Skip to Content
Nieuwe fictie op Canvas: Blood

Nieuwe fictie op Canvas: Blood

Alle families zijn gebonden door de geheimen die ze delen

Blood is een Iers misdaad- én familiedrama van de makers van Lewis en Midsomer Murders. De jonge Cat Hogan (Carolina Main) keert na de dood van haar moeder Mary terug naar haar geboortestad en haar familie, die ze de voorbije tien jaar nauwelijks heeft gezien. Het is een wat ongemakkelijk weerzien met haar vader Jim (Adrian Dunbar, In the Line of Duty), een gerespecteerde arts, haar broer Michael en haar zus Fiona.

Mary was al een tijdje ziek en is overleden na een val in de tuin. Maar Cat vindt het toch maar verdacht en vraagt zich af of het wel een ongeval was. Het is het begin van een intens verhaal over leugens en bedrog, manipulatie en familiegeheimen.

Vanaf zaterdag 7 september om 20.35 u., telkens twee afleveringen op Canvas en meteen integraal op VRT NU.


Voor de familie en kennissen van de ziekelijke Mary kwam haar dood niet geheel onverwacht, al was de manier waarop wel tragisch: ze is uitgegleden en met haar hoofd op de tegels rond de tuinvijver gevallen. Maar de sombere en opvliegende Cat heeft zo haar twijfels. Dromerige flash backs suggereren dat Cat als kind iets heeft gezien of meegemaakt dat als een donkere schaduw over haar leven hangt. Ze drinkt te veel en jaagt haar familie in de gordijnen met haar onaangepast gedrag. Vooral met haar vader Jim en haar oudere zus Fiona botert het niet. ​ Dokter Jim Hogan is een gezellige en graag geziene man in het stadje, maar in het gezin is hij een autoritaire ‘pater familias’. Hij lijkt ook niet overmatig bedroefd over de dood van zijn vrouw, maar wil dat zeggen dat hij haar heeft vermoord?

Want dat is was Cat eigenlijk denkt. En daarover laten de makers van de reeks van in het begin weinig twijfel bestaan. Dat soort suspense is niet wat ze beogen. Het gaat hen vooral om de relaties binnen het gezin, de onderdrukte spanningen en verzwegen geheimen. Scenariste Sophie Petzal (Riviera, The Last Kingdom): “Het heeft mij altijd gefascineerd dat volwassen kinderen een totaal verschillende mening kunnen hebben over hun ouders, al zijn ze allemaal onder hetzelfde dak opgegroeid. Dat idee heb ik verder uitgewerkt in Blood. Wat als een vrouw denkt dat haar vader haar moeder heeft vermoord en probeert uit te zoeken of dat klopt. Is er in haar jeugd iets gebeurd dat haar vermoeden veroorzaakt of versterkt? Of ziet ze spoken?  Daar hebben de kijkers een kluif aan.”

Misdaadreeks en familiedrama

Het resultaat is een serie die even goed een familiedrama is als een misdaadreeks, met een sterk verhaal, onverwachte wendingen en scherpe dialogen, vooral tussen Cat en Jim. De rol van Cat wordt gespeeld door de onbekende Carolina Main, Ierser dan Iers met haar rosse haar en onmiskenbaar accent. Dat geldt ook wel een beetje voor Adrian Dunbar, een veteraan van de Ierse en Britse film en televisie. Hij is vooral bekend van zijn hoofdrol in de langlopende BBC-politiereeks Line of Duty, maar was ook te zien in films als My Left Foot, The Crying Game en The General, en series als  Cracker, A Touch of Frost en  Inspector Morse.

Ook het Ierse landschap speelt een belangrijke rol in de reeks: geen stereotiepe postkaartbeelden of geforceerde stedelijkheid, maar een realistische mix van groen en grijs. 

De reeks werd erg goed onthaald in Ierland zelf, maar ook in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

 “There are plenty of reasons to watch Blood, from its fine casting of unfamiliar faces to its supple command of plot and pace. Must–see tv.”
The Irish Times

 “Chilling.”
The Irish Examiner

“Dark, addictive and unmissable”
The Guardian

“The quintessential Irishness of the six-part show—from the emerald landscapes to the readings of Yeats poems—is a pleasure unto itself.”
Time Magazine


Meer over het najaar van Canvas.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos