Embargo tot maandag 31 oktober om 22.45 u. - Een nieuw programma met Thomas Vanderveken
Canvas volgt Thomas een jaar lang op weg naar zijn debuut als concertpianist
Thomas Vanderveken heeft er altijd van gedroomd om concertpianist te worden. Door zijn drukke carrière in de media heeft hij die droom nooit kunnen verwezenlijken. Maar daar komt nu verandering in.
Eind 2017 wil Thomas een aartsmoeilijk pianoconcerto uitvoeren, begeleid door een toporkest met wereldfaam: het Brussels Philharmonic. Maar voor het zover is, moet hij nog een hele weg afleggen. Studeren, repeteren en uitzoeken wat het geheim is van een goede concertpianist.
Canvas.be volgt Thomas een heel jaar lang. En of het hem effectief lukt, dat zien we eind volgend jaar in een zesdelige reeks op Canvas.
Meer informatie via de Lees meer knop.
In onderstaand filmje zien we Thomas Vanderveken bij een eerste test (toelatingsproef conservatorium Brussel).
"Mijn plan is om binnen een jaar een pianoconcerto te spelen."
Thomas Vanderveken
De droom van Thomas
Als kleine jongen wilde Thomas Vanderveken heel graag pianist worden. Toen hij vijf was, kreeg hij van zijn ouders een piano en begon hij met pianolessen. Niet veel later begon hij de droom te koesteren die elke pianist stiekem heeft: ooit een pianoconcerto spelen, samen met een groot orkest.
Maar het is er nooit van gekomen. Toen hij 18 was, ging Thomas nog wel piano studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, maar na twee jaar hield hij ermee op: zijn carrière als presentator nam hem helemaal in beslag. Professioneel pianist is Thomas niet geworden, en een pianoconcerto heeft hij al zeker nooit gespeeld. Tot zijn grote spijt.
Beter laat dan nooit
Maar de droom is altijd gebleven. En nu wil Thomas hem alsnog realiseren. Eind 2017 wil hij een aartsmoeilijk pianoconcerto uitvoeren, begeleid door één van de beste orkesten van ons land: het Brussels Philharmonic, onder leiding van tweevoudig Grammy Award-winnaar Giancarlo Guerrero uit Costa Rica.
Met deze uitdaging dompelt Thomas zichzelf en de kijker helemaal onder in de wereld van de klassieke muziek. Zijn laatste pianoles kreeg hij 15 jaar geleden, maar sinds vorige week gaat hij terug naar school. Hij volgt les bij de vermaarde Braziliaanse pianiste Eliane Rodrigues, laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983 en al 30 jaar docent piano aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Zij moet hem klaarstomen om tegen eind 2017 als een echte concertpianist het pianoconcerto in a mineur, opus 16 van Edvard Grieg te spelen.
Het geheim van de virtuoos
Zijn persoonlijke project voert Thomas naar alle mogelijke uithoeken van de klassieke muziek, in binnen– en buitenland. Hij bezoekt grote virtuozen van onze tijd en brengt legendarische maestro’s van weleer opnieuw tot leven door middel van archiefbeelden. Maar Thomas zoekt ook een antwoord op de vraag wat talent precies is. Hij laat zijn hersenen scannen én zijn vetpercentage meten. Alles voor de muziek. Thomas ondervindt de finesses van een groot orkest aan den lijve, en vlindert al studerend door vier eeuwen topmuziek.
Achter de schermen
Maar ondertussen gaat zijn hectische leven gewoon door. Hij moet zijn nieuwe uitdaging combineren met zijn ander werk voor televisie en daarbuiten. Dat kunnen we allemaal mee volgen. Thomas zal het komende jaar dus heel efficiënt moeten omgaan met zijn tijd. In januari wordt hij bovendien voor de eerste keer vader.
Eind volgend jaar is het dan zover: het moment van de waarheid. Dan doet Thomas waar hij als jonge pianist van droomde: een concerto spelen met een groot orkest.
Als alles goed gaat natuurlijk.
De televisiereeks is gepland voor het najaar van 2017. Maar Canvas.be volgt Thomas vanaf nu op de voet.