Nieuwe docureeks 'Ruiters' galoppeert door de internationale arena van de paardensport

Nieuwe docureeks 'Ruiters' galoppeert door de internationale arena van de paardensport

Vanaf 6 mei om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX

24 april 2024 - Eén centimeter, één seconde, één misstap: dat is in de paardensport het verschil tussen roem of vergetelheid, tussen een hallucinante geldprijs of een groeiende schuldenberg. En het wereldwijde brandpunt van die eeuwenoude sport ligt in ons land.  

De documentairereeks Ruiters draaft, galoppeert en springt zes afleveringen lang door de internationale arena van de paardensport. Langs mondaine hippodromen en exclusieve veilingen, voorbij slaperige Vlaamse dorpjes die door één uitzonderlijke prestatie kunnen veranderen in globale bedevaartsoorden. Door een wereld waar de onbezongen helden luisteren naar namen als Quel Homme De Hus, Emerald en Katanga, ​ waar hele families het werk en de ambities moeten verdelen tussen de ruiterij en de handel, tussen springen en sjacheren, waar zaadstalen elke ochtend de wereld worden ingestuurd en pasgeboren veulens worden verkocht voor de prijs van een huis. Heel wat topruiters bereiden zich voor op de Olympische Spelen. Samen met hen kijken we uit naar Parijs 2024. ​

Gevestigde waarden en jonge talenten in de miljoenenbusiness van de ruiterij zetten uitzonderlijk hun deuren open. Zo geven ze ons inkijk in hun villa’s, in hun stallen, en in hun meest ijdele hoop en grootste vrees.  

AFLEVERING 1 – De familiedynastie

De Belgische paardensport wordt aangevoerd door enkele familiedynastieën die het land op de kaart hebben gezet als paardenmekka. Elk seizoen sparen ze kosten noch moeite om hun Grand Prix- paarden topfit aan de start te krijgen. Want enkel de allerbesten kunnen een rol van betekenis spelen voor de 50.000 uitzinnige toeschouwers op de graspiste van Aken.  

AFLEVERING 2 - Het wereldkampioenschap 

Om de vier jaar vindt het wereldkampioenschap voor de paardensport plaats. Het is hier waar ruiters de geschiedenisboeken ingaan en paarden legendes worden. De felbegeerde plaatsen om hieraan deel te nemen zijn echter beperkt, waardoor er op de kwalificatiewedstrijd van Knokke een strijd losbarst voor het laatste ticket.

AFLEVERING 3 – De opvolging

Jos Verlooy kent het meest dramatische seizoen uit zijn carrière. De familie besluit dat hij in Florida, uit de spotlights, terug het vertrouwen moet opbouwen met zijn ruin ‘Igor’. In het diepe Limburg maakt men zich op voor de grootste veulenveiling van het land waar de internationale kruim van de paardensport komt bieden op de toekomst.

AFLEVERING 4 – De doorbraak

De jonge ruiter Gilles Thomas staat voor het jaar van de grote doorbraak. Met het paard ‘Aretino’ dat hij in bruikleen heeft van een Chinese eigenaar, wil hij in de mythische Canadese grasring van Spruce Meadows zijn ruitertalent tonen aan de wereld. 

AFLEVERING 5 – De vriendschap

Pieter Devos en Niels Bruynseels zijn boezemvrienden sinds de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Wat voor de een uitdraaide op de grootste prestatie uit zijn carrière, werd een nachtmerrie voor de ander. Dit seizoen staan ze beiden voor grote uitdagingen met hun sportstal.  

AFLEVERING 6- De hoogmis 

Jumping Mechelen is de jaarlijkse hoogmis van de Belgische paardensport. In de daverende arena wil elke Belg zich tonen, maar als kind van de streek is het voor Niels Bruynseels een erezaak om hier zijn seizoen te redden. En wie van de zonen Philippaerts kan in de voetsporen van vader Ludo treden? De twee oudste broers krijgen concurrentie van hun jongere broer Thibault nu die steeds meer uit hun schaduw weet te treden.

Ruiters is een reeks van Woestijnvis voor VRT CANVAS.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos