijkers en 9.3% marktaandeel.


Nieuw en terug op Canvas dit najaar

Terzake en De afspraak beginnen aan het najaar op maandag 31 augustus, De ideale wereld op dinsdag 1 september en Big little lies op woensdag 2 september. De Afspraak op vrijdag is terug op 4 september. Extra time loopt al enkele weken. Andere reeksen (her)beginnen wat later, na afloop van de Ronde van Frankrijk. Hieronder worden ze al kort voorgesteld. Later volgt meer informatie.

Filip van België. De lange weg naar de troon

Op 15 april van dit jaar werd koning Filip 60. Vandaag zit hij iets meer dan zeven jaar op de troon. Naar aanleiding daarvan brengt Canvas een vierdelige biografische documentaire over het leven van de zevende koning der Belgen. Filip van België. De lange weg naar de troon zoomt in op de belangrijkste momenten uit het leven van Filip ​ aan de hand van archiefbeelden en interviews met gezaghebbende journalisten, politici en mensen uit de entourage van de koning. Een aantal voormalige medewerkers van Filip of van het Paleis spreekt daarbij voor het eerst voor de camera. Veel meer dan de grote geschiedenis te vertellen, focussen de makers op het dagelijkse leven van Filip. Zo documenteert de reeks hoe hij zich heeft ontwikkeld als mens, prins en staatshoofd. Vanaf maandag 21 september om 21.20 u. op Canvas.

Een zomer als geen andere

In de winter brak COVID-19 uit. In de lente zat de wereld in lockdown. En de zomer werd er één als geen andere. Rudi Vranckx reisde met een camper door Europa op zoek naar de impact van het coronavirus. Hij wil het niet in de eerste plaats hebben over de onmiddellijke gevolgen, maar onderzoeken wat er ons te wachten staat op lange termijn. Wordt het ooit nog zoals vroeger? Zal Europa er anders uitzien? Moeten we niet alleen naar virologen, maar ook naar klimaatwetenschappers luisteren? Heeft massatoerisme nog een toekomst? Rudi trekt onder andere met een glacioloog de bergen in, zoekt neonazi’s op in het hol van de leeuw, gaat met een historicus op zoek naar sporen van de Spaanse griep en vraagt zich af hoe een opera klinkt in coronatijd. Een roadtrip van Brussel door Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk naar het zwaar getroffen Italië. Vanaf dinsdag 22 september op Canvas.

Besmet

(c) Geronimo / VRT
(c) Geronimo / VRT

We worden vandaag geconfronteerd met een wereldwijde pandemie die ons leven helemaal overhoop heeft gegooid. Wat besmettelijke ziektes betreft, zijn we nu wel wakker geschoten. Maar wat velen niet weten is dat wetenschappers in een prachtig Art Deco gebouw op het Antwerpse Zuid al meer dan een eeuw kennis vergaren over allerhande nieuwe en oude ziektebeelden. Dat gebouw is het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het onderzoek dat er wordt uitgevoerd, helpt de wetenschap om ziektekiemen te begrijpen en te bestrijden die de wereldgezondheid in gevaar kunnen brengen. Hoe belangrijk dat is, hebben we de voorbije maanden allemaal samen ontdekt. Maar corona vormt niet de enige bedreiging, zo blijkt uit de vierdelige reeks Besmet, die ons een unieke inkijk geeft in de werking en de geschiedenis van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Later dit najaar op Canvas.

60 jaar sportweekend

Na Pano(rama) is Sportweekend het langstlopende tv-programma van Vlaanderen. In deze vierdelige reeks belicht Sammy Neyrinck 60 jaar spraakmakende sportreportages en de manier waarop die werden gemaakt. Tegelijk biedt de reeks een overzicht van evenveel jaren sportgeschiedenis en van de enorme evolutie van de Vlaamse sportjournalistiek. Van de duivensport-commentaren van wijlen Pol Jacquemyns, over de humor van Mark Uytterhoeven en Carl Huybrechts tot de flashy kostuums van Ruben Van Gucht. Beelden uit het onuitputtelijke en steeds verrassende vrt-sportarchief illustreren de getuigenissen van de sportweekendpresentatoren door de jaren heen: Louis De Pelsmaeker, Hugo Symons, Ivan Sonck, Dirk De Weerdt, Dirk Abrams, Mark Uytterhoeven, Carl Huybrechts, Frank Raes, en voor de recentere periode Stef Wijnants, Ruben Van Gucht en Maarten Vangramberen. Later dit najaar op Canvas.

Kutjaar

(c) VRT
(c) VRT

De coronacrisis heeft er in diverse sectoren van onze samenleving zwaar ingehakt. Ook de cultuursector is zwaar getroffen. De sector moet het hebben van een live publiek en kwam bijna volledig tot stilstand. Maar dat weerhield kunstenaars en artiesten er niet van om te blijven denken, verzinnen en maken. De tweedelige documentaire Kutjaar volgt zes verschillende kunstenaars in hun drang om te creëren, om weer op te treden. Want die passie krijgt ook een virus niet klein. De zes zijn: actrice Maaike Neuville, theatermaker Haider al Timimi, operadirecteur Jan Vandenhouwe, schrijfster Lize Spit, stand-up comedian Serine Ayari én rapper Zwangere Guy. Kutjaar is een raamvertelling met één vertelstem: Josse De Pauw, die een rode draad spint doorheen de zes andere verhalen. Later dit najaar op Canvas.

Alleen Elvis blijft bestaan

(c) VRT
(c) VRT

Alleen Elvis blijft bestaan werd onlangs door de lezers van een Vlaamse krant verkozen tot het op twee na beste Vlaamse programma van de 21ste eeuw. ‘Elvis’ beleeft dit najaar zijn tiende seizoen en viert aan het einde daarvan zijn honderdste aflevering. Honderd spitante gasten, smaakmakers en spraakmakers, toppers en vedetten, denkers en dromers zaten de afgelopen jaren aan tafel bij Thomas. Dat zijn meer dan duizend fragmenten en vraagtekens, negenduizend minuten interview en evenveel vermaak. En dat is heel veel Thomas Vanderveken. We tellen af naar die honderd met opnieuw tien gasten die hun hoofd en hun hart openzetten en ons mee laten kijken naar de wereld door hun bril. Tien eigenzinnige stemmen. Ze schrijven, genezen, zingen, zijn actief in justitie, acteren en dansen. Acht van hen komen uit Vlaanderen, ééntje uit Nederland en nummer 100 is een topper van wereldformaat: Stephen Fry, acteur, auteur, documentairemaker en nog zoveel meer. Tien zaterdagavonden lang lopen we een stukje van hun weg mee. Vanaf zaterdag 10 oktober.

Team Scheire 2

(c) Sputnik / VRT
(c) Sputnik / VRT

Lieven Scheire is een man met een missie: in de tweede reeks van Team Scheire wil hij opnieuw met behulp van wetenschap en technologie de levenskwaliteit van een aantal heel bijzondere mensen verbeteren. Daarvoor doet hij beroep op een team van moderne uitvinders of “makers”: ingenieurs, wetenschappers en programmeurs, met wie hij samen slimme oplossingen bedenkt die levens ingrijpend kunnen veranderen. Samen zorgen ze er onder meer voor dat kinderen zonder angst het operatiekwartier van Ziekenhuisnetwerk Antwerpen binnenstappen, creëren ze een graffiti-robot, ontwikkelen ze een app waardoor de blinde Pakize op de juiste bus kan stappen en ontwerpen ze een heuse weermachine voor de 10-jarige Leon. Vanaf dinsdag 13 oktober.

Belpop

(c) VRT
(c) VRT

Belpop is dit najaar aan zijn tiende seizoen toe, met alweer een verse lading straffe muzikanten van eigen bodem. Nog voor de release van haar debuutalbum, slaagde Selah Sue erin een internationale carrière uit te bouwen. K’s Choice schreef één van de grootste internationale succesverhalen uit de Belpop. The Radios drukten een onmiskenbare stempel op de popcharts van de jaren ’90. Gabriel Rios is half Belg half Puertoricaan, maar vooral een volbloed singer-songwriter. En tot slot brengt Belpop in zijn jubileumjaar ook een feestelijke dubbelaflevering over de fijnste curiosa onder de Belgische wereldhits. Vanaf maandag 19 oktober.

Winteruur

(c) Panenka / VRT
(c) Panenka / VRT

Voor het zesde jaar op rij overwintert Canvas met Winteruur, een programma als een warm deken met de welbespraakte Wim Helsen, zijn wijze gezel Swami Bami, wakkere gasten en welluidende teksten. Ook voor dit zesde seizoen kiest Wim zijn gasten met zorg uit. Mensen die hem opvallen, prikkelen, inspireren, uitdagen of interesseren. Comedians, schrijvers, dichters, theatermakers, kunstenaars uiteraard. Maar ook wetenschappers, muzikanten, bedrijfsleiders, architecten, sportmensen, opvallende televisiepersoonlijkheden, en ga zo maar door. Mensen als Koen De Bouw, Geert Mak, Veerle Baetens, Della Bossiers, Paul De Grauwe, Wouter Deprez, Olivia Rutazibwa, Pol Goossen, Hannelore Bedert, Chrostin en Christophe Vekeman. Vanaf maandag 26 oktober op Canvas.


 

Fictie op Canvas

Internationale topreeksen op woensdag, spannende misdaadseries op zaterdag en kwaliteitsfilms op vrijdag en zaterdag. Daar mag de Canvas-kijker ook dit najaar op rekenen. Alle reeksen zijn meteen integraal beschikbaar op canvas.be (VRT NU).

Op woensdag 2 september begint de tweede reeks van Big Little Lies, de HBO-serie over een groepje welstellende vrouwen in een Californisch kuststadje wiens luxeleventjes maar een façade is waarachter zich allerlei minder fraaie dingen afspelen. De sterrencast van de alom geprezen en veelvuldig bekroonde eerste reeks (met o.a. Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Laura Dern) wordt in deze tweede reeks aangevuld met onder meer Meryl Streep. Zij speelt de moeder van Perry (Alexander Skarsgård) en komt met veel verve de ware toedracht onderzoeken van de dood van haar zoon. Meer informatie vindt u hier.

Aansluitend schetst ZeroZeroZero (van de schrijver en producenten van Gommora) een onverbloemd en hard beeld van de internationale cocaïnehandel: van de Mexicaanse cartels over de Amerikaanse transporteurs tot de Italiaanse maffiafamilie die voor de distributie in Europa zorgt. Spanningen binnen die familie hebben gevolgen voor het hele netwerk. Met Gabriel Byrne, Dane DeHaan, Andrea Riseborough en Harold Torres. Vanaf woensdag 30 september. ​ 

Later volgen de tweede reeks van de prestigieuze Duitse oorlogsreeks Das Boot, het Zweedse drama Exit en het tweede seizoen van de fascinerende feministische spionageserie Killing Eve. ​ 

Op zaterdag komt er vanaf 5 september een tweede reeks van het Ierse familie- en misdaaddrama Blood (met Adrian Dunbar en Grainne Keenan), waarin Jim Hogan opnieuw geconfronteerd wordt met uit de hand lopende geheimen, spanningen en frustraties binnen zijn gezin. Meer informatie vindt u hier. ​
Nog veel noordelijker spelen de nieuwe series Thin Ice en The Valhalla Murders zich af. Thin Ice (vanaf 26.9), van de makers van de Millennium-trilogie, combineert een persoonlijk drama met een ecologische en geopolitieke thriller rond de ontginning van grondstoffen in Groenland. The Valhalla Murders is een IJslandse reeks over een aantal moorden die verband schijnen te houden met wantoestanden in een weeshuis 35 jaar geleden. Voor het vierde seizoen van de Canadese reeks Cardinal trekken we opnieuw naar de onherbergzame natuur van Noord-Ontario.

Filmliefhebbers weten het: voor de betere film kan je altijd bij Canvas terecht. Dit najaar is dat opnieuw op vrijdag en zaterdag. Demolition (4.9) bijvoorbeeld: een drama van Jean-Marc Vallée (Big Litle Lies, Sharp Objects) met Jake Gyllenhaal en Naomi Watts, over een bankier die zijn vrouw verliest door een ongeval, breekt met zijn oude leven en een nieuw probeert op te bouwen. Phantom Thread (11.9) van P.T. Anderson is de afscheidsfilm van Daniel Day-Lewis, over een charismatische modeontwerper in het Londen van de jaren ’50. Later volgen onder meer de satirische ‘historische’ film The Death of Stalin van Armando Iannucci met onder meer Steve Buscemi en Michael Palin; ​ Beautiful Boy van Felix Van Groeningen met Steve Carell en Thimotée Chalamet, over de relatie van een vader en zijn drugsverslaafde zoon; en On Body and Soul van de Hongaarse Ildiko Enyedi, een onwaarschijnlijk liefdesverhaal over twee heel verschillende mensen met letterlijk dezelfde dromen.


 

Verhalen uit de wereld

Naast sterke eigen producties brengt Canvas ook dit najaar een selectie van de allerbeste buitenlandse documentaires over uiteenlopende onderwerpen, van human interest over geschiedenis, muziek en cultuur tot wetenschap, exploratie en natuur. Alle documentaires zijn ook beschikbaar op canvas.be / VRT NU.

De donkere kant van de mens komt aan bod in de ‘true crime’ documentaires op maandag. The circumciser (7.9) is een Deense film over een reeks gruwelijke, misogyne misdaden in Zuid-Afrika. De zesdelige serie I, sniper van PBS (vanaf 14.9) onderzoekt de zogenaamde ‘Washington DC sniper case’, waarbij kort na 9/11 op drie weken tijd schijnbaar lukraak tien mensen op straat werden doodgeschoten.

In de aanloop naar Team Scheire later in september toont de tweedelige wetenschappelijke documentaire Drowning in plastic op dinsdag 8 en 15 september (om 21.20 u.) hoe erg het is gesteld met de plasticvervuiling in de oceanen. Later dit najaar volgt Apocalypse. The Cold War, een zesdelige reeks over de koude oorlog, die de wereld tussen 1945 en 1991 in twee kampen verdeelde. 

Nog op dinsdag brengt Canvas na De Ideale Wereld, omstreeks 23.00 u., spraakmakende kwaliteitsdocumentaires over maatschappelijke en historische onderwerpen. Ze zijn ook allemaal te bekijken op canvas.be. Once upon a Time in Iraq (vanaf 1.9) is een vijfdelige BBC-reeks over de oorlog van de internationale coalitie tegen het Irak van Saddam Hoessein in 2003, verteld door de ogen van gewone burgers en soldaten van beide kanten. Meer informatie vindt u hier. Cuba. The revolution and the world (vanaf 6.10) van Brook Lapping toont in twee delen hoe een relatief klein land als Cuba 60 jaar lang een grote invloed had op revolutionaire bewegingen over heel de wereld. Naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgt vanaf 20 oktober Hillary. ​ De vierdelige reeks portretteert de voormalige presidentskandidate, buitenlandminister én first lady van de VS en maakt duidelijk waarom Hillary Clinton een van de meest bewonderde en tegelijk verfoeide vrouwen van onze tijd is. The Windsors: Inside the royal dynasty is een zesdelige reeks van de makers van The Kennedys over het Britse koningshuis, van de abdicatie van Edward VI tot vandaag.

Op donderdag zijn er muziekdocumentaires, onder meer over Ritchie Blackmore (3.9), Whitney Houston (10.9), Jimi Hendrix (naar aanleiding van de 50ste verjaardag van diens overlijden), Simon & Garfunkel en Bryan Ferry. Later in het najaar volgt Confessions to dEUS, een nieuwe documentaire van Fleur Boorman die de band rond Tom Barman volgt tijdens hun Europese tournee naar aanleiding van de 20ste verjaardag van The Ideal Crash. Rode draad zijn de persoonlijke verhalen van de bandleden en de concertbezoekers over de betekenis van de plaat in hun leven.

Op zondag combineert Canvas natuurexploratie en cultuurgeschiedenis. Ben Fogle gaat in Where the wild men are vanaf 6 september om 20.05 u.) op zoek naar mensen die uit de ratrace zijn gestapt en ergens op een afgelegen plekje van de wereld hun eigen leven leiden, onder meer in Peru, Marokko, Panama en Sri Lanka. Aansluitend (om 21.00 u.) zijn er cultuurdocumentaires, bijvoorbeeld over de restauratie van de Notre Dame (Ancient cathedral rescue), over de lange en rijke Perzische geschiedenis (Persia: A history of Iran) en over de Hunnen (Attila, L’énigme des Huns).

Omstreeks 22.00 u. zijn er op zondag auteursdocumentaires, films met een specifieke blik of een bijzondere betrokkenheid van de makers. Zo volgt de Zwitserse Fanny Braüning in The Journey (6.9) haar ouders op hun wereldreis in een camper. Niet evident, want haar moeder is al 20 jaar verlamd tot aan haar hals (naar aanleiding van de MS-week). In L’École de la dernière chance (13.9) portretteert Thierry Michel leerlingen en leraars van een school in Luik waar kansarme jongeren van diverse afkomst een laatste kans krijgen om een beroepsopleiding te volgen. Liefde in tijden van jongdementie (20.9) is een documentaire van Leo De Bock over een toneelproject van acht mensen met jongdementie, hun partners en buddy’s (naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag). In Who killed the prime minister toont Axel Gordh Humlesjö hoe een onschuldige man 30 jaar lang beschouwd werd als de moordenaar van de Zweedse premier Olav Palme in 1986. Later volgen nog documentaires over onder meer de Belgische modeontwerper Martin Margiela (een film van Reiner Holzemer), een ongemakkelijke familiegeschiedenis (A Family Affair van de Nederlander Tom Fassaert) en over Imelda Marcos (The Kingmaker van Lauren Greenfield) en de Syrische burgeroorlog door de ogen van de vrouwelijke burgerjournaliste Waad Al-Kateab (For Sama).


 

Sport

Het belooft een druk sportnajaar te worden, voor zover corona het toelaat tenminste. De meeste rechtstreekse uitzendingen zitten op Eén, maar voor achtergrond en analyse van het voetbal en wielrennen kunnen de sportliefhebbers uiteraard terecht bij Canvas, in Extra time en Extra time koers. Frank Raes en Ruben Van Gucht en hun gasten zullen ongetwijfeld heel wat te vertellen hebben, want dat het geen gewoon sportnajaar wordt, zoveel is duidelijk. ​ Extra time is er elke maandag omstreeks 22.00 u. en Extra time koers op woensdag 23 en 30 september en op 7, 21 en 28 oktober op 21.20 u., met telkens ​ een terugblik en voorbeschouwingen bij de ‘voorjaarsklassiekers’ van de week, zowel bij de vrouwen als bij de mannen.

Maar Canvas brengt ook live sportverslaggeving. Op vrijdag 21 augustus is er eerst nog de finale van de Europa League 2019-2020 en op 22 oktober gaat de nieuwe EL-competitie van start. Ook de Memorial Van Damme wordt rechtstreeks uitgezonden, op vrijdag 4 september. Daarbij kijken we onder meer uit naar de werelduurrecordpoging van Mo Farah en de driekamp met Nafi Thiam (horde, kogel, hoogspringen). Ook een aantal wedstrijden van het WK wielrennen (vanaf 20 september) en het EK Basketbal 3 x 3 in Antwerpen (vanaf 24 september) wordt op Canvas uitgezonden.


 

Canvas digitaal

Alle Canvas-programma’s zijn ook via streaming te bekijken op canvas.be (via VRT NU) en blijven aansluitend voor langere of kortere tijd beschikbaar. Om het kijkcomfort te vergroten, worden vele reeksen van bij de start op tv meteen integraal aangeboden op canvas.be. Dat geldt zowel voor eigen titels (zoals onder meer Belpop, Team Scheire, Besmet, 60 jaar Sportweekend) als voor internationale fictiereeksen (zoals Big Little Lies, Blood, ZeroZeroZero of Killing Eve). Ook de meeste films blijven minstens een week ter beschikking. Een aantal webonly-series zijn ook in het najaar nog te bekijken, zoals Babylon Berlin en The Pier, en de true crime reeksen Dead Man Missing en Who killed Birgitte.

Nog op VRT NU presenteert Canvas vanaf oktober in samenwerking met Toerisme Vlaanderen een tweede reeks van Stay at home Museum: virtuele rondleidingen in Vlaamse musea door een conservator of expert die passioneel vertelt over de verzameling. De eerste reeks (over o.a. Jan Van Eyck, Brueghel en Rubens) was een succes, ook internationaal. In de tweede reeks gaan we op bezoek in het Museum Mayer Van Den Bergh in Antwerpen, het KBR museum (De Bourgondische Librije uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België), de Sint-Pieterskerk in Leuven (Het Laatste avondmaal van Dirk Bouts), het Sint-Janshospitaal in Brugge (de expo ‘Hans Memling en de hedendaagse kunst’) en het Industriemuseum in Gent.

Op YouTube gaat ook een nieuwe reeks van de #klimaatraad van start: korte filmpjes waarin denkers en doeners uit alle domeinen van de maatschappij hun licht laten schijnen over de klimaatproblematiek. In het eerste seizoen waren dat onder meer #destatisticus, #deboer, #debioloog, #antropoloog, #degedragsontwerper. In de tweede reeks kunnen we ons laten inspireren, uitdagen, of de oren wassen door #depsychiater, #delexicograaf, #de(bekende)opa, #deprimatoloog, #deleerkracht en vele anderen. Eerst te bekijken op het YouTube-kanaal Canvastv. Canvas roept iedereen ook op om zijn eigen klimaatideeën te delen via de hashtag #klimaatraad. De beste ideeën worden opgepikt voor de reeks.

 


 

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.canvas.be