Skip to Content
Nieuwe topfictie op Canvas: Perpetual Grace Ltd.

Nieuwe topfictie op Canvas: Perpetual Grace Ltd.

Een eigenzinnige ‘neo-noir’ misdaadreeks – vanaf woensdag 30 oktober

Op woensdagavond programmeert Canvas internationale topreeksen die opvallen door hun sterke verhalen, straffe vertolkingen en uitstekende productiekwaliteiten.

Perpetual Grace Ltd is een intrigerende misdaadreeks over een man die op een criminele manier het fortuin wil inpikken dat zijn ouders hebben vergaard met hun niet zo koosjere kerkgemeenschap in New Mexico. Maar zijn ‘perfecte plan’ loopt niet helemaal zoals voorzien, vooral omdat hij de donkere kracht van zijn vader heeft onderschat.

Perpetual Grace Ltd doet denken aan de cinéma noir, Breaking Bad en het werk van de gebroeders Coen, met indrukwekkende landschappen, een sfeervolle fotografie, scherpe dialogen en larger than life personages, op de eerste plaats de imposante ‘Pa Brown’ (Oscar-winnaar Ben Kingsley).   

Vanaf woensdag 30 oktober om 22.00 u., telkens twee afleveringen na elkaar. De reeks is meteen ook integraal beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU.


Cunning Plan

De uitgebluste brandweerman James Schaeler (Jimmi Simpson, House of Cards, Westworld) ontmoet in een bar in New Mexico Paul Brown (Damon Herriman, Mindhunter, Once upon a Time in Hollywood), de zoon van het predikantenkoppel Byron (Ben Kingsley, Gandhi, Sexy Beast, Schindler’s List) en Lillian Brown (Jackie Weaver, genomineerd voor een Oscar voor haar rollen in Animal Kindom en Silver Linings Playbook).

Paul vertelt James dat zijn ouders vanuit hun ranch Half Acre hun eigen kerkgemeenschap leiden: Our Lady of Perpetual Grace. Die helpt drugsverslaafden, verdwaalde zielen en andere ongelukkige ‘kinderen van God’ weer op het juiste pad, maar plundert tegelijk ook hun bankrekening, ‘voor het goede doel’. Zo zijn de predikanten heel welstellend geworden.

Paul beraamt samen met James een plan om hun fortuin in te pikken. James moet zich voordoen als drugsverslaafde en het vertrouwen winnen van het predikantenkoppel. Wanneer die ‘ontvoerd en vermoord’ worden door een ‘Mexicaanse bende’ onder leiding van Hector Contreras (Luis Guzman), moet James de identiteit van hun zoon aannemen en de verzekeringspremie binnenrijven. Die buit zullen ze dan verdelen. Ondertussen blijft Paul netjes onder de radar. A cunning plan, simpel, maar geniaal. De oude dominee en zijn vrouw zijn makkelijke doelwitten. Piece of cake toch?

Schijn bedriegt

Niet dus. Want zoals het goede ‘noir’ betaamt, drijft Perpetual Grace op foute verwachtingen en verkeerde inschattingen. En dan vooral over de hulpeloosheid van Byron ‘Pa’ Brown. Ben Kingsley legt in zijn briljante vertolking van Byron al van in het begin een soort onderhuidse dreiging, die ontzagwekkende dimensies aanneemt wanneer zijn personage in het nauw wordt gedreven.

Ook zijn zoon Paul heeft blijkbaar een en ander te verbergen en dat brengt hem in het vizier van Texas Ranger Tom Walker (Terry O´Quinn, Lost). En James is dat typische noir-personage dat met zichzelf in de knoop ligt en in zijn wanhopige pogingen om daaruit te geraken steeds dieper wegzakt in het moeras van zijn leven.

New Mexico in sepia

Story image

Perpetual Grace werd geschreven en geregisseerd door Steven Conrad, die zijn sporen verdiende met films als The Pursuit of Happiness en The Secret Life of Walter Mitty, en de  Amazon-reeks The Patriot, over een geheimagent die het Iraanse nucleaire programma onderzoekt. Zijn scenario geeft de serie vaart, met schijnbaar simpele, maar vlijmscherpe dialogen die plots een filosofische of hilarische bocht kunnen nemen. Vooral Kingsley kan zich daar volop in uitleven.

Als regisseur maakt Conrad dankbaar gebruik van de eindeloze landschappen van New Mexico, die hij met een speciale filter een sepia-kleurige tonaliteit geeft. Hij experimenteert ook met allerlei andere regie-technieken die de desolaatheid van de streek en de troosteloosheid van het leven van de personages accentueren.

“This is fantastic television, reminiscent of classic noirs and the way the Coen brothers played with the genre in works like “Blood Simple” and “Fargo.”
RogerEbert.com

“Ridiculously fun new drama. The scuzzy noir pleasures are invigorating. Guzmán is a desperate delight. Weaver looks like a maternal White Walker, and Kingsley is Sexy Beast-ing as one very dire wolf.”
Entertainment Weekly

“Sir Ben Kingsley (…) odds-on favorite to win the Emmy for best Actor in 2020.”
Hollywood Reporter

“Critics Consensus: singularly strange, Perpetual Grace, LTD boasts a brilliant cast (led by a hypnotic turn from Ben Kingsley), impressive panoramas, and no shortage of twisty delights.”
Rotten Tomatoes (online aggregator van film en tv-recensies)

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos