Skip to Content
Nieuwe Nomade-reportage in Vranckx - Bosnië en Herzegovina: land zonder volk

Nieuwe Nomade-reportage in Vranckx - Bosnië en Herzegovina: land zonder volk

Zaterdag 1 oktober op Canvas en VRT MAX

26 september 2022 - Rudi Vranckx stuurde opnieuw drie van zijn ‘Nomaden’ op pad: jonge reporters die net als hij willen weten wat er in de wereld gebeurt en waarom. Deze keer trokken drie van hen samen naar Bosnië en Herzegovina voor een reportage over de gespannen politieke situatie in dat deel van ex-Joegoslavië op de vooravond van de verkiezingen. Arno Van Rensbergen, Jeroen Van Rensbergen en Hannes Blommaert nemen ons mee naar de hoofdstad Sarajevo en praten er met jong en oud.

Dertig jaar na de burgeroorlog dreigt het broze evenwicht tussen de Bosniaks (Bosnische moslims) en de Servische en de Kroatische Bosniërs in Bosnië en Herzegovina verstoord te worden door politieke instabiliteit.

Servische nationalisten zeggen het land te willen opsplitsen en dat leidt tot meer spanningen en zelfs etnische haat. Veel jonge Bosniërs hebben genoeg van de politieke chaos en de verdeeldheid. Uit angst voor een nieuwe oorlog verlaten ze massaal het land. “Ik wil me veilig voelen in mijn eigen land” zegt Nadja Si, een jonge dj uit Sarajevo.

De oudere generatie blijft achter en probeert met protesten de politiek in Bosnië en Herzegovina te veranderen. “Alles wat ik wens is de rest van mijn leven toe te kijken hoe jonge mensen dit land voorwaarts leiden.” zegt Azra Zornic, een gepensioneerde vrouw die wekelijks op de barricaden staat.

In de aanloop naar een van de belangrijkste verkiezingen in decennia staan de zenuwen in Bosnië en Herzegovina op scherp.

Bosnië en Herzegovina: Land zonder volk - in Vranckx op zaterdag 1 oktober om 20.10 uur op Canvas en VRT MAX


(De makers kunnen worden gecontacteerd via VRT Communicatie)

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos